Home » , , , , , , , , , , , , » Tips Untuk "Colour Blocking"

Tips Untuk "Colour Blocking"

Source Extracted from Google
Dulu saya pernah "post" mengenai "colour blocking" di dalam entri "Colour Blocking is Haute!"... dulu tu membawa kita kepada entri Cik Puan Bubbly pada bulan Oktober 2012. Setahun sudah berlalu giteww!!! Dan sememangnya walaupun mungkin pada sesetengah orang "colour blocking" ni sudah agak "outdated" sekarang... tapi saya masih gemar bermain dengan warna di dalam setiap pemilihan pakaian saya... (chaittt...dah bajet model la pulak kan??? ha ha ha...layankan ajerlah "uols" ek? hari ni macam2 nak jadi...)... 

"Colour blocking" tu, "colour blocking" juga, tapi dalam bermain dengan warna "uols" jangan main hentam jer nak ber-"colour block"... jangan sebarang memadankan pula, nanti jadi "bahan" pada orang lain dan nampak pelik pulak...ekekeke...*_^... "colour blocking" bukan main hentam jer, tapi ada tekniknya sebenarnya... kalau tersalah padan...alahaiiii... 

Sedikit tips dari artikel yang pernah saya baca juga dulu (tak ingat dah bila sebab dah lama sangat)...dari akhbar Utusan...

Pink + Pasterl: 'chic', bergaya & ringkas
Kuning + Biru + Pink: manis & menggembirakan
Merah + Pink: berani & ayu
Biru + Merah + Kuning: ranggi & bersahaja
Merah + Kuning: berani mengambil risiko, bergembira & bijak bergaya
Biru + Merah: setia & klasik
Kuning + Biru: ceria tetapi klasik
Biru + Oren: bebas & penyayang
Magenta + Hijau: tenang & feminin
Ungu + Kuning + Biru: berani & humor
Pink + Ungu + Merah: setia & sofistikated
Kuning + Hijau: tenang & pendam perasaan
Oren + Pink: comel, gembira & artistik
Kuning + Oren: mesra & peramah

Dan panduan yang selanjutnya, untuk memudahkan lagi "uols" yang berminat dengan "colour blocking", bolehlah "refer" pada "colour blocking guidelines chart" yang saya tempek kat bawah ni... *_^
Source Extracted from Google
Sedikit tips untuk "uols" yang baru nak berjinak2 dengan fesyen "colour blocking" ni, cuba mulakan dengan aksesori warna2 kontra. Pilihlah aksesori seperti cincin, rantai , kasut, topi, tudung etc yang berwarna warni untuk menzahirkan fesyen "colour blocking uols"... Yang dah "expert" tu, kalau ada apa2 yang perlu ditambah  dalam entri Tips Untuk "Colour Blocking" ni, silakan, kot kot akak ada tertinggal ke? he he he... 

*Selamat ber-"colour blocking uols"... *_^
Terimakasih telah membaca artikel Tips Untuk "Colour Blocking". Jangan lupa share ya

Subscribe to receive free email updates:

29 komentar:

  1. Owh, ada chart lagi.. Ingatkan suka hati jer boleh match2 kaler.. Hehee.. Setalat ni tak berani lagi nak berkaler block.. Gugugu~~
    ZON PERMAISURI CHOMEL

    ReplyDelete
  2. iman suke tgk org pkai colour block tpi bila iman pkai heheh mcm terlebih comel plak

    ReplyDelete
  3. sy suka color blocking... cantik... tak peduli org cakap hehe..

    ReplyDelete
  4. perkongsian yang berguna ni.

    kadang2 rasa pelik bila tengok ada yang pakai baju lain dari yang lain. rupanya masing2 cuba nak gunakan colour blocking ni..

    ReplyDelete
  5. hmmm..sesuai untuk orang muda yang tengah suka bergaya je kot.. macam akak ni..baju kurung, jubah..tak retilah nak berkaler blok ni, hi hi

    ReplyDelete
  6. sally punya clour blocking, pakai je colour pape..hahaha...tp ikut kesesuaian jugak la...

    ReplyDelete
  7. wah tips yg mnarik..sy pun suka match2 color tp kbykannya mcm keling..hhe nice tips balas kunjungan sini..

    ReplyDelete
  8. yezza..suka gak padanan color blocking ni..lain dr yg lain..hehe

    ReplyDelete
  9. nice entry.. lelaki sekarang pun dah pandai main colour blocking.. boleh buat guide line ni



    recent post : Makan Yogurt Dengan Buah Segar

    ReplyDelete
  10. saya pon still suka colour blocking ni ^_^ sebab memang sangat cntik kalo pakai wrna macam ni. paling suka cmpor kan warna
    pink + royal blue
    merah + royal blue
    hijau muda + oren muda
    peach + biru muda.
    magenta + kuning mustard.
    hentam ja kak oi yg pnting confident hehe

    ReplyDelete
  11. gud info.. dear.. klu ada yang tak boleh nak hafal carta tu.. ada satu cara lg kan..

    ReplyDelete
  12. nice tips..dulu mcm pelik je..tpi rupanya trend..tpi still selesa dgn mix n match... hehe

    ReplyDelete
  13. klu ayut memang out la nk men wane blocking...tak berani..hihihi

    ReplyDelete
  14. akak...rindu..lama dh tak bace post akak....blog smpi nk brubah wajah dh :)

    ReplyDelete
  15. ..tips yg berguna..sbb dinner sy nnt tema colour blocking..:P

    ReplyDelete
  16. Ada org tu mainbelasah je kan..Hihihihi. ..sesuatu sgt entry ni....by the way thanks for the info dik....

    ReplyDelete
  17. wah bagusnye
    gabungan warna yg mantap, nampak harmoni
    isi tabung nuffnang sini-university of london

    ReplyDelete
  18. bercolor blocking ni kena confident, CN mmg tak berapa confident walaupon kdg2 bajet model kt sekolah! hehe

    ReplyDelete
  19. lelaki sekarang pun dah banyak gunakan colour blocking..tapi saya je belum lgi :D

    ReplyDelete
  20. terima kasihlah maklumat ni. Akak ni out of fashion sungguh

    ReplyDelete
  21. Ros pun suka tau colour blocking.. nampak cantik n ceria jer :) tapi kena pandai pilih warna la kan :) thanks bagi tips ni.. amat berguna :)

    ReplyDelete
  22. trend masa kini...adakalanya kena dan cantik..tp adakalanya bila pakai rasa mcm pelik pulak...hihihihi

    ReplyDelete
  23. nory suka fesyen colour blocking ni, paling suka takyah pening cari tudung yang sama kaler ngan baju, sebab pakai kaler berlainan pon orang tak pandang pelik,sebab fashion kan...hehe

    ReplyDelete
  24. ena suka pakai satu atau dua colour jea
    tak reti nak pelbagai colour time berpakaian..heheheheh takut lari konsep

    ReplyDelete
  25. wah..thanks share..
    sesuai dgn yaya ni..suke match2 bju ni mcm2 wrne..tp wat mase ni lum lg la pkai bju yg wrne dier cam gbungan pelik je..huhu ;p

    ReplyDelete
  26. rasa baju akak takde la color blocking sangat..huhu...tapi cantik sebenarnya color blocking nie

    ReplyDelete
  27. student seni/fashion ni lagi terer bab padan kaler sbb diorang belajar padan kaler ikut chart tu..hehe

    ReplyDelete
  28. suka warna lembut ...coklat, pastel

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.