Home » , , , , , , , , , , » Setakat Ini Belum Terkeluar Lagi Minta Beyblade

Setakat Ini Belum Terkeluar Lagi Minta Beyblade

Kredit: Gambar diubahsuai dari sumber dari Google

Ikutkan memang tak tau pun apa benda beyblade ni. Ha ha ha... Tapi bila dah ada mak ayah yang kongsi tentang beyblade ni bila lalu lalang di medsos, fahamlah Kak Fa yang beyblade ni adalah permainan anak-anak zaman sekarang yang sedang trending. Siap main dalam kuali lagi tu (ini Kak Fa nampak di laman Instagram) - habislah kuali mak-mak semua jadi mangsa ek? Firash setakat ini belum terkeluar lagi minta beyblade... Tak apa tak apa...Dia tak bersuara - Kak Fa diamkan ajer... ha ha ha... Bila bersuara pun belum tentu boleh dapat lagi... Kenalah Kak Fa fikir dulu, nak belikan ke tak belikan. Ha ha ha...

Kalau di pasar malam tu, sekarang ni bersepah-sepah beyblade dijual. Jalan sikit ke depan ada satu stall jual beyblade. Jalan lagi sikit ke depan tak sampai berapa langkah ada satu lagi stall jual beyblade. Al-maklumlah tengah trending kan sekarang ni kan? Ahaksss...Bersepah-sepahlah sana sini yang menjual beyblade dan berpusu-pusulah kanak-kanak yang terpegun, tergoda dan terpesona dengan beyblade sambil mencari akal untuk meminta mak ayah belikan. Betul tak? Tu tandanya - sesuatu jenis permainan itu sedang trending. Zaman anak-anak sekarang kan? Dah siap jual dengan bekas tersendiri dah pun untuk menggantikan kuali mak-mak.

Dari celah mana datangnya beyblade ni? Beyblade dikenali di Jepun sebagai Bakuten Shoot Beyblade.  Bakuten Shūto Beiburēdo ialah siri manga Jepun yang dikarang dan digambarkan oleh Takao Aoki untuk mempromosikan jualan mainan berupa gasing yang disebut beyblade. Pada asalnya dijadikan siri dalam CoroCoro Comic bermula daripada September 1999 sehingga Julai 2004, di mana setiap bab telah dikumpulkan dan diterbitkan di dalam 14 buku tersendiri oleh Shogakukan. Siri ini difokuskan kepada sekumpulan kanak-kanak yang membentuk pasukan yang mana mereka berlawan di antara satu sama lain menggunakan beyblade.

Menurut sumber dari Wikipedia di SINI

Beyblade (a single Beyblade is sometimes abbreviated to Bey) is a line of spinning top toys originally developed and manufactured by Hiro Morita and Takafumi Aduchi first released in Japan in July 1999. The main premise of the series is that the beyblade is customizable, with interchangeable parts.

Both the toys and their name were inspired by "Beigoma", a traditional spinning top. The concept is similar to Battling Tops, a board game developed by Ideal Toy Company in 1968. The introduction of the toy corresponded with the start of the Beyblade manga series of the same name. In 2001, the series was licensed by Korean toy maker Sonokong. In 2002, Hasbro began to sell Beyblade toys internationally (under license from, and produced by, Takara) along with a coordinated country-by-country release of localized versions of the TV series. In August 2008, Takara Tomy released Beyblade: Metal Fusion; the first incarnation of the toy in three and a half years. The series was followed by Beyblade Burst in July 2015.

Rules

The game is played with two players or more. Each player is allowed up to three Beyblades to choose from during a match. Players may use any parts available to them to make their Beyblades as long as they are not restricted (such as in tournament play), but may not switch parts once a match has started. Players may choose from any of the three Beyblades they have with them for any battle in a match. The 1st player that reaches 1point (in Beyblade Burst, it's only up to 3 points in the last battle in a contest) is the winner. A battle royale can also be played, where in that case the last player with their Beyblade spinning wins.
Points are awarded to the player based on how their Beyblade knocks out their opponent's Beyblade:
  • One point is awarded if the opponent's Beyblade stops spinning (Survivor Finish).
  • One point is awarded if the opponent's Beyblade is knocked out of the stadium or into a pocket on the edge of the ring (Ring-Out).
  • Beginning with Beyblade Burst, two points are awarded if the opponent's Beyblade bursts (hence the name) during a battle (Burst Finish).
In the event of a draw (both Beyblades are knocked out of the ring, stop spinning simutanuosly, or burst at the same time), no points are awarded to either players.

