Home » , , , » Brazilian Keratin Hair Treatment

Brazilian Keratin Hair Treatment

Source Extracted from Google
Source Extracted from Google
Hari ni kita cerita pasal rambut pulak... ^_^... If uols dengar someone mengatakan "I'm getting a Brazilian" in the past few months, erks...jangan salah sangka pulak sama ada dia dapat boyfie atau pasangan dari Brazil ekekeke... Brazilian Keratin Hair Treatment adalah latest trend yang popular bagi meluruskan rambut tanpa menggunakan chemical yang strong sepertimana yang digunakan di dalam teknik rebonding dan Brazilian Keratin Hair Treatment adalah penyelesaian kepada rambut frizzy yang sangat degil. Wah... apa ni? apa yang miracle sangat ni? 

KERATIN HAIR TREATMENT VS. HAIR REBONDING

Rambut kita mengandungi protein semulajadi yang memberikan bentuk dan juga curl. Rebonding memberikan kesan yang kurang baik ke atas protein2 ini di mana chemical yang kuat digunakan untuk membuka kutikel2 rambut dan mengakibatkan rambut kita lurus dan stiff. Ini juga bermakna yang rambut kita kehilangan kekuatan dan akhirnya menjadi kering dan juga brittling. Sebab tu kalau dah rebonding rambut, ianya memerlukan penjagaan dan rawatan yang sangat rapi bagi mengelakkan kerosakan rambut dari berlaku. 

Manakala Brazilian Keratin Hair Treatment pulak, repairs cracks dan juga kerosakan kepada kutikel2 rambut dengan menggunakan keratin iaitu sejenis protein semulajadi yang ada di dalam rambut kita. Diasaskan di Brazil, Brazilian Keratin Hair Treatment ni memberikan kesan silky, shiny dan straight locks.

Kedua2 rebonding dan juga Brazlian Keratin Hair Treatment ni adalah merupakan formula yang diaplikasi kepada rambut kita sebelum rambut tu di-seterika dengan flat iron yang biasa kita tengok kat saloon2 tu. However, Brazlian Keratin Hair Treatment ni adalah lebih mahal, dan x tahan lama - hanya 2 hingga 3 bulan jer. Manakala rebonding boleh bertahan selama 6 bulan atau lebih. Tapi.... Brazlian Keratin Hair Treatment bukanlah sekadar proses meluruskan rambut tapi ianya juga memperbaiki tekstur dan juga memberikan kelembapan rambut yang diperlukan yang menjadikan ianya berbaloi untuk dilakukan. 

BAHAYA BRAZILIAN KERATIN HAIR TREATMENT

Dalam Brazilian Keratin Hair Treatment, antara bahan yang digunakan adalah formaldehyde, sejenis carcinogen yang merupakan key effective ingredient di dalam formula keratin. Pendedahan kepada formaldehyde boleh mengakibatkan kesan2 kepada kesihatan seperti runny nose, sakit kepala, eye irritation dan juga kegatalan kulit.

Walaupun, kebanyakan formula Brazilian Keratin Hair Treatment ni menggunakan tahap penggunaan formaldehyde yang selamat, tapi kita x boleh nak pasti seratus peratus sebab adakalanya, saloon2 akan menambahkan campuran formaldehyde ini lebih dari sukatan yang disyorkan untuk meningkatkan keberkesanan rawatan.  Sebagai contoh, Brazilian Blowout, sebuah syarikat yang mengeluarkan bahan asas yang digunakan dalam Brazilian Keratin Hair Treatment, mencampurkan sehingga 12% formaldehyde di dalam bahan tersebut yang mana kalau mengikut tahap yang dibenarkan di US dan juga Canada, cumalah 0.2%.

BRAZILIAN KERATIN HAIR TREATMENT PRODUCTS & MAINTENANCE

Selepas melalui rawatan Brazilian Keratin Hair Treatment ni, rambut tidak boleh dibasuh selama 3 hari. Dan rambut hanya boleh dibasuh dengan "sulfate-free" shampoos, kerana shampoo yang mengandungi sulfate hanya akan merