Home » , , , , , , , , , » Harga RON 95 & Diesel Naik 20 Sen!!!

Harga RON 95 & Diesel Naik 20 Sen!!!


Rata2 trending di social networks semalam, tak kiralah sama ada FB, Twitter, blogs so on and so forth semuanya berbicara mengenai harga RON 95 & Diesel naik 20 sen!!! Dan, saya dah macam mamarazzi la pulak kan? Gi snap2 sana, snap2 sini malam tadi masa balik dari kerja... Ini semua hasil pemerhatian saya di petrol station tak kiralah sama ada di PJ ke, Shah Alam ke, Shah Alam 2 ke... Semuanya sama!!! Kenderaan2 membanjiri petrol station dan semacam pesta pun ada juga... Tapi disebabkan imagination saya ni terlebih tinggi sikit, dok membayangkan macam seolah2 darurat or dalam cerita World War Z pulak... 

Semuanya gara2 harga petrol yang naik...


Harga minyak petrol RON 95 dan Diesel telah dinaikkan 20 sen seliter berkuatkuasa 12 tengah malam semalam. 

Ketika mengumumkannya, Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak berkata kenaikan itu adalah sebahagian langkah rasionalisasi subsidi bahan api oleh Kerajaan yang membabitkan peruntukkan berjumlah RM24.8 bilion tahun ini.

Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak menambah lagi subsidi sebanyak 20 sen itu bermaksud Kerajaan masih memberi subsidi sebanyak 63 sen seliter bagi RON 95 dan 80 sen seliter untuk Diesel.

Disebabkan berita itu, berpusu2lah kenderaan menuju ke petrol station untuk fill up tank masing2 bagi penuh kan??? Hurmm... seperti yang kita semua selalu dengar, baca or mention... Life goes on... what to do? Dah mereka decide nak naikkan harga petrol, hidup masih perlu diteruskan, kelangsungan hidup masih perlu diteruskan... kita masih perlu pergi bekerja, anak2 masih perlu pergi ke sekolah, dan dalam kehidupan sehari2 kita masih perlu bergerak ke sana ke mari atas urusan masing2...Nak tak nak, kita masih perlukan petrol untuk diisi kepada kenderaan kita untuk bergerak kan?  Naik macam mana sekali pun, tetap terpaksa diterima dan ditelan...walaupun poket akan semakin terasa perit... 

Bagi kita, rakyat biasa ni terpaksalah bekerja keras dan kos untuk petrol pun akan meningkat sikit...naik lagi personal budget for petrol... terpaksalah buat rebudgeting kan? No choice... Even if the price hiked up but then they know it won't be a big impact on them as people still needs to fill up their petrol in order to get on the move... Keperluan kan? Cumanya, bila petrol dah mula naik, lepas ni akan dituruti pula dengan barang2 lain... Gas akan naik...itu akan naik, ini akan naik... Pheww...segalanya naik...apa yang turun??? dan apa lagi yang naik??? Agak2 gaji kita2 ni semua naik tak??? Especially those yang on private sector... (macam ai!)...bukan apa...private sector ni nak naik gaji setahun sekali... lepas appraisal.... kalau untung sabut timbul, kalau untung batu tenggelam... kalau setimpal dengan all the hard works and effort.... sedaplah sikit kan? tapi kalau setakat 2% or less than 5% a year... Trust me it won't make any big difference.... I think it's time for the respective bodies and authorities to review and revise keseluruhan tangga2 gaji di Malaysia ni... earnings more than 3K a month, tak bermakna hidup senang... lagi besar periuk, lagi banyak keraknya...