Types of Beyblades

Beyblade type determines play style. The 3 main types have rock-paper-scissors style effectiveness, with Attack generally being weak to Defense, Defense to Stamina, and Stamina to Attack. However, due to the high variability of the custom designs, this is not a hard rule. Balance types may be strong or weak to any of the others depending on specific parts.

  • Attack/Striker ex: Buster Xcaliuber, winning Valtryek, Bloody Luinor: These Beyblades specialize in attacking other Beyblades. They battle fiercely and try to knock out the other Beyblade as fast as they can. They tend to outperform Stamina-Type Beyblades due to their lack of defense.

  • Defense/Defender ex: Emperor Forneus, Hazard Kerbeus, Ark Balkesh: These Beyblades specialize in knocking back attacks. They tend to travel slowly and are heavier than other types, resulting in opponents being deflected. Their weight also causes them to launch slower, resulting in less stamina. They tend to wear down Attack-types but are outlasted by Stamina.

  • Stamina/Endurance ex: Archer Hercules, Crash Roktavor, Geist Fafnir: These Beyblades specialize in stamina. They are used so they can out-spin the enemy Bey and win. In exchange for a lack of power, their stamina lasts longer against other Type of Beyblades making them naturally advantageous over Defense-Types, which focus on resisting hits.

  • Balance/Combination ex: Z Achilles, Spryzen Requiem, Cho z spprigan and Hell Salamander: These Beyblades specialize in a mix of the other three types listed above, giving them no glaring strengths or weaknesses. They use a mix of Attack, Defense, and Stamina Types put together to make an even mix to win.
Beyblade ni berjenis-jenis. Ha ha ha...Complicated-lah pula...Bukan setakat kalau sebut beyblade tu...Ha tu jerlah sejenis beyblade. Macam-macam ok? Kak Fa jumpa ni di laman Facebook melalui pautan di SINI dan ibu bapa kena take note tentang jenis-jenis beyblade ni. Nak nak lagi jika ada anak-anak yang sememangnya aktif dan mengikuti tournament beyblade.


Dual Layer Series


Mempunyai chip transparent seperti paparan gambar di atas. Kelihatan seperti cermin dan jenis ini Generasi yang kedua di dalam dunia beyblade burst. Lebih ringan dan kecil sedikit dari versi yang lain. 

Cho Z Layer Series


Mempunyai lubang segiempat tepat berbentuk Diamond di setiap beyblade Cho Z sebagai tanda perbezaan dengan beyblade jenis lain. Beyblade ini besar sedikit dari beyblade Dual Layer dan God Layer kerana lapisan besi yang agak tebal. Beyblade ini adalah Generasi yang keempat selepas God Layer series. 

God Layer Series


Mempunyai cip di tengah yang boleh dibuka menggunakan kuncinya sendiri dan berbeza dari Dual Layer Series kerana berbentuk warna solid. Beyblade ini adalah Generasi yang ketiga di dalam beyblade burst selepas Dual Layer.


Tapi kalau diikut-ikutkan banyak lagi jenis beyblade oiii... Yang Kak Fa, Google-lah...Mak aiii berputar kepala nak mengingat semua jenis kalau banyak sangat nih...Ha ha ha... Gasing senang kan? Satu tu jer seketul bentuknya... Tak adalah complicated sangat. Yang 3 jenis ni pun Kak Fa rasa dah complicated. Apatah lagi kalau timbul macam-macam jenis.


Kalau mak ayah nak belajar bagaimana cara nak bermain beyblade...ha ha ha... boleh rujuk YouTube. Ada berlambak-lambak tutorial nak assemble dan nak bermain beyblade. Contoh seperti paparan video di bawah:




Ada banyak lagi video di YouTube, cubalah tengok-tengok. Sekarang musim beyblade...Agak-agak lepas beyblade ni apa lagi ek? Harga beyblade ni dalam range berapa ek? Di Lazada, Kak Fa nampak ada yang RM 40.00 plus-plus, ada yang RM 60.00 plus-plus. Kalau dekat pasar malam tu jual berapa RM ek? Ha ha ha... Mau jugak Kak Fa singgah tanya dekat pasar malam tu nanti. Bukan nak beli tapi saja nak sibuk ambil tahu. Ihiksss...
Terimakasih telah membaca artikel Setakat Ini Belum Terkeluar Lagi Minta Beyblade. Jangan lupa share ya

Subscribe to receive free email updates:

0 komentar:

Post a Comment

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.