thumbnail

Renting vs Buying. What is Right For You?

RENTING vs BUYING. WHAT IS RIGHT FOR YOU (2)
Credit: Picture source from Google

Property in Singapore is expensive and property price in Singapore has been increasing for the past few years. Therefore you are stuck in between whether to buy a property in Singapore or opt for house rental in Singapore as you do not know which is a wise decision – to buy or to rent a house. The HDB Yishun could be a great place to search for HDB if you are keen.

Although most Singaporeans already have a house on their own, there will still be reasons that they have to move out from the current house as they reach another milestone in life:

1. Child attending school the following year and you prefer staying nearer to school.
2. Just changed a job and do not wish to spend hours commuting to work.
3. An upgrade from your current HDB flat to a condominium unit and need a place to stay for transition period.
4. Prefer staying nearer to parents.

Either way, there still comes a question – to buy or to rent? Before deciding, take some time to ask yourself these 5 questions to find out the best option for you.

#1: Affordability

Private properties are overpriced in Singapore. Not only it takes all your money out from your Cash savings and CPF, you are also creating a long term commitment for yourself too. Furthermore, buying a property for your own stay is a liability instead of an asset because there is no cash flow from it as you are not renting it out. If buying a house will cause you financial burden or even falling into a debt, you might want to ask yourself again if buying a house is a wise choice or not and whether you can afford it or not is another crucial question to ask yourself.

#2: Commitment

The moment you buy a house, you are committing into a new commitment in life. Bear in mind that this commitment does not stop and it is an ongoing commitment. Think about:

1. The repairing costs that you will be spending on whenever there is any problem with the house such as, wall cracking, water leaking or even painting.
2. The replacement of furniture when they become old after a decade.
3. The maintenance fees if you are buying a condominium unit.
4. Property taxes that you have to pay.

If you think you can afford all these and can commit to all these expenses, then purchasing a property is alright. However, if you are already struggling with your finances, or loathe the hassle when it comes to taking care your own home, or prefer having someone or the landlord to be in charge of the upkeep, then you should definitely consider renting a house instead. In addition, you will only need to pay approximately $200 for minor repairing cost on your own and the rest will be borne by the landlord.

#3: Living Arrangement

Are you the kind of person who wants to be in charge of everything at your home? From the interior design to the choice of furniture used. If you are, then buying a house is suitable for you. You are allowed to do anything even when it comes to knocking down the walls to create a new face lift for your house. However, if you just need the convenience of staying near to your workplace or your child’s school, and all you need is a place for you to stay, then renting is a great choice for you.

#4: Location

Wanting to buy a property but you are not sure if you will like this neighbourhood. You can always choose to rent a place in that particular area first before deciding to buy a property so you do not regret in the future. Think of the possible scenario where you could not fit in to the community in that area but have no choice because you just bought a property there. You definitely do not want this to happen. Therefore, you can choose to rent a place first and decide if you like the estate before making such big decision of buying a property in that neighbourhood. After all, if you do not like it, you can always end the lease contract and search for another new neighbourhood. Make sure you like the location before you buy a property there.

#5: Financial Goals

Do you have any life goals or financial goals that you would like to achieve, such as:

1. Traveling around the world.
2. Spending some time with your children before they grow up therefore you might want to stop working.
3. Chasing your personal passion.
4. Early retirement.

Be clear with what your life goals or financial goals. As buying a house is going to be a huge liability, you might need to postpone your life goals especially if it involves money.

In conclusion, buying or renting a house in Singapore is a big decision that requires a lot of considerations. Consider the above factors thoroughly. Do not rush into any decision to prevent getting yourself into a financial debt.
thumbnail

Mak Ayah Please Take Note! Kesan DUST MITES Kepada Anak Dan Ahli Keluarga!

Kredit: Sumber gambar dari Google

Selalunya, jenis alahan yang biasa dialami oleh kanak-kanak dan bayi adalah alahan makanan, ekzema, asma dan alahan rinitis. Based on Kak Fa punya reading dari artikel di SINI, it was said that di Malaysia, kira-kira 30% daripada kanak-kanak mengalami alahan untuk 5 tahun pertama kehidupan mereka and some of these kids is actually alah kepada habuk yang mana dalam habuk tu sebenarnya terkandung DUST MITES. Mak ayah please take note! Kesan DUST MITES kepada anak dan ahli keluarga!

GTECH MULTI (2)
Kredit: Sumber gambar dari Google

Biar Kak Fa explain supaya mak ayah semua faham apa sebenarnya DUST MITES.

DUST MITES adalah merupakan mikroorganisma kecil yang hidup di dalam habuk dan membiak di tempat panas dan lembap seperti SELIMUT, TILAM, TUALA dan KAIN. DUST MITES ini menyebabkan anak dan ahli keluarga lain BERSIN dan SELESEMA dan jika kronik boleh menyebabkan SAKIT DADA, ASMA dan SUKAR BERNAFAS. Faham? Agak-agak perlu risau tak? After you got to know about DUST MITES?

Ada satu hari tu, bila Firash bangun dari tidur, habis satu badan dia merah-merah, gatal-gatal serta disambut dengan bersin. Itu menyakinkan Kak Fa yang rumah Kak Fa belum cukup bersih lagi walaupun telah dibersihkan. Bermula dari itu, Kak Fa mencari tahu sebab kenapa boleh jadi macam tu. Lama jugalah Kak Fa baca sana baca sini untuk dapatkan maklumat. Akhirnya Kak Fa jumpa penyebab yang mungkin menyebabkan keadaan Firash tu. It might be because of the DUST MITES. Jahat DUST MITES ni! Kacau anak I! Ha ha ha...Rolling on the floor laughing

I've also read about the fact yang by using normal vacuum it may not be the solution. Using a normally efficient vacuum cleaner stirs up cloud of fine dust that can hang about in the air for up to 8 hours and make sneezing, runny nose and itchiness worse. So it was advised that it is best to invest in a vacuum cleaner with a high-efficiency particulate air (HEPA) filter.

Pening juga berfikir, mana nak cari vacuum seumpama ini. Until one fine day tu, secara tak sengaja, Kak Fa ternampak salah seorang dari kenalan rapat Kak Fa iaitu Yuyu Zulaikha share tentang Gtech Multi Vacuum Cleaner for DUST MITES di laman Instagram beliau.





Note: Ni bukan paid review . Last month, yuyu ada buat survey vacuum paling power abad ni, macam-macam suggestion dapat. Setiap satu yuyu try. Dari Dyson sampai ke brand yang tak pernah dengar. Tapi, satu-satunya yang buat yuyu terus ambik adalah GTech. Serius sangat membantu. Since yuyu selalu share di IGStory, yuyu pun janji nak review, yes, ni videonya . Video ni yuyu guna time yuyu spring cleaning rumah. Habis sedut habuk sofa, katil, bantal, karpet yuyu. Lepas vacuum, memang dapat rasa lain dia, bau pun lebih fresh, lagi-lagi katil . Walaupun banyak brand dah orang suggest, yuyu pilih Gtech ni sebab dia boleh sedut 99.7% DUSTMITE sekali. In case korang jenis yuyu, bangun tidur selalu bersin, please try vacuum katil & bantal guna vacuum ni, at least setiap hari seminggu. InsyaAllah dapat rasa segar lain machiam bangun tidur, & tak bersin selalu dah . Gtech ni brand UK, dan vacuum ni adalah best brand untuk vacuum di sana, harga pun way cheaper dari Dyson, kalau Dyson mau dekat RM3,000 tapi Gtech ni RM1,290 (yuyu ambik masa tengah promo, RM1,000+) . Beli mana, kalau yuyu beli di Home-Fix di Bangsar Village, tapi korang search sendiri tempat lain kot kot ada dekat dengan tempat korang, atau boleh terus DM dorang @gtech_malaysia . Kalau ada soalan, tanya je ok, mana yuyu boleh jawab, yuyu jawab. 😅
A post shared by Yuyu Zulaikha Eswan (@yuyuzulaikha) on


From this video-lah Kak Fa mula tergerak untuk mendapatkan Gtech Multi Vacuum Cleaner for DUST MITES ni. Let's fokus pada Gtech Multi Vacuum Cleaner for DUST MITES punya story sebab Kak Fa betul-betul concern pasal kesan DUST MITES ni pada anak-anak kecil.

Pertama sekali, Kak Fa nak tunjukkan kepada semua the unboxing video of Gtech Multi Vacuum Cleaner for DUST MITES.





A post shared by Bubblynotes Dot Com (@farahwaheda) on


I'm glad that Yuyu shared about Gtech Multi Vacuum Cleaner for DUST MITES ni sebab bila sendiri dah pegang dan dah unbox, apa yang Kak Fa boleh beritahu adalah it is lightweight even Firash pun boleh pegang dan bantu Kak Fa untuk kerja-kerja pembersihan. Plus it is ergonomic. Unlike vacuum cleaner yang lain yang ada di pasaran, bateri untuk Gtech Multi Vacuum Cleaner ni adalah detachable, katalah kan? Kalau bateri tu dah mula lemah... Tak perlu pening-pening fikir nak beli vacuum baru, boleh beli only the battery jer. Yes... they do provide that... Tak sama kan macam vacuum cleaner lain yang ada di pasaran.

It is portable and cordless. Senang nak bawa ke mana-mana, senang nak capai ceruk mana sekalipun, belakang rak? belakang televisyen? bahagian atas penghawa dingin? Semua senang. Kalau unit Gtech Multi Kak Fa ni breaks during the first 2 years, Kak Fa tak perlu risau sebab waranti adalah selama 2 tahun tetapi tak termasuklah normal wear and tear untuk filter and brush bar or accidental damage, faults caused by negligent use or care, misuse or handling the Gtech Multi not in accordance with the operating manual. Heeee... Tu semua salah sendiri ya.

I've started using it and let me share my experience with Gtech Multi supaya anda boleh nampak apa yang Kak Fa maksudkan.





DISCLAIMER: BUKAN PAID REVIEW. The other day Kak Fa confess yang Kak Fa terjebak selepas Kak Fa tonton video Yuyu Zulaikha tentang GTech Multi Vacuum for Dust Mites. Masa tu sebenarnya Kak Fa tengah considering untuk beli vacuum cleaner by having an options from few famous brands. That is all because vacuum Kak Fa dekat rumah tu dah jahanam. 😅. Suction power dah low sangat2. But after watching video Yuyu. Kak Fa tukar fikiran. Terus ditch brands yang ada on the list dan dapatkan GTech Multi dan pasangan kombonya (yang ni pun best! Nanti next video Kak Fa share). Laju2 survey Lazada, Shopee dan HOME-FIX. Nak puas hati, tuju HOME-FIX la kan? Sebab apa? Sebab ini best! Bukan sekadar membersih. Tapi sedut segala debu, habuk dan yang paling penting berupaya menyedut 99.7% daripada Dust Mites! Yang kita tak boleh nampak dengan mata kasar! Rumah tu ada budak kecik... Kesian bila dengar dia sneezing bila bangun tidur dan memang hidung dia sensitif dengan habuk. Considering as well the fact yang DUST MITES live in many home throughout the world dan merupakan the most common trigger of year-round allergies and asthma. GTech Multi and it's combo memang something yang Kak Fa perlukan dan rasa puas hati serta berbaloi. Now I feel the true state of freshness. Firash pun dah stop sneezing pagi2. I got it on PROMO price for both item GTECH Multi and the other home-gadget from GTech Malaysia. Banyak lagi nak share... Tapi tak cukup pulak nak taip sini! 😅... Nanti Kak Fa share dekat blog. Sementara tu... Kalau nak tanya apa2 can DM Kak Fa or tanya in comment below ya? 😉 Psssttt... I seriously have no regrets choosing @gtech_malaysia products instead spending more expensive thousand of RM on other similar products that doesn't come with these feature. #gtech #gtechmalaysia #gtechmulti #dustmites #home #wellness #homeimprovement #health #bubblynotesdotcom #parentingblogger #parentingbloggermalaysia #lifestyleblogger #lifestylebloggermalaysia #malaysiaparentingandlifestyleblogger #myparentingandlifestyleblogger #mommyblogger #mommybloggermalaysia #bloggermalaysia #bloggerMY #blogger
A post shared by Bubblynotes Dot Com (@farahwaheda) on


Selama ni, Kak Fa memang tak pernah vacuum tilam. Ha ha ha... Rolling on the floor laughing... Ada tak ada, Kak Fa cuma jemur, kebas dan kerap salin cadar. But actually tak cukup bersih lagi sebenarnya. Darn! So my instinct was right! Tak cukup bersih lagi sebenarnya. Bila Kak Fa gunakan Gtech Multi Vacuum Cleaner for DUST MITES, Kak Fa terkejut jugalah sebab selama kini Kak Fa sangkakan yang dengan jemur, kebas dan kerap salin cadar it was nothing. Memang dah bersih. Tapi tak rupanya. Masih ada lagi kotoran, DUST MITES yang tersembunyi.

Tak puas hati, Kak gunakan pada sofa pula kemudian bersambung dengan kereta. To my surprise, ya ampunnn.... banyaknya yang tersembunyi. Just look what's inside the bin after Kak Fa usage tempoh hari?

GTECH MULTI (4)

GTECH MULTI (1)

GTECH MULTI (3)

Selepas dari first experience ni, to be honest, hari-hari sekarang ni Kak Fa WAJIB gunakan Gtech Multi Vacuum Cleaner ni and now almost two weeks Kak Fa dah terbiasa dengan rutin ni. Tilam, sofa dan dalam kereta bukan setakat bersih tetapi juga udara semakin fresh Kak Fa rasa. Kalau ter-skip guna ni seolah-olah macam tak lengkap hari Kak Fa. Macam ada sesuatu yang kurang jer.

multi-carousel-3_1024x1024@2x

Tak susah pun... Caj selama 4 jam dan setiap kali penggunaan it can last up till 20 minutes. Sangat memudahkan. Easy to carry, easy to store, easy to use.... Pendek kata semuanya mudahlah. But this is not all about it. Masih ada lagi satu pasangan kombo-nya yang Kak Fa belum sempat nak kongsi di dalam entri ni. Yang itu, Kak Fa kongsi di dalam entri yang seterusnya nanti. Mak-mak confirm suka gajet kedua yang Kak Fa beli dari Gtech ni. Serius...No jokes... You gonna love that.

