Home » , , , , , , , , » To All the Lenses People!

To All the Lenses People!

Source Extracted from Google
Peeps! Siapa2 kat sini geng dengan saya? Si pemakai contact lens? Angkat tangan tinggi2 dan laju2... He he he... Yuppie... Cik Puan Bubbly ni rabun jauh orangnya... Plus dengan astig bagai lagi... Kalau drive malam still occay tapi if time hujan lebat... mintak maaf la ye... Memang kena tukar lenses kepada glasses... Baru cerah dunia...If not...kita rehat dulu! Kat tepi jalan... Safety first! 

Ada certain2 people yang takut nak pakai contact lens sebab diaorang fikir memasukkan sesuatu di dalam mata tu adalah sesuatu yang sangat scary and painful. Ada yang takut buta sebab pakai contact lens. Buat apa kita nak takut kalau kita pakai dengan cara yang betul kan? 

Some facts on contact lens...

1. Sometimes ada yang x tau yang mana 1 atas, yang mana 1 bawah? Walaupun x ada effect sangat tapi kalau pakai contact lens terbalik ilusi yang kita nampak macam lain macam sikit...dan boleh sebabkan kita pening kepala. Dan jugak sakit la pakai lens terbalik. Pastikan lens berbentuk 'U' masa letak kat hujung jari. Kalau ada kelepet2 tu maksudnya x betul lah tu posisi lens kita.

2. Sebelum pakai lens, cuci tangan. X perlu cuci dengan sabun yang wangi2. Pewangi pada sabun tu ada chemical substance, x bagus untuk mata.

3. Pakai lens pada mata yang sama. Contohnya lens A pakai dekat mata kiri, lens B dekat mata kanan. Teruskan pakai cenggitu sampai lens tu dah expired. Tapi kalau power lain2 of course la uols akan pakai ikut power mata kan? 

4. Simpan lens dalam bekas khas.

5. Walaupun jarang pakai, penjagaan contact lens x boleh ikut mood. Kena sentiasa bersihkan rendaman air multi-purpose solution setiap minggu. Make sure bekas penyimpan lens pun sentiasa bersih supaya bakteria x berkampung kat situ ek... 

6. Kuku yang panjang berisiko tinggi untuk ternak bakteria. Jadi pastikan kuku bersih, pakai lens dengan hujung jari, bukan dengan kuku.

7. Jangan kongsi lens dengan orang lain. Erks...x taulah kalau siapa yang lurus sangat gi kongsi kan? Berkongsi lens boleh sebarkan micro-organism dan menyebabkan infection.

8. Kalau nak beli contact lens, beli contact lens di optician bukan kat kedai accessories ek... or website yang uols x tau asal usulnya... Tak apa bayar mahal sikit, janji x buta kan? 

DON'T DO THIS!

Tidur dengan contact lens! (Hu hu hu... nak confess ni, sometimes ai pun terlajak...bila dah letih sangat)... Don't ever2 peeps...dangerous... 

Bila mula2 pakai lens, mata terus terasa pedih dan tak selesa... Berair2 sampai merah mata putih tu... cepat2 keluarkan! Cuci balik untuk hilangkan kotoran degil! Bila dah cuci, pakai balik.

Kalau lens tu tiba2 terjatuh dari mata, jangan kutip balik, terus letak kat mata. Cuci dulu dengan solution...

Kalau mata merah, gatal2, pedih sebab pakai contact lens gi jumpa doctor cecepat... kena infection la tu... 

Prepare eye drop for lens sentiasa dengan uols...sebab kalau2 mata kering boleh letak drops tu... jangan biar sampai lens tu kering dan mencederakan mata sendiri... 