*Snap2 gambar tu bukannya nak gi isi minyak pun, minyak dalam tank still penuh...saja nak tinjau2 keadaan...ahaksss...dah macam reporter x bertauliah pun ada rasanya... Tapi kan betterhalf ada discuss on this issue dengan saya semalam...katanya, dok berpusu2 gi isi minyak sebab nak kejar harga minyak sedia ada, sok2 sama juga jalannya... bila minyak tu dah berkurang still kena isi juga kan? So actually it doesn't make any difference...We still have to live with it...Cumanya untuk malam semalam sebelum pukul 12 jer lah untuk menikmati harga sedia ada tu.... hurmmm.... 
Terimakasih telah membaca artikel Harga RON 95 & Diesel Naik 20 Sen!!! . Jangan lupa share ya

Subscribe to receive free email updates:

21 komentar:

  1. betul lah tu farah, life must goes on.....terima ja lah, lepas ni mmg terpaksa re budgeting utk petrol sebulan....huhu

    ReplyDelete
  2. life goes on...terima dengan redho je lah..kita merungut macam mana pun harga tetap naik juga

    ReplyDelete
  3. rasanya minyak naik mmg dah takde perasaan dh, nak marah pn dah itu kerajaan kita pilihkan...kalu esok pilihraya br mmg dah siap pangkah parti lain ni;-)

    ReplyDelete
  4. mmg isu hangat minyak ni skrg kat fb :P

    ReplyDelete
  5. cik nor ketinggalan..baru thu pg nie minyak naik..:)

    ReplyDelete
  6. saya tau benda ni semalam dh lewat, kalo x mesti ada di kalangan yang berpusu2 di stesen myk smlam ^_^

    ReplyDelete
  7. smlm suh hb k.el isi full tank..tau ape dia jwb

    mcm lah boleh tahan setahun

    hahahahaha

    ReplyDelete
  8. Itu yg akak sound budak dept akak...dia meluru konon nk gossip..sound kat akak..akakla ni pi pangkah BN...akak ckp...ko ni dh knp...pangkah ke x pangkah ke myk ttp naik...bckp guna otak bukan ikut hati...by the way ko nampak ke aku pangkah BN ke pakatan?
    Terus dia blah...myk naik nk memetir tuduh orgmcm2..sukati la nk pangkah mn....

    ReplyDelete
  9. hurmmm tu la kak..selalu mesti berpusu-pusu..nasib baik semalam time balik keje zee singgah isi siap2..masa tu lengang jer lagi..ingat takat desas-desus jer..rupanya betol2 naik..

    ReplyDelete
  10. jammed di petrol station.. di mana2.. T_T

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum betul cakap rara. tapi tetap rasa sedih sebab org miskin mungkin tak mampu nak survive kalau semua barang naik. memang gila jem dekat semua stesen minyak :(

    ReplyDelete
  12. naik 50sen pun xper sbb opis sy dkt je.lg pun naik kancil je...xterasa sgt...ehehe :p

    ReplyDelete
  13. hu hu.. nak wat camne, telanje walaupun pahit,kot pahit jadi ubat tkpekan farah...

    ReplyDelete
  14. Saje kut buat kenangan. Akk pun q jugak smlm gara gara lampu myk dah merah. Dah kering lgsg. Terpaksa gak la q.

    ReplyDelete
  15. sana sini citer minyak...malas nak berpusu ke petrol pam...tunggu depan fb jer citer pasal minyak...hehe

    ReplyDelete
  16. naik kah turun just accept bah kan...pasti ada rezeki kita yg lain juga..kan3x

    ReplyDelete
  17. sana sini kecoh citer hal minyak.hanya mampu redha jea la.huhu

    ReplyDelete
  18. Hubby balik kerja ritu pun cakap jammed menghala ke Petrol station hehe

    ReplyDelete
  19. betol kak kta kna trima je smua ni..kalau d fkirkan nk marah pun x gna jga bek fikr cara kta nk kontrol blajawan kta sndiri lpas ni..kat fb,twitter,wechat dll org mengelabh fkir pasal benda ni(serabutkan otak sndiri) diorg nk tntg BN.. Da lambt da haha terbaik la blog akak ni yg OPEN MINDED

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.