Home » , , , , » What Should You Do When: Tayar Kereta Pecah?

What Should You Do When: Tayar Kereta Pecah?

Source Extracted from Google
Alhamdulillah, setakat ni, berjimba dan berjalan2 dengan Baby Mia saya, Baby Mia x pernah nak buat ragam or belum pernah ada lagi kejadian2 yang tidak diingini... Good girl... Behave Baby Mia ni... melainkan ada 1 ketika semasa on the way nak balik rumah, jalan sesak...kereta berhimpit2, lepas tu motor2 pun sibuk nak mencelah sana dan mencelah sini... adalah satu makhluk Allah berjantina lelaki yang naik motor.... terlanggar Baby Mia punya side mirror and motor dia tu terkena sipi kat bumper depan sebelah driver...jadi Baby Mia kemek sikit kat tepi tu... Aiyarksss.... masa tu sakitnya hati x terkira... Ye lah, punyalah duk belai Baby Mia, duk manjakan Baby Mia, buat service berkala... tapi alih2 ada pulak yang lain yang mencacatkan sedikit Baby Mia... sampai sekarang pun duk terbiar jer kemek tu disebabkan sikit jer pun...bukannya banyak... nanti2lah... masih x mencacatkan penglihatan mata... ^_^ heeee.... cuma mencacatkan sedikit hati melihat keadaan Baby Mia yang kemek kat tepi bumper bahagian bawah sikit tu...

Bila terbaca pasal kes tayar pecah kat one of our blogger friend hari tu, tiba2 terbayang...cam manalah agaknya kalau tengah2 driving jadi macam tu... mesti bahaya kan? Majoriti pengguna gagal memantau tayar kenderaan mereka dengan baik. Kesilapan yang sering berlaku adalah gagal memastikan tekanan udara pada tayar. Amat penting bagi kita yang memandu ni untuk memastikan tekanan udara yang tepat pada tayar. Kerana kekurangan angin akan menyebabkan kenderaan menggunakan bahan api yang berlebihan.

Tapi, sama ada terlebih atau terkurang tekanan angin pada tayar akan menjadikan permukaan tayar menjadi tidak sekata. Permukaan tayar menjadi haus pada sebahagian saja dan tidak pula pada bahagian yang lain. Jika berterusan tanpa diselenggara, akan menyebabkan tayar menjadi botak sehingga menampakkan dawai.  Tahap begini dianggap kritikal kerana tayar boleh pecah atau meletup pada bila2 masa saja... Erkss...x mo x mo...scary...dahlah driving all alone... baiklah berhati2 kan?

Other than that, pengguna sometimes membeli tayar yang x ikut kesesuaian dengan prestasi kenderaan yang dimiliki. Paling bengang bila tanpa disedari kita telah terbeli tayar korek atau tayar yang ditoreh semula. Huh...nasib baik belum pernah lagi... 

So apa nak buat kalau tiba2 jer kan terkena pulak kat kita tayar pecah? JANGAN PANIK dan JANGAN TEKAN PEDAL BREK!!!
 
1. Pasang signal awas (ala tanda 3 segi tu, tekan jer punat tu), lepaskan minyak dan pegang stering kuat2 dengan kedua2 belah tangan.

2. Turunkan ke gear rendah apabila kereta telah stabil seperti 5-3-2 (manual) atau D-2-L (auto) dan bawa kereta ke tepi jalan.

3. Berhentikan kereta dengan mem-brek perlahan2 di gear 2.

4. Pastikan kereta berhenti di luar garisan tepi jalan dan tukar tayar kereta. ^_^

If x tekan brek, In Shaa Allah semuanya akan selamat walaupun tayar pecah pada kelajuan 150km/j. Jika ada passenger di sebelah kita, minta bantuan untuk memegang stering semasa kita turunkan gear. Jika tayar kereta kita botak, jangan memandu terlalu laju semasa cuaca panas. 

Terimakasih telah membaca artikel What Should You Do When: Tayar Kereta Pecah?. Jangan lupa share ya

Subscribe to receive free email updates:

38 komentar:

  1. ishh , takut kan kalau tetiba jee tayar pecah :P

    ReplyDelete
  2. betul tu akak, ppepun jangan panik n jangan tekan breakk, bahayaaa..huhu..sebelum drive tu kena check dlu keadaan kereta semua, tambah bila nak jalan jauh kan..nice sharing sis.. :)

    ReplyDelete
  3. sy ade lesen kete tp kete tak der..:)

    ReplyDelete
  4. pernah kena sekali..tengah-tengah drive tayar motor tercabut depan mata akak..sib baik la akak tak laju..kalu tak mau kena langgar penunggang ngan pembonceng tu..moto lagi bahaya dari kete tau..

    ReplyDelete
  5. Betul tu, ladies driver especially jangan mudah panik. Bila boleh control panic banyak perkara yang kita boleh atasi:-)

    Good sharing Farah.

    ReplyDelete
  6. tayar pecah x pernah experience lagi...timing belt putus kat hiway ada...