For now, for more information on Gtech Multi... Anda boleh heads up to Laman Web Gtech dan juga Laman Instagram serta Facebook Gtech Malaysia. Nak beli terus pun boleh... Beli dari sini terus senang ---> https://Gtechworld.my/authorized-dealers/ Winking smile


thumbnail

Senarai Saluran PEMBAYARAN ZAKAT Secara Online

 SALURAN PEMBAYARAN ZAKAT SECARA ONLINE

Hujung tahun dah ni oiii…. Lagi beberapa hari jer nak sampai penutup tahun 2018. Sebelum tutup tirai, jangan lupa bayar zakat (pesanan khidmat masyarakat bukan setakat untuk yang membaca, yang tukang taip entri ni pun dok peringat diri sendiri juga ni… Ha ha ha… Open-mouthed smile). Errr… tak sempat nak beratur? susah nak cari parking? Waitt…. wait seminit… Tu semua bukan alasan ya? Sekarang dah mudah lagi mudah lagi nak bayar zakat. Ada pelbagai saluran untuk kita melaksanakan tanggungjawab berzakat ni. Salah satunya adalah pembayaran zakat dengan hujung jari secara online. Timbul lagi soalan… Nak bayar online macam mana? Huuu… Dah macam Firash pula dah, akar umbi semua dok tanya. Tak apalah… Disebabkan Kak Fa ni rajin hari ni, meh sini Kak Fa kongsi senarai saluran pembayaran zakat secara online kepada anda semua. Tolong cakap terima kasih Kak Fa? Boleh? Ha ha ha… Winking smile



Bagi yang tak sempat nak beratur, yang susah sangat nak cari parking, yang tak cukup masa untuk ke Pusat Pungutan Zakat dan yang macam-macam lagi tu (sebab setiap orang punya set masalah yang tersendiri yang kita tak dapat nak jangka kan?), tak perlu sakit-sakit kepala, tak perlu nak pusing-pusing cari parking…. Bayar ajer melalui perbankan internet. Sila maklum, yang sekarang ini, pembayaran zakat melalui perbankan internet boleh dilakukan oleh pemegang akaun bank seperti yang tersenarai di bawah berikut:


Yang seronok tu, 3000 pembayar zakat yang terawal melalui kaedah perbankan internet berpeluang mendapat DVD MP3 Koleksi Himpunan Ceramah Mufti Wilayah Persekutuan. Take note juga, pembayar zakat yang terawal adalah dikira bermula pada 14 Disember 2018 (Jumaat) sehingga 28 Disember 2018 (Jumaat). Cepatlah… Tak banyak masa lagi dah ni. Alaaa…bukannya lama pun nak lakukan transaksi secara online. Sekejap jer kan? Dekat mana-mana pun boleh dilakukan… Tak semestinya kena hadap depan komputer jer… Melalui gajet mudah alih pun boleh kan? kan? kan?

SALURAN PEMBAYARAN ZAKAT SECARA ONLINE (2)
Kredit: Sumber dari Google

SALURAN PEMBAYARAN ZAKAT SECARA ONLINE (3)
Kredit: Sumber dari Google

SALURAN PEMBAYARAN ZAKAT SECARA ONLINE (4)
Kredit: Sumber dari Google

SALURAN PEMBAYARAN ZAKAT SECARA ONLINE (5)
Kredit: Sumber dari Google

SALURAN PEMBAYARAN ZAKAT SECARA ONLINE (6)
Kredit: Sumber dari Google

SALURAN PEMBAYARAN ZAKAT SECARA ONLINE (7)
Kredit: Sumber dari Google

Tak ada yang ruginya berzakat ya tak? Hidup akan menjadi lebih super indah dengan berzakat. Bila kita tunaikan zakat, In Shaa Allah, kehidupan kita sekeluarga akan menjadi lebih berkat. Bonus untuk semua…. tunaikan zakat harta dan pendapatan sebelum 31 Disember 2018 untuk mendapatkan rebat cukai sehingga 100%. Untuk maklumat yang lebih lanjut, boleh hubungi talian 1-300-88-5757.  Dah mudah jadi lebih mudah lagi sekarang ni.

Sama-sama kita ingat-mengingati di antara satu sama lain, kewajipan zakat pendapatan telah diasaskan oleh beberapa dalil. Di dalam Al-Quran, Allah SWT berfirman (yang bermaksud):

Wahai orang-orang yang beriman! Belanjakanlah (pada jalan Allah) sebahagian dari hasil usaha kamu yang baik-baik, dan sebahagian dari apa yang Kami keluarkan dari bumi untuk kamu – Al-Baqarah (2): 267

Tak pasti bagaimana cara nak kira zakat pendapatan? Meh, Kak Fa kongsi sedikit bagaimana cara kira zakat pendapatan?

SALURAN PEMBAYARAN ZAKAT SECARA ONLINE (8)

Nak lebih mudah kira zakat pendapatan melalu pautan di SINI. Selamat berzakat semua!
thumbnail

HUGGIES DRY PANTS - Lampin Pakai Buang Malaysia Dengan Kadar Serapan Terpantas!

HUGGIES DRY PANTS

Tell you what? Since born! The one and only diaper brand yang Kak Fa beli dan gunakan adalah Huggies. Pernahlah cuba jenama lain yang ada dalam Malaysia ni. But to no avail, nothing beats the quality of Huggies diapers. Tak ada ok? Tak ada. Percayalah apa yang Kak Fa share ni. If you are looking for advice, lampin pakai buang mana yang terbaik di dalam Malaysia? Then you should consult me... Ha ha ha... Open-mouthed smile. I am well-versed Huggies mom ok? So, please take note! HUGGIES DRY PANTS – Lampin pakai buang Malaysia dengan kadar serapan terpantas!

HUGGIES DRY PANTS (2)

Malaysia's Fastest Absorbing Diaper Pants - bukan sekadar cakap kosong. Huggies Dry Pants sememangnya sebenar-benarnya adalah lampin pakai buang dengan kadar serapan terpantas di dalam Malaysia. All along my journey with Huggies sememangnya tidak pernah mengecewakan. Tak pernah sekalipun terjadi masalah ruam lampin, kebocoran dan kesan-kesan merah pada celah kelangkang Firash. Not even once! Alhamdulillah, I am glad and I am happy mom in my motherhood journey with Huggies. Send a kiss.

Nak buktikan kepada anda... Rasanya telah banyak entri-entri Kak Fa sebelum ini yang menceritakan tentang Huggies. Memang Kak Fa berulangkali bercerita mengenai Huggies di dalam www.bubblynotes.com. Tak sungguh tak kata, tak kenal tak cinta. Tapi jujur Kak Fa akui, Kak Fa sememangnya sangat sayangkan Huggies. Red heart. I can officially announced myself as a Huggies mom ok? Winking smile. Cara lain yang Kak Fa boleh kongsikan untuk menunjukkan yang Huggies Dry Pants lampin pakai buang dengan kadar serapan terpantas di Malaysia adalah dengan lampiran video di bawah:





Since born! Huggies is the brand yang Kak Fa beli dan gunakan untuk Firash. If nak tanya berdasarkan pengalaman tentang lampin pakai buang terbaik di Malaysia, then you should reach me because I am well versed with Huggies. Honestly ya? Huggies is the best dalam banyak-banyak lampin pakai buang di Malaysia. Indeed it is the Malaysia’s Fastest Absorbing Diaper Pants. The above tells it all ain’t it? It does absorb wetness instantly. It is ok? It is… Why? Here comes the why: 1000 Fast Absorbing Micro Holes 5-Way Comfort Fit Will tell you in details in my blog post later ok? Please read… For now, check out this link http://bit.ly/2LgcBwt to experience Huggies Dry Pants on your babies. #HuggiesMyFastest #HuggiesMalaysia #HuggiesMY #HuggiesMom #ProudHuggiesMom #diaper #diaperpants #parentinglife #parenting #parenthood #motherhood #mommyhood #bubblynotesdotcom #parentingblogger #parentingbloggermalaysia #lifestyleblogger #lifestylebloggermalaysia #malaysiaparentingandlifestyleblogger #myparentingandlifestyleblogger #mommyblogger #mommybloggermalaysia #bloggermalaysia #bloggerMY #blogger
A post shared by Bubblynotes Dot Com (@farahwaheda) on

Hebat bukan? Di dalam ujian kadar serapan video yang dipaparkan di atas, Huggies menyerap basahan dengan kadar yang pantas berbanding lampin pakai buang jenama lain. Amazing tak? Amazing kan? Sebab apa? Ini sebab-sebabnya:


1,000 Lubang Mikro Pantas Serap

HUGGIES DRY PANTS (3)

Ciri yang tak ada pada lampin pakai buang jenama lain di Malaysia. Huggies Dry Pants didatangkan dengan Rapid Absorb Technology di mana ianya mempunyai 1000 lubang mikro pantas serap yang membolehkan Huggies Dry Pants menyerap basahan serta-merta. Bukan sekadar menyerap dengan pantas, ia berupaya untuk mengunci cecair basahan di dalam 1000 lubang mikro pantas yang tersebut bagi memastikan kulit bayi sentiasa kering.

5-Way Comfort Fit

HUGGIES DRY PANTS (4)

Cubalah bandingkan dan cubalah cari lampin pakai buang dari jenama lain. Dapat jumpa tak lampin pakai buang seumpama ini? Mempunyai ciri 5-Way Comfort Fit di mana ianya dilengkapi dengan kuasa regangan dan keanjalan yang lebih baik dari biasa. Huggies telah merekabentuk secara eksklusif Huggies Dry Pants untuk betul-betul memberikan keselesaan kepada anak-anak kecil di 5 kawasan sasaran iaitu pinggang di bahagian perut, pinggang di bahagian belakang, kedua belah kaki dan juga crotch (celah kelangkang).



Sepanjang pengalaman Kak Fa bersama Huggies dan sepanjang pengalaman Kak Fa sebagai seorang ibu Huggies, apa yang boleh Kak Fa kongsikan adalah, tidur malam Firash lebih lena tanpa gangguan kerana rasa kering sepanjang malam yang diberikan oleh Huggies Dry Pants. Proses menyalin lampin pakai buang juga mudah dan pantas. Tidak pernah sekalipun Kak Fa encounter masalah kebocoran lampin pakai buang. It is excellent enough di dalam menampung basahan. Maklum jerlah kan? Budak lelaki kalau membuang air kecil macam mana heavy berbanding perempuan? Kan anak lelaki kuat menyusu? Kuat minum... Ha ha ha... Open-mouthed smile. Eh but seriouslah! Ruam lampin? Never... As I said not once pun. For this, memang Kak Fa beri kredit kepada Huggies.

