Home » , , , , , , » Kain Batik???

Kain Batik???

Source Extracted from Google
"Bila you nak pakai kain batik? Try pakai kain batik ke kat rumah?" (dengan nada bergurau dan gelak2)... Wakakakaka, seriously itulah ayat yang macam uhuksss... apakah benar statement yang kudengari ini??? Macam x percaya jer... ^_^

Kalau mak2 or siapa2 yang dah biasa pakai or siapa yang dalam pantang bersalin tu, no doubt-lah kan? Tapi to those yang memang x pernah pakai kain batik macam akak ni??? Maunya x terkujat jap... Terkujat x terkujat la kan...but it is something yang siapa2 x pernah pakai kain batik to explore and take up the challenge... Heee...challenge ke?

So like awww...traditional and klasik... (:P konon2 moden sangatlah kannn? #poyo)...but then itulah tradition masyarakat Melayu yang mana mungkin dilupakan...Kain batik ni dah jadi part of pakaian wanita dari dulu sampai sekarang... Me? Honestly speaking memang tak pernah pun pakai kain batik kat rumah pun... Memang pants, pants, pants and dresses... (getis tak?)... Tapi memang betul, tak pernah diajar dan pakai pun kain batik.. Baju kurung batik dan kebaya batik pernah lah... Kain batik pada baju kebaya tu dah siap2 jahit macam kain baju kurung biasa...Tu lain... Tapi kain batik yang ikat2 tu...Ha ha ha...

Macam manalah rupa gayanya Cik Puan Bubbly pakai kain batik ye tak? Bukan apa...x confident la...Wakakakaka...Dibuatnya terburai ikatan tu? Tak pepasal jer... pas tu cam leceh jer... Jap2 nak kena betulkan ikatan...Not so convenient for me... :P... Bercakap pada diri sendiri...Tapi macam mana pun, lambat laun kena pakai jugak, esok2 dalam confinement takkan nak pakai seluar kot? Mama kata maunya bentan lepas tu effect pada diri sendiri...Ha menjawab... Kalau tak sekarang, mungkin akan datang effectnya...  Uhuksss...

*Memakai kain batik itu pasti semasa confinement, tapi not on normal days... mana nak lari ye tak? Imagining and fantasizing very hard to see how do I look in Kain Batik... :P #jakun... 
Terimakasih telah membaca artikel Kain Batik??? . Jangan lupa share ya

Subscribe to receive free email updates:

18 komentar:

  1. MG mmg xboleh pakai kain batik ni.
    takconfident..
    hahaha!

    ReplyDelete
  2. Hehehhehhe....
    Zaman sekarang ramai tak tau pakai kain batik kak...
    AJ, alhamdulillah la tau pakai kain batik.....
    Kalau kat rumah, kadang tu pakai gak kain batik....
    Tapi umah sendiri la...
    Kalau kat rumah orang takdelah pakai kain batik... kang, ramai lak nak suh jadi menantu hantu.... Hehehehhehhe.... =P

    ReplyDelete
  3. hehehe..memang klasik pemakaian kain batik ni...

    ReplyDelete
  4. pernah pakai . tapi la ni prefer pakai skirt labuh or pants . lbh senang wat keje . klu kat kg , dah kehabisan , terpaksa pinjam my bonda punya kain batik . baru pakai , dah terbarai ... huhuhuuu

    ReplyDelete
  5. haha..Noey dulu msa dlm pantang cukup seksa nak pakai kain batik..senget sana sini...

    ReplyDelete
  6. memang akak pakai kain batik everyday...start guna masa dok hostel dulu-dulu,,,, selesa pakai kain batik nie....
    bebudak sekarang memang tak reti nak guna kain batik,,,,kalau pakai macam perempuan melayu terakhir gitu...hehe

    ReplyDelete
  7. hehehe , tira pon tak pandai kak nak pakai kain batik ni . pakai kejap , jap g dah terbukak . lain la kalau mak2 yg dah pro tu kan . hehe

    ReplyDelete
  8. x pernah pakai..huhu..x th nk pakai cm mn..

    ReplyDelete
  9. hehe.. kna praktice lah.. nnt dlm pntg mmg sng klu pkai kain batik... hehe.. tkut terburai..ikat dgn tali pinggang atau tali rafia.. hehe...

    ReplyDelete
  10. hehe..boleh kira ngan jari berapa helai je yg ada..time pantang pon sapu pakai yg mak punya..tak pernah beli kain batik..tak reti pakai..haha..

    ReplyDelete
  11. Pakai kain batik lepas bersalin jak...hehe
    Hari2 biasa selalu pakai pants jak..

    ReplyDelete
  12. dulu memang tak pandai nak pakai..sejak rase diri dah tua je pakai...hehehe...dah pandai pakai sekarang nie..

    ReplyDelete
  13. tak susah pun kak pakai kain batik ni..mula2 mmng rasa janggal..lama2 ok..
    macam saya kat umah memang berkain batik & t-shirt je.. sungguh la kunon ppuan mlyu terakhir..hehe

    saya lebih suka berkain batik dari berseluar track kalau dekat umah..

    ReplyDelete
  14. Sama la... masa berpantang je pakai... laps tu xde da....

    ReplyDelete
  15. Pakai kain batik kemudian berkebaya pendek , wahhh comei tu... Sis ada gak kain batik ni , tapi sis buatkan zip kat tepi dia..haaa kan senang pakai. Sekarang dah moden macam2 cara untuk kesenangaan. Zaman dolu2 kalau diaorg berkain batin nak berjalan jauh siap ada tali pinggang besi lagi...

    ReplyDelete
  16. akak banyak simpan kain batik arwah mak, sayang sangat..

    ReplyDelete
  17. ena 1st time pki kain batik
    adalah semasa berpantang
    tapi nak buat macam mana sbb masa tu la kena jaga atas dan bawah betul2 kan

    ReplyDelete
  18. kain batik?.. Ros boleh pakai.. :)

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.