Home » , , , , , , , , , » Clean Your Make Up Brushes!!!

Clean Your Make Up Brushes!!!


Bila tiba time rajin, memang seminggu sekali all my make up brushes akan di-service a.k.a. dicuci, tapi bila tiba time mim alif lam alif sin... he he he... 2 minggu sekali baru cuci berus2 tu semua... 

Sebenarnya, sangat penting untuk kita2 ni semua...ladies (ada ke lelaki yang guna berus make up? he he he)... untuk mencuci berus2 make up kita... sebabnya, bila kita menggunakan berus2 make up tu untuk satu tempoh masa yang tertentu, dah sapu2 kat bahagian muka kita kan? kalau x dicuci, bakteria akan berkumpul kat berus tu, dan bila bakteria dah berkumpul kat berus tu, kita x cuci, alamatnya..memang senanglah jerawat nak timbul kat muka kita...jadi salah satu prevention measure adalah sila cuci berus2 make up uols... *_^... Lagipun kebersihan tu kan amalan yang sangat dituntut dan mulia? 

Nak cuci berus2 make up ni x adalah susah mana... if I'm not mistaken ada liquid khas untuk cuci berus2 make up ni, just that saya sendiri x pernah cari or beli or guna liquid khas untuk cuci berus2 make up tu... All I've ever used is just that... baby shampoo ataupun shower cream jer... ^_^... 

Cara nak cuci pulak, sangat simple, uols boleh gunakan besen (bagi saya besen tu cam besar sangat pulak...so saya cuma gunakan gayung jer...senang citer)... masukkan air dalam gayung tu... tuang either baby shampoo or shower cream dalam gayung tu, ikut citarasa sendiri nak banyak mana pun...agak2lah kan ... lepas tu kacau sampai sebati (cam nak masak pulak...wakakakaka)... pas tu... cucilah berus tu satu persatu sampai bersih... bersihkan betul2 tau... gosok lembut2 dengan tapak tangan uols... pastikan semua daki2 keluar... bila dah agak2 semua daki2 dah keluar... uols cuci dengan air paip biasa...kira cam bilas lah... pas tu, lap dengan lembut menggunakan towel yang bersih... confirm memang mantap dan melets brushes uols...macam brushes baru jer nanti... sangat fluffy dan bersih jer rasa... 

Oops...lupa...air yang dalam gayung tu agak2 dah bertukar warna...uols tukarlah..bancuhlah air yang baru...janganlah dah bertukar warna still guna jugak... nanti x ada maknanya bersih berus2 yang uols cuci tu tau... 

He he he... pada siapa2 yang terfikir nak cuci berus2 make up uols lepas baca entry ni... selamat mencuci berus2 make up tu yer... *_^
Terimakasih telah membaca artikel Clean Your Make Up Brushes!!!. Jangan lupa share ya

Subscribe to receive free email updates:

28 komentar:

  1. Akak kurang mekap and x suka blusher...huhu..leh x komen mcm ni...hahaha...

    ReplyDelete
  2. hehe...akak tak der berus make-up ler....

    ReplyDelete
  3. hee..zara tak de brus mekap..nk dekat rsa bru nak mencubanya..
    thnx berkongsi..=)

    ReplyDelete
  4. oh..kena basuh ey..xtau pulak..hehe..

    ReplyDelete
  5. Tak pakai make up, berus pun takde....hehe

    ReplyDelete
  6. nice sharing :),saya cuci berus guna pencuci muka saja..^^

    ReplyDelete
  7. Selalu tgok orang tak cuci pun brush make up tue....

    ReplyDelete
  8. kena cuci ke berus tu? ss banyak beli barang mekap, tapi pakainya tidak.. hehehehe.. tak reti guna. :-( pasni kena rajin2 cuci. even tak guna.

    ReplyDelete
  9. Kak Farah..farah biasanya cuci semua berus make up guna wet tisu..tenyeh jer kat wet tisu tue..senang dan cepat..hehehe ;p

    ReplyDelete
  10. kak MV tak guna berus...gagaga...sebab pakai eye liner guna jari...sebab pakai simple jer.Klik2

    ReplyDelete
  11. ohhh patutlah adikku ini bertambah gojes dr sehari ke sehari.. ini lah tipsnya ya :)

    ReplyDelete
  12. siap bagi tips yer..tq tq...saya biasa cuci guna air tanpa sabun jer..nampak tak pemalas dia tuh..hehehehe

    ReplyDelete
  13. cik akak tak de semua berus tu farah.,..hihi...
    cik akak memang jenis tak pakai make up bagai...hihi

    ReplyDelete
  14. waaa.. banyaknya...
    teringin nak belajar make-up jugak..

    ReplyDelete
  15. Akak baru jer dapat hadiah brush...pandai jugak sikit2 make-up hihihi

    ReplyDelete
  16. tang2 berus ni yg kekadang lupa nak cuci hehehe

    ReplyDelete
  17. heheeeheh acik tak bermekap jadi tak thu heehehe

    ReplyDelete
  18. Jalan2 sini tengok mekup...opps cara penjagaan mekup yg mmg akak x da pun, akak cuma ada bedak arab plus gloss..

    ReplyDelete
  19. nak kena cuci jgk ke?
    hehehe.. ok ok akan diamalkn lepas ni mencuci berus2 yg ada. ehh :D

    ReplyDelete
  20. saya xde barang make up..hehe..tapi tahu cara nak bersihkannya..

    ReplyDelete
  21. remy ade berus gigi jer.......

    ReplyDelete
  22. Oh..saya tak pakai make up sangat kak..yang ada brush pun lip brush je utk pakai lipstick..hehe

    ReplyDelete
  23. wah citer pasal cuci berus ni tetiba teringat zaman sekolah lukis pakai water color...hehehe

    ReplyDelete
  24. Ros jarang bermekap.. memang tak ada berus 2 tu semua.. hhihi

    ReplyDelete
  25. berus banyak.. tapi last gune pun dah lupe bila.. yang paling penting tak penah cuci! ishhhh... lepas ni kena cuci dlu la.. nak raya ni mesti nak guna... hehehe

    ReplyDelete
  26. ayut ada 2 je brush..hihihi,..nnt cuci jgkla wlupun hnya 2 ketul :p

    ReplyDelete
  27. Tak delah sebanyak tu brush okje Farah!

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.