Home » , , » Mum's Sizzling Yee Mee for Lunch Yesterday

Mum's Sizzling Yee Mee for Lunch Yesterday

Holla peeps! Baru berkesempatan nak update Bubblynotes ever since this morning cause baru jer selesai urusan di KWSP... *_^... Actually I was on 1/2 day today... Urusan apa? Jeng jeng jeng... Urusan rumah ler...  All this while x pernah usik duit KWSP tu, masa beli 1st property yang saya tinggal sekarang ni, I used my own savings bayar the deposit for the housing purchase... kekununnya tanyalah kan, nak guna the 2nd account kat KWSP untuk bayar deposit for 2nd house, saja trying luck walaupun dah tau jawapannya... nope you can't, kena jual dulu 1st property baru boleh guna 2nd account tu untuk bayar deposit rumah...Oleh yang demikian, kenalah pakai own savings lagi untuk bayar deposit 2nd house.... Hu hu hu... Rules is rules occay... ha ha ha...there's no such things in KWSP rules meant to be broken... Toksah harap! *_^

Eh, jauh pulak menyimpang...tajuk asalnya Mum's Sizzling Yee Mee for Lunch Yesterday...Yup, disebabkan allergic nasi dan alah pada nasi... I have to eat stuffies such as this dan juga western (mano baby tak bosar... makan western jer kerjanya...ekekekeke)... Al-kisahnya semalam bawak bekal, ( I always bawak bekal, tapi yang pastinya semalam memang tak sempat la nak masak kan... balik pun sampai rumah pukul berapa, lepas tu dah flat.... pagi rasa mim alif lam alif sin jap nak masak semalam...muahahaha...). Disebabkan x nak anak kesayangan mama ni lapar, mama pun seawal pukul 4 pagi dah masakkan Sizzling Yee Mee ni... He he he...time2 lunch tu eksyen2 sikit kat kakak diva +Amanda Suria .... What's App dia...ekekeke...terus dia mintak resipi mama... baiklah kakak.... untuk memenuhi permintaanmu itu...Here you are.... hopefully lepas ni boleh masak untuk adik diva ek? *_^ wakakakaka.... 

Bahan2 (2-3 Orang Makan)
1. 2-3 sanggul (gulung) yee mee
2. 5 ulas bawang putih
3. 5 biji cendawan shitake (cendawan kering) - rendam sehingga agak lembut dan potong 4
4. 1 keping dada ayam - potong ikut taste memasing
5. 3 biji cili kering - potong 2
6. 2 sudu besar sos tiram
7. 3 sudu besar kicap cair
8. 1 sudu besar kicap pekat
9. 1/2 inci halia - hiris nipis
10. Serbuk lada hitam
11. Garam secukup rasa
12. Beberapa titik minyak bijan (jangan banyak sangat, karang rasa minyak bijan jer karang)
 13. 1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air
14. Sedikit minyak untuk menumis

Cara2
1. Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya
2. Masukkan ayam yang telah dipotong sehingga agak empuk... 
3. Masukkan 2 cawan air
4. Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Lepas tu masukkan serbuk lada hitam. Biarkan mendidih. 
5. Masukkan cendawan serta sayur2 lain - tunggu 2-3 minit.
6. Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
7. Titikan minyak bijan beberapa titik - jangan banyak2...unless kalau uols nak rasa minyak bijan jer la kuah tu...ekekekeke....
8. Last sekali, masukkan yee mee, biarkan jap lepas tu hidang panas2...nalarakek...he he he....

Selamat mencuba uols...lepas tu dah masak, jangan lupa tau jemput hantar semangkuk kat Cik Puan Bubbly...Till then cheerios.... *_^
Terimakasih telah membaca artikel Mum's Sizzling Yee Mee for Lunch Yesterday. Jangan lupa share ya

Subscribe to receive free email updates:

25 komentar:

  1. ade rupanya..hehehe...sedap la mee tu

    ReplyDelete
  2. sedapnyer.. nak try buat nanti.. terima kasih resepinya.. ^^

    ReplyDelete
  3. sedapnya kak..tak pernah lagik try buat sendiri sizzling..nak cuba la.. ;p

    ReplyDelete
  4. ni lau masak dalam claypot tu kan lagi menawan kalbu kan..siap berasap2 lagi sedapnyeeeeeee
    alamaak tgh diet ni cam mn adoyaiiiiii

    ReplyDelete
  5. adehhh lapaqnya perut ni dahla tak lunch tadi. Sizzling mee Kenit tak pernah try tapi yang ni nampak menggiurkan hehehe.

    ReplyDelete
  6. X prnh lagi buat szling mee sndri...nmpk sedap jerk... Hehe. . Mmg westrn la bby akk nnt.. Hehe...

    ReplyDelete
  7. Yeayyy... syg mama...adik diva jgn jeles hoccay...ur mama dh bg resepi...ur mama now my mama tooo....hihihihi....baiklah mama...anakanda menurut perintah..weekend nanti nk buat.......

    ReplyDelete
  8. my favourite mee.....Farah nanti masakkan untuk akak boleh tak....hehe

    ReplyDelete
  9. nampak sedap ni. nak try lah. thanks kongsi :)

    ReplyDelete
  10. Sedap nya ! :D

    ReplyDelete
  11. nak cuba buatlah..nampk sedap..time kcih ye..:)

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum

    Sedapnya akak..lapar saya dibuatnya. Aduh

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum farah...wah sedap nya tengok...;)

    ReplyDelete
  14. perghhh
    trs rs tingin nk mkn sizzling...adoiyaiii

    ReplyDelete
  15. Waduhhh sedapnya..last week en hubby pun kata nak wat...x wat2 sampai skrng...bile tgk sizling nie terasa nak buat sendiri plak,,thanks sharing

    ReplyDelete
  16. Buat sendiri ke? Pergh!!! terer beb...hehe...main sepinggan OKje nak rasa mak buyung masak!

    Nak tanya sikit ni Farah...kalau kita tak guna lagi KWSP tu, takkan tak boleh guna tuk 2nd house?

    ReplyDelete
  17. Thanks for the recipe. Biasa asyik mee goreng mamak je, kali nak try resipi cina pulak. Pakai Yee Mee ni, mungkin mee tu bole dipanggil sebagai mee goreng cina masuk Islam.

    ReplyDelete
  18. laa masak sendiri. ingatkan beli. anyway, thanx for the recipe... nanti boleh try jugak ni. tapi makan guna sudu garpu je lah. nak guna chopstick tak pandai.. hihi

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.