Huggies Dry Pants XL 42

To some people, mungkin mereka akan berkira dengan faktor harga berbanding jenama lain. Tapi trust me, every RM spent on Huggies sebenarnya sangat-sangat berbaloi. Kak Fa memang seorang yang willing to spend for my son. Lebih-lebih lagi bila melibatkan keselesaan, kesihatan serta pendidikan Firash. Termasuklah lampin pakai buang. Sebenarnya kalau kira-kira balik, the amount spent of each parents for diapers tu more or less the same. So, why not Huggies Dry Pants kan? Oh ya, lupa pula, Huggies Dry Pants mampu untuk menyerap basahan sehingga 10 jam ok? Relevan-lah kan bila Kak Fa katakan yang sepanjang perjalanan Kak Fa bersama Huggies, Firash memang tidur lena sepanjang malam. Kadar kekerapan Kak Fa bangun untuk salin lampin pakai buang Firash memang kurang. Tak adalah sekejap-sekejap bangun, sekejap-sekejap bangun.

By the way, for the best price for Huggies Dry Pants, please log on to http://bit.ly/2LgcBwt now! Winking smile Check it out to experience Huggies Dry Pants on your babies.
thumbnail

Pemansuhan Amalan Peperiksaan Pertengahan Dan Akhir Tahun Murid Tahap 1 di Sekolah Rendah Bermula 2019

PEMANSUHAN AMALAN PEPERIKSAAN PERTENGAHAN DAN AKHIR TAHUN MURID TAHAP 1 DI SEKOLAH RENDAH BERMULA 2019
Kredit: Gambar diubahsuai dari sumber dari Google

Anak masuk Tahun 1 pada tahun 2020 – tapi sedari sekarang Kak Fa memang sibuk ikut perkembangan tentang pendidikan Sekolah Rendah di Malaysia ni ha. Sajalah… Tak nak ketinggalan di belakang dan perkara ni penting kot untuk Kak Fa ambil tahu. Tak nak tiba masa, semua benda Kak Fa tak tau, jadi terkial-kial. Ha ha ha… Rolling on the floor laughing. Tu Kak Fa kata, semakin anak membesar, semakin banyak kerja Kak Fa rasa. Iyalah… Siapa kata bila anak dah besar hidup dah semakin senang? Lagi banyak kerja adalah. Bukan merungut tetapi saja nak berkongsi kenyataan hidup mak-mak kepada yang baru ber-anak tu ha. Jangan simpan dalam mentaliti masing-masing, kecil-kecil ni memanglah payah sikit itulah inilah…Esok anak dah besar nanti senanglah dah tak kalut sangat… Tak ada maknanya. Dalam perspektif Kak Fa lah. Ha ha ha… Kak Fa rasa sewaktu dia kecil lagi Kak Fa ada sedikit masa terluang. Sekarang ni? Masa untuk diri sendiri pun tak ada oiii…. Ok, back to the topic, pemansuhan amalan peperiksaan pertengahan dan akhir tahun murid Tahap 1 di Sekolah Rendah bermula 2019. Take note ya mak ayah….

Pemansuhan amalan peperiksaan pertengahan dan akhir tahun murid Tahap 1 (Darjah 1, Darjah 2 dan Darjah 3) di Sekolah Rendah bermula 2019 adalah termasuk Murid Berkeperluan Khas (MBK) di Sekolah Pendidikan Khas (SPK), Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI) dan Program Pendidikan Inklusif (PPI) di Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) mulai tahun 2019.

Amboiii…. sakanlah anak-anak kecil ya? No exams! Rolling on the floor laughing. Dari news ni… automatik Kak Fa dah ada planning sendiri di dalam kepala ni ha. Huuu…. Bukan sebab Kak Fa tak terima perlaksanaan ni. Bagus inisiatif ni sebab Kak Fa yakin pasti ada solid reason why the Kementerian itself decided this. Tapi tak salah kan? Even though tak ada exam dan bukan lagi exam oriented, Kak Fa sendiri yang akan exam-kan Firash? Ha ha ha… Rolling on the floor laughing… Tak salah kan? I don’t think it’s wrong. Sajalah… At least Kak Fa cuba nak bantu Firash supaya tak terus terleka sebab tak ada exam. Tak ada exam bukan bermaksud boleh terkecuali dari diuji dari semasa ke semasa kan? Dan Kak Fa yakin KPM sendiri ada formula mereka yang tersendiri di dalam perlaksanaan pemansuhan amalan peperiksaan pertengahan dan akhir tahun ni ha.

What KPM intended to do is that KPM wanted to be in line dengan konsep pembelajaran yang berorientasikan perkembangan murid. Wowww… This is more or less sounded macam education system in few other countries outside there. Guru akan lebih fokus kepada tugas mendidik dan menyemai nilai-nilai murni di kalangan murid.

