Home » , , , , , » My Pregnancy Supplement: Obimin Pluz

My Pregnancy Supplement: Obimin Pluz

Source Extracted from Google
Masa trimester pertama dulu, gynae berikan Asid Folic untuk dimakan as supplement... But then masuk jer 2nd trimester, supplement for my pregnancy telah diubah kepada Obimin Pluz...  Orang tak pernah pregnant kan? Kalau Asid Folic tu biasalah baca sebab dan musabab dan kenapa dimakan... Tapi seriously dengan penuh kejakunan...wakakaka...telan jer Obimin Pluz tu tanpa banyak soal... However, disebabkan perasaan ingin tahu tu membuak2kan... ringan jugalah mulut ni bertanya kepada gynae...Apakah sebenarnya Obimin ni? 

Menurut my gynae, Obimin Pluz ni lengkap dengan semua vitamin untuk preggy mummy termasuk la EPA & DHA yang diperlukan untuk perkembangan otak baby, tak payah lagi nak makan vitamin asing2... Dalam Obimin Pluz ni juga ada minyak ikan omega... Omega tu untuk baby's DHA dan Omega tu juga bagus untuk mummy's antibody... 

My mum gynae iaitu doktor yang menyambut kelahiran saya dulu Dr. Hamid Arshat sendiri menyatakan di SINI bahawa...
Ramai wanita yang salah anggap multivitamin seperti Obimin atau lain jenama yang diberikan waktu hamil menyebabkan saiz bayi besar waktu lahir. Pil vitamin ini penting untuk kesihatan ibu dan untuk bina darah untuk cegah kurang darah waktu bersalin. Pil2 kalsium untuk bina tulang, folic untuk keperluan semua sel2 baru untuk janin dan fish oil sebagai sumber Omega3 dan DHA untuk sel2 otak bayi untuk jadi anak pintar. Setelah bersalin TERUSKAN makan supplement2 tersebut untuk cepat pulih rahim dan kekuatan badan serta untuk susu ibu yang berkualiti. Saya cadangkan pil2 tersebut patut dimakan terus menerus hingga akhir hayat seseorang wanita.
Dan seperti yang dikatakan Obimin ni mengandungi multivitamin such as Vitamin A, Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B6, Vitamin B12, Vitamin C, Vitamin D, Vitamin B3, Vitamin B5, Folic Acid, Iron, Calcium, Copper, Iodin.

Dari pengalaman sendiri, so far Alhamdulillah... makan Obimin menjadikan saya lebih bertenaga, cergas dan so far sepanjang preggy ni belum lagi kena sakit yang kerap or teruk.... Masa mula2 sebelum makan Obimin yes... Kena flu sikit, demam sikit... lepas dah consume Obimin...Alhamdulillah, kesihatan mummy-nya dan baby-nya masih lagi maintain buat setakat ini... Moga2 berterusan begini sehingga kelahiran... If anyone asking my opinion, whether should you consume Obimin or not... yes... I will strongly suggest it... ^_^ ... 
Terimakasih telah membaca artikel My Pregnancy Supplement: Obimin Pluz. Jangan lupa share ya

Subscribe to receive free email updates:

15 komentar:

  1. lama x mkn supplement ni hahaha
    kdg2 taim peknen tu termis gak mkn :)

    ReplyDelete
  2. yess..obimin pluzz lebih kepada perkembangan otak bayi..sama mcm salindah yg saya makan..tapi ianya homopati ja..:)

    ReplyDelete
  3. betul tu multi-vitamin mmg elok kita makan
    sbg supplement tambahan utk kita dan bby...

    ReplyDelete
  4. yupp betol tu kak, mak saya pon salu gak berpesan kalo nti mengandong kena makan obimin even anak dia ni blom kawen.. pesan siap2.. :)

    ReplyDelete
  5. obiin tu biase la kan utk ibu2 yg mngandung ni. mkn jgn xmakan :)

    ReplyDelete
  6. teringat masa pregnant banyak betul supplement tapi yang pentingnya akak selalu minum air kelapa sebab ia merupakan satu supplement yg baik....untuk akak ler...org lain mungkin lain kot.....hehe

    ReplyDelete
  7. Selamat makan ubat akak.. biasa la supplement ibu mengandung kan.. semua utk pastikan baby dalam tummy akak tue membesar dengan sihat..=D

    ReplyDelete
  8. selamat makan ubat farah..:) memang banyak kena jaga masa preggie kan..semoga farah dan kandungan sihat selalu..amin

    ReplyDelete
  9. banyak tu ubat..all the best kak :)

    ReplyDelete
  10. dah lama gua tak menampak kat sini, apa2 pun kena ikut pesanan doc tuk kesihatan akk dan juga baby ;)

    ReplyDelete
  11. byk betoi...Farah amik suma tu ke

    ReplyDelete
  12. masa mengandung dulu pun telan obimin gak..untuk next baby xthu ler nk telan lg ke x..

    ReplyDelete
  13. Kadang2 terskip juga makan semua vitamin tu masa pregnen dulu. x tahan baunya...

    ReplyDelete
  14. X suka ubat yg kuat baunya tu...x ingat plak apa namanya....

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.