Home » , , , , , , , » Terkena Minyak Panas???

Terkena Minyak Panas???

Source Extracted from Google
Ho ho ho, siapa2 yang dah biasa duduk dapur, tak banyak sekali mesti pernah terkena minyak panas kan? Tak pun minyak merecik2 kat tangan bila menggoreng ke??? Tapi tak dinafikan juga ada orang2 yang tak pernah kena... Saya??? ^_^... Heeee...pastinya pernah terkena... masa zaman dulu2 masa mula2 belajar pegang periuk belanga dan belajar memasak secara informal... kena minyak panas "uols"... nasib tak besar tempat yang kena... kecik jer... dan nasib tak berparut.... cuma lepas kena tu kulit merah dan mengelembung sikit, pas tu dalam tu macam berair...dan mengambil masa juga nak sembuh kan??? memang tak usik la...sebab takut cacat tangan "ai" ... ahakss...

Terbaca di SINI

Kulit "Uols" Terkena Minyak / Air Panas???

Cubalah rawat kulit melecur tersebut dengan mana2 ikhtiar petua di bawah:

1.Sapukan bahagian kulit yang berkenaan dengan sedikit lendir daun lidah buaya/aloevera dan buah manjakani yang telah ditumbuk lumat.

2.Oleskan kapur sirih pada bahagian yang melecur. Biarkan hingga kering. Setelah kering oleskan lagi. "Uols" akan terasa selesa tanpa meninggalkan parut.

3. Tepek kopi serta merta pada bahagian yang berkenaan. "Uols" akan rasa pedih seketika. Selepas anggaran 10 minit tanggalkan. "Uols" akan dapati kulit tidak melecur atau melepuh.

4. Sapukan getah pelepah pisang pada bahagian yang berkenaan dengan sekata. Elakkan terkena air supaya kulit tidak melepuh.

5. Pecahkan sebiji telur dan kacau. Sapukan telur pada bahagian yang berkenaan menggunakan kapas. Apabila kering sapukan lagi. 

6. Gosok perlahan2 bahagian berkenaan dengan cecair sabun mandi. Lakukan hingga rasa sakit hilang.

7. Sapukan ubat gigi, kicap atau marjerin pada bahagian berkenaan. Biarkan hingga kering. Elakkan dari terkena air anggaran selama 1/2 jam. Kulit akan berasa sedikit gatal dan mengelupas tetapi tidak mengelembung dan berair. 

Antara petua2 yang dibaca atau disenaraikan di atas, saya pernah cuba tu ajer... tapi yang lain2 "seriously" tak pernah... tapi bagus juga ni sebagai ilmu pengetahuan... dan dari pengalaman lepas dah letak ubat gigi tu seketika saya basuh dan kemudian terus letak minyak gamat... mungkin sebab tu mengelembung kot? sebab basuh... pas tu biarkan lama juga berminggu2 baru sembuh....

*Adatlah tu kan??? Duduk dapur mesti ada kecederaan yang berlaku...kalau tak namanya bukan orang dapur ye tak??? Kalau tak banyak sikit... 
Terimakasih telah membaca artikel Terkena Minyak Panas??? . Jangan lupa share ya

Subscribe to receive free email updates:

26 komentar:

  1. sapu ubat gigi dan marjerin tu, memang Ros dok buat kalau terkena.. mak yang ajar. lagi satu, sapu kapur kasut.. hihi.. sejuk je nanti..

    ReplyDelete
  2. masa kecik dulu ada orang guna kicap..tak pasti keberkesanannya

    ReplyDelete
  3. pernah kena...abah sapu ngan madu lebah...hehehehhe

    ReplyDelete
  4. hehehe baru kena semalam.. nangis jugak la since minyak tue memng panas... mercik plak kat half tangan..adoi... siap call mak dekat kedah lagi ngadu.. sampai skrg xg bersihkan lagi dapur... fobia sekejap.. result = hari nie xmasuk lagi dapur huhu

    ReplyDelete
  5. tb xpernah kne minyak panas lg.klu goreng ayam sikit2 je terpercik..tp yg paling teruk kne kaki area betis terkene eksoz..adui melecur..ibu tb letak ngn ubat gigi.alhamdulillah walaupn sakit jugak laa..tp kne tahan ;)

    ReplyDelete
  6. baru je lpas kena cium dek vontot pemanggang ajaib

    ngam ngam kena hari deepavali
    tp ciksu sapu garam je.

    ReplyDelete
  7. saya klu terkena minya panas , tabur jer baby powder utk elak menggelembung . malah x de kesan langsung . mmg berkesan !

    ReplyDelete
  8. Haha. Mmg adatnya gitu :D Vee hari tu pernah terkena minyak sampai kaki. The next day sakit je rasa, so i was like ni apa pulak masalahnya... Bila tengok kuali baru ingat. Ahaks. Vee paling tak suka kalau terpotong atau terhiris diri. Eee.. :S

    ReplyDelete
  9. pergghh kalau terkena sikit pun kita dah rasa sakit apatah lagi kalau kena yg menggelembung tu.. sakit tu Farah..

    ReplyDelete
  10. Macam tu caranya... hehehe...baru tahu... thanks kak..

    ReplyDelete
  11. selalu terkena percikan minyak panas, kadang-kadang biarkan jer....
    tapi ini petua yang bagus...

    ReplyDelete
  12. My sil kena minyak panas teruk sangat masa goreng keropok..kesian dia excited nak makan keropok ..tup-tup kena minyak panas almost few months baru fully recovered. kita ada jugak kena..tapi sikit-sikit aje..yalah menggoreng pun tak selalu..he..he

    ReplyDelete
  13. nice info sis..minyak panas ni kl masak pon paling kureng pon kena yg merecik2 tu..klu xnk kena, xleyh masakla..huhuh

    ReplyDelete
  14. selalu letak ubat gigi je kak.. hehe.. yg lain tak pernah try plak. hehe.

    ReplyDelete
  15. Sya sllu letak colgate je..tu je yg ada kat bilik air dan berdekatan dgn dpur kan..sllu je terpegang kuali panas sbb nk buat keja cepat sgt

    ReplyDelete
  16. pernah..huhu sabar ja la bila terkena..
    btw, nice sharing hehe

    ReplyDelete
  17. Baru baru ni OKje terkena Farah...Idak le teruk sangat tp sakit jugaklah.... baru je baik luka tu... Masa tu lupa nak buh apa apa tu yg jadi mengelembung tu...

    ReplyDelete
  18. saya masa mula2 belajar masak kak, punyalah taknak kena minyak sampai masa menggoreng mesti pakai tuala kat tangan..hehehe

    ReplyDelete
  19. yer..pernah jugak..tapi yg paling teruk terkena iron..iron mase tu tgh panas tak tahu pon..pastu p pegang tempat panas dia..mmg mengelupur la..seb baik mmg duk standby kat umah allano lotion..kena2 jer terus letak..rasa pedih yg amat..lepas setgh jam baru lega..tangan tak mengelembung..cuma merah menyala..lepas sejam dah kembali seperti biasa..Alhamdulillah..

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.