How will it be?
  • Pentaksiran yang lebih objektif bagi murid Tahap 1 yang melihat kepada perkembangan murid secara menyeluruh termasuk amalan nilai-nilai murni yang berbentuk harian.
  • Pentaksiran dilakukan melalui pembelajaran yang menyeronokkan ke arah pembangunan dan pembentukan karakter murid.
  • Fokus kepada 4M – membaca, menulis, mengira dan menaakul. What I understand – building a solid foundation for the kids before they migrate into higher learning stage.

Apa yang akan dilalui oleh Firash dan juga anak-anak lain dengan perubahan di dalam sistem pendidikan ni? Seronok lah deme… macam-macam aktiviti melalui Pentaksiran Bilik Darjah (PBD) yang akan dilakukan seperti:
  • Aktiviti bercerita
  • Projek mudah
  • Permainan
  • Main peranan (role play)
  • Kuiz dan apa sahaja yang bersesuaian.

Cikgu kena bertambah-tambah kreatif lah kan? He he he…. Nyah-Nyah. Tapi kan… Kak Fa nampaklah kan… Semua perkara-perkara ni, sebenarnya Firash dah lakukan selama  3 tahun di Genius Aulad. It is like more or less like a continuation for him lah juga. Smile.  Seronoknya sekolah time Firash… Ha ha ha… Open-mouthed smile. Nak-nak lagi bila Literasi dan Numerasi (Program LINUS 2.0) akan dihentikan mulai tahun 2019. Walaupun terhenti, pihak sekolah tetap  perlu mengenalpasti murid Tahap 1 yang mengalami kesukaran untuk menguasai kemahiran membaca, menulis dan mengira serta menyediakan intervensi yang bersesuaian di peringkat sekolah.

Banyak perubahan dalam dunia pendidikan Malaysia sekarang ni. Nak tak nak, memang kita sebagai mak ayah kena keep up with the line supaya kita tahu bagaimana nak support setiap tahap perkembangan anak-anak kita masing-masing… Education bukan starts from school but education starts from home. Memang haruslah kita sebagai mak ayah kena sibuk dan ambil tahu cara bagaimana proses pembelajaran anak-anak kita masing-masing sebab kita tak naklah jadi seperti ketam mengajar anak berjalan kan? Sekolah didik cara lain, kita pandai-pandai didik cara lain… Takut-takut nanti…budak yang confuse…. Huuuu….
thumbnail

Our Cold Evening Walk at SnoWalk i-City


SNOWALK I-CITY
I was planning for this for quite sometime. Tapi asyik tertangguh jer. Nerd smile. Sebab tu kalau Kak Fa plan sesuatu, Kak Fa tak akan bercerita pada Firash. Sebab Kak Fa tak nak dia kecewa bila tiba masa tak jadi. Most of the time, I opt to keep my plans as a surprise for him. . Lebih seronok macam tu kan? Bila tengok dia seronok, Kak Fa lagilah seronok. Mak-mak macam tulah kan? Sama seperti cerita our cold evening walk at SnoWalk i-City two weeks ago. 

It wasn't on my plan for his December long school holiday. Tapi alang-alang sejengkal 30 minit perjalanan dari rumah, why not? Tulah dia nya, kalau betul-betul buat proper planning most of the time tak menjadi. Tapi kalau plan ala kadar atau terjah jer selalunya menjadi. Nyah-Nyah Kak Fa tak beritahu dia pun yang he will be going to SnoWalk i-City. Lagipun at his age right now, dia akan ikut jer as long as he knows that we will be travelling by car. Just that, mulut dia akan becok lah all along the way bertanya... Mommmyyy (ada lagu dia sendiri)... Firash nak pergi mana? Dialog standard dia. . Selagi tak sampai selagi tu dia akan berulang kali bertanya. Tu memang perangai Firash. Ha ha ha... Rolling on the floor laughing

SNOWALK I-CITY (2)



Kami terjah SnoWalk i-City secara tiba-tiba pada petang Ahad. Sampai di perkarangan SnoWalk i-City lebih kurang dalam pukul 6.00 petang. Ngam-ngam jejak kaki di SnoWalk i-City, gerimis... Memang confirm bertambah-tambah sejuk dekat dalam tu nanti (bercakap dalam hati sorang-sorang). Ha ha ha... Winking smile

Beratur dulu di kaunter tiket untuk dapatkan tiket masuk. Dah dapatkan tiket, terus masuk ke kawasan lobi SnoWalk. Pakaian kami dah memang tebal. Tapi tebal-tebal pakaian kami tu pun, belum tentu mampu untuk menebat kesejukan suhu di dalam SnoWalk yang dikatakan berkeluasan 50,000 kaki persegi dan negatif 8 Darjah Celcius. Artik sungguh!

Sebelum masuk WAJIB dapatkan boot dan jaket yang disediakan khas buat semua pengunjung. Hang tak ambil boot, hang tak ambil jaket, confirm masuk sekejap terus keluar. Jadi ingat ya? Kalau satu hari nanti, anda berkunjung ke SnoWalk, dapatkan boot dan jaket terlebih dahulu.