    ReplyDelete
  7. wah ganaz kalau dah begitu sekali rupanya..hihih akak tak drive so tak tau bab keta n pengalaman bw keta..

    ReplyDelete
  8. baru aritu terkena..
    nasib baik tayar tu buat hal masa da nak sampai rumah..
    alhamdulillah...dapat kesan awal...

    ReplyDelete
  9. nasihat yg bagus tu..sila jgn panik ye..., dah berenti tepi jalan ada masalah lain plk...harap belajar lah tukar tayar sendiri walaupun pemandu wanita, korang boleh buat punya...jgn tggu/harapkn bantuan org lain..., tp kalau plus ronda dtg ontime itu dh kira bonus utk korang... :)

    ReplyDelete
  10. bagus entri ni... tapi deno belum ada lesen... hihi

    ReplyDelete
  11. takot kalau terjadi pada diri sendiri kelam kabut jer otak mesti dah tak fikir nak wat pa.

    ReplyDelete
  12. wanita ni memang bermasalah bab2 kereta rosak ni

    ReplyDelete
  13. Moga dijauhkan drp kejadian begini. Bimbang panik menguasai diri.. Apa2pun, panduan ni amat berguna buat para pemandu.

    ReplyDelete
  14. kalau AA jerit macam ni kak ''oiii tayar pecah'' sambil pegang stering kuat2 hihi

    ReplyDelete
  15. Yang penting, mencegah lebih baik dari merawat. Hehehehe.

    ReplyDelete
  16. Mak aiii.. sampai jadi tayar cam tu.. Hohoho

    ReplyDelete
  17. mintak d jauhkan....takut sgt!

    ReplyDelete
  18. errgghhhh, seram nya. thanks share info ni. :D

    ReplyDelete
  19. kalau sy confirm menggelabah tak igt..huhu apa pun tips yg boleh digunakan.mn la nak tau tetiba jd..aduii mintak simpang...

    ReplyDelete
  20. byk faktor sebenarnya yg menyumbang kpd tayar pecah ni.. memang yang penting jangan panik. kalau tayar belakang masih okey lagi. sebab kalau tayar depan yg pecah seriously mmg sangat bahaya, boleh menyebabkan kemalangan.
    Yang baik sebenarnya, cegah lebih baik dr mengubati. Jadi buatlah penyelenggaraan (preventive maintenance)tayar secara berkala. Jaga alignment balancing, tekanan angin, bunga tayar..
    (sori kak farah, baby terkomen panjang pulak)

    ReplyDelete
  21. kalau nk jalan jauh...perlu check baik2 dari semua aspek.

    ReplyDelete
  22. mintak jauh la kan. kalau panik ni mmh abis la//huhu

    ReplyDelete
  23. alahai..takutnya kak..wlpun sy ni tak la cekap sngt bab2 kete, alhmdulillah, sentiasa pastikan semua tu.. bab tyar tu pun tukar bila dah ckup msa walaupun masih elok lagi..

    ReplyDelete
  24. salam..malang memang tak berbau..kalau bocor ditengah leh tampal.kt sini 5 inggit je.tapi kalau bocor di tepi.alamak kena ganti tayar baru.

    ReplyDelete
  25. bagus nyer tips...sy prnah dpt call dr kwn pompuan mintak tlg tukar tayar..sampai2 je rupa2 nyer ade pulak org lain...tp srg pon xreti nk tukar...ehehe nasib badannn :)

    ReplyDelete
  26. nice share.. kadang2 bahaya kalau tetiba tayar pecah..

    ReplyDelete
  27. setuju dgn sifuwan dan baby punya komen...mencegah adalah lebih elok....

    ReplyDelete
  28. setakat nie belum pernah kene lagi. tapi minta2 tak kene la. takut u_u

    ReplyDelete
  29. x tau lah kalau jadi kat saya macam mana nak buat huhu. panik kot

    ReplyDelete
  30. good tips! selalunya kalau dah panik tu semua ditekannya T_T hahaha..

    ReplyDelete
  31. huhuhu... kalo dgn hubby x riso sbb dia sendiri bole repair kat situ gak.. tp kalo sorg2.. mmg tak la.. sbb x bawak keta..haha

    ReplyDelete
  32. moga dijauhkan la jd gini..tp klu dh jadi gini mna tak panik ye kak farah..ofkos kompem ye la panik at the 1st place..huhuhu :D

    ReplyDelete
  33. Okje pernah drive tayar bocor Farah...dahlah laju masa tu terhuyung hayang kereta jadinya... Nasib selamat!..

    ReplyDelete
  34. sebab tu tayar kena check selalu......

    ReplyDelete
  35. tayar kereta kena pastikan selalu diperiksa....cari jenis tayar yang baik macam good year tahan panas & lasak...

    ReplyDelete
  36. layarilah laman portal web berita terkini DAN PERCUMA www.freemalaysiakini2.com

    ReplyDelete
  37. tips yang berguna... setakat ni alhamdulillah tayar keta kak mia belum pernah lagi pecah... pancit ada lah..

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.