Dan contact lens jugak ada 2 jenis... one is permanent and one is disposable... Saya lebih gemar yang disposable sebab lebih mudah nak jaga dari permanent... Bagi saya, penjagaan contact lens permanent ni payah, lagi satu dengan harga yang agak tinggi (yelah tinggi sebab lens tu permanent kan?) kalau la tertanggal sebelah...ha menjawab nak carik dan pas tu kena gi optician tempah permanent lens yang baru... hu hu hu... dah tu nak menjaganya...tetiap malam nak kena rendam dengan air yang dah diletakkan pil macam pil Panadol Soluble tu plak... cam lebih kurang extra care sikit ler... lecehhh.... lagi2 dengan saya yang selalu rushing...lebih prefer pakai disposable...just rendam jer ngan solution... pas tu sok pagi terus pakai.... *_^

*Berapa power mata saya agak2nya? Tinggi uols... yolah... dah mengadap computer jer... pas tu memang dah pakai glasses since standard 6 kan... mana x tinggi...tapi Alhamdulillah dah maintain kat situ jer sekarang... x naik2 lagi...ekekeke... nak turun tu memang payah ler kan and miracle ler kan... tapi x salah usaha nak turunkan power... ada tips2 nak kena buat tu...pernah terbaca jugak dulu... lagi satu...kalau nak free from lenses buat jer laser eye treatment...tapi ai x berani ler... takuttttt...hi hi hi... Occay2 panjang pulak bebel Cik Puan Bubbly ni... Power mata ai kedua2 belah...left and right 650. Sama... tapi kalau pakai lens jadi 600... Yelah dekat dengan bijik mata...kena reduce by 50 kata optician... (Tinggi x tinggi x? Agak2 takut x membayangkan? ekekekeke)
Terimakasih telah membaca artikel To All the Lenses People! . Jangan lupa share ya

Subscribe to receive free email updates:

36 komentar:

  1. saya pun lebih suka pakai spek..biar la nampak nerd..hehe..

    ReplyDelete
  2. anis pernah sekali terlena dengan lenses, sedar2 lenses takde.. rasa macam die ade kat atas mata.. punya la cuak.. anis golek2 biji mata, pastu die muncul dari bawah kelopak mata... phew! tu paling ngeri...takut die tak nak keluar terus, duduk je belakang mata tu.. huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takutnya. sy baru pakai dua hari.Stiap kali pakai mata tak sakit pun tapi klaur jalur2 merah kat mata putih. I guess mybe kurang oksigen n stop trus.

      Delete
  3. nak pakai contact lens tp still x berani la..huhuu

    ReplyDelete
  4. sekali jea seumur hidup ena pki lens masa nak kawen dulu sbb nak nampak cantik

    ReplyDelete
  5. huhuhu takot sangat nak pakai lens..pernah try sekali pakai pastu dah tak berani..

    ReplyDelete
  6. penah sekali tu cuci muka tak buka lens. bila bukak mata lens hilang. hahaha cuakk gila. pejam2, naseb mai depan balik. heee! power kami half power cik puan bubbly. heheheheh

    ReplyDelete
  7. thanks for sharing Kak Farah :)

    ReplyDelete
  8. cik akak tak pakei lah dear...adik pakei je...lagi pun adik rabun tu..:)

    ReplyDelete
  9. nice sharing.. setakat ni alhamdulillah tak kena rabun lagi..

    ReplyDelete
  10. Farah x rabun tapi ttp gatai jugak nk pakai lens color2..hehehe

    ReplyDelete
  11. power macam sama je... tapi nak buat operate lasix tu tak berani la ... ongkos nya pun tak cukup

    ReplyDelete
  12. tinggi nye tahap kerabunan's akak ye :P

    ReplyDelete
  13. sya ada lens dlm mata xkuarrkan laggii. akbat ttdo. lens yg clear. scary x?

    ReplyDelete
  14. OMG ! keyme pun pemakai lens tegar tau, tapi itu dulu, sekarang lebih suka pakai spec..

    entry berkaitan contact lens yg keyme buat:

    http://keymekeymoo.blogspot.com/2013/01/keyme-dan-contact-lens.html

    ReplyDelete
  15. dalam hidup lissa., x pernah lagi rasa macam mana pakai lens.. =="

    ReplyDelete
  16. Saya pun pakai lens gak. Tapi sebab power dua-dua sama, kekadang terpakai dekat mata, lens yang lain-lain.