Dah selesai... Jom kita masuk dan jalan-jalan di dalam!

SNOWALK I-CITY (3)



First spot! At the entrance sebelum masuk jauh ke dalam lagi, ada seorang jurugambar sedia menanti. So? Don't miss it! Bergambar dahulu! For a first timer like us, of course lah amaze dengan set-up di dalamnya. Ukiran ais yang berwarna-warni menghidupkan suasana. Masa ni, boleh nampak dah yang Firash dah mula warm-up dan nampaklah senyum di wajah dia tu dah sampai ke telinga. Surprise Kak Fa menjadi! He liked it so much!


SNOWALK I-CITY (4)



To be honest, sambil Kak Fa rakamkan gambar serta video sebagai memories, sambil Kak Fa terpaksa kerling dan kejar Firash. Some of you yang dah pernah bertentang mata dengan Kak Fa tahulah kan? How cunning Firash is? Memang kena cekap, tangkas dan pantas dengan dia. Tak boleh terlepas walau sesaat pun. Kena hati-hati juga, takut nanti tak terjumpa mana dia dekat dalam tu. Lagipun, at certain part kalau tak betul-betul, boleh tergelincir. Ada bahagian-bahagian yang again licin. Therefore, adalah please take note yang kanak-kanak di bawah usia 1 tahun tidal digalakkan until memasuki SnoWalk due to the nature of the attraction dan expectant mother as well as wheelchair guest are NOT ALlOWED into the SnoWalk. 


SNOWALK I-CITY (5)

SNOWALK I-CITY (6)


SNOWALK I-CITY (7)

SNOWALK I-CITY (8)


He enjoyed the ice scooping and ice sliding very well with a very close supervision. . Firash ni pantang lepa sikit. Macam Kak Fa beritahu, as cunning as a fox. Sambil-sambil enjoy scenery cantik dalam tu, sambil-sambil Kak Fa perhatikan dia. Sempat jugalah Kak Fa posing until DIRI sendiri dalam SnoWalk tu. Ha ha ha... ... Mana nak kalah? Asyik gambar Firash jer. Selitlah satu dua gambar Mommy!


SNOWALK I-CITY (9)




SNOWALK I-CITY (10)



There are few activities that can be done inside SnoWalk. Tak limited kepada berjalan-jalan jer. For Kak Fa, it's not bad. Kind of good place for family bonding juga. Sambil-sambil experiencing pengalaman winter sebenar memandangkan Kak Fa dan Firash tak pernah sekalipun experienced winter dan bermain salji.


SNOWALK I-CITY (11)

SNOWALK I-CITY (12)

SNOWALK I-CITY (13)


SNOWALK I-CITY (14)

SNOWALK I-CITY (15)

SNOWALK I-CITY (16)



We were throwing snowballs, we were playing hide and seek at a secure area (which I am pretty sure that I won't lost him somewhere from my sight) and we enjoyed the moment together. It is to much sebenarnya kalau nak digambarkan dengan kata-kata dan gambar sahaja. For that, there's something a little bit extra from my side. Kak Fa ada sediakan satu video pendek khusus untuk anda yang nak melihat suasana sebenar di dalam SnoWalk.



Our 50,000 sq. ft. below 8 degrees celcius artic experience ❄️... Mommy enjoyed all those beautiful ice sculptures and LED lights while Firash... ICE SLIDING IS MY TYPE OF SLIDE! Kecut perut Mommy nak! Walhal dia chill ajer... Slide yang tinggi dan panjang macam tak bagi kesan atau perasaan takut pun! 🙄... Mommy dia dup dap dup dap macam nak pecah jantung. Ada ciri2 bakal sukakan sukan xtreme nih! 😅 Bukan jauh sangat dari rumah Kak Fa pun! Tapi baru hari ni berkesempatan jejak kaki. Apparently the first of its kind in South East Asia. Merasalah main salji kan? 🤣 ☑️ Free Boots ☑️ Free Jackets ☑️ Locker Service @ RM 3.00 only ☑️ Gloves @ RM 10.00 per pair ☑️ Open Daily from 11 am until 12 am - Friday and Saturday until 1 am #snowalkicity #snowalkicityshahalam #snowalking #icity #icityshahalam #weekend #parentinglife #dailyparenting #parenting #parenthood #motherhood #mommyhood #holidayfun #bubblynotesdotcom #parentingblogger #parentingbloggermalaysia #lifestyleblogger #lifestylebloggermalaysia #malaysiaparentingandlifestyleblogger #myparentingandlifestyleblogger #mommyblogger #mommybloggermalaysia #bloggermalaysia #bloggerMY #blogger
A post shared by Bubblynotes Dot Com (@farahwaheda) on

Seronok tak nampaknya? Agak-agak sekarang faham tak? Kenapa Kak Fa teruja sangat bercerita.

Bolehlah plan bila nak bawa family ke SnoWalk yang voted as the top 25 world's brightest, most colourful places ni. Peta lokasi boleh klik di SINI dan harga tiket boleh rujuk di SINI.

For more info boleh log on to i-City Leisure Facebook Page.