    Owh saya menyinggah blog ni sebab google Project C. Sis tak joinkah? Huhu.

    Saya follow blog ni sekali~ :D

    Aaa kalau nak tengok video yang saya hantar untuk Project C, bolehlah singgah blog saya. Jemput2~ ^_^

    ReplyDelete
  17. tringin nk pkai..tapi ske yg glasses lg..nk bwak g mane2 pn mdh..hilang pn snang..haha

    ReplyDelete
  18. ha sebelum ni saya guna contact lens ni..tp skunk dh tak pakai...lebih prefer spectacles...mgkin nt akan pakai balik mn tau..huhu

    ReplyDelete
  19. good info...saya pun pakai lense gak power 450 kanan belah kiri 500...

    ReplyDelete
  20. Dah lama tak pakai contact lens ni.. hehehe..

    ReplyDelete
  21. zara pun gemar pkai mata palsu ni..
    skrg ni dah jarang pakai..
    zara ni rabun tpi bila pkai mata palsu ni tak maula pakai yang ada power hee..

    ReplyDelete
  22. sy mmg tak pernah pakai contact lense ni...hehe takut pon ada masa nak pakai tu...tapi sebenarnya lebih kpd tak boleh nak disiplinkan diri dari aspek penjagaan dia tu...oleh sebab itu pakai spek je la senang sikit maintenance...

    ReplyDelete
  23. tu yang kak mia malas nak pakai lense ni... bila ada event penting aje baru pakai.... hehehe

    ReplyDelete
  24. Okje tak pernah pakai lens...lagi pun rabunnya idak le banyak beno hehe

    ReplyDelete
  25. ciksu la tu yg tak berani nak pakai lenses.. hihi
    rabun jauh gak..
    teringin nak buat treatment dgn dr muhaya tp takut you..hoho

    time hujan mmg surrender

    ReplyDelete
  26. alhamdulillah deqla xde masalah rabun..tp dulu suka pakai..saja2 nk cantik kan..kehkeh.. skng dah x pakai.. teringin pulok nk pakai blk..tp yg penting cara pemakaian tu kan..kena hati2 la.. takot rosak plak mata..

    ReplyDelete
  27. kita pernah try contact lense, tapi mata ni tak leh terima.. over sensitive, even try lense untuk mata yang sensitive pun tak leh gak.. so kena terima hakikat, tak leh nak bergaya bagai.. pakai je lah spek tu.. :)

    ReplyDelete
  28. Nice sharing...
    AJ lama dah tak pakai lens....
    Hehehehehe..... =D
    Memulq dulu tak berani gak...
    Lelame dah okay dah...

    ReplyDelete
  29. Tpi jgn la beli contectblens kt psr mlm.. Bhya.. Biar beli kt kedai cermin mata... Baru de kualiti.. Nice sharing...

    ReplyDelete
  30. x pernah pakai n kalau boleh nak elak pakai.. spek 2 tahun lepas buat pun boleh kira brp kali je iha pernah pakai.. haha skrg taktau la power camne..

    ReplyDelete
  31. Nak tanya..camne nk tau lense ada tetinggal dalam mata ye? Sebab ada skali 2 pkai lense..bila nk tanggalkan sebelah je tinggal..sebelah lagi x de..x tau tejatuh ke tetinggal dlm mata..tapi x de rasa sakit ke ape ke..

    ReplyDelete
  32. saya nak tanya, saya pakai yang permenant .. satu bulan punya.. lagi nak sampai sebulan.. adakah contact lense ni boleh kurang powernya???

    ReplyDelete
  33. omaigad. tq for these info's hahahaa. semalam rasa takut masa baru beli contact lens tu. then after bace ni (blm mula pakai la), rasa xtakut sgt dah sbb mata saya ni xsakit or sensitif kalau letak apa2 or pegang2 mata ni (haa pegang2 ahha). and mata saya xrabun, dikeranakan cuak saya demi mencuba haha. tqtqtq so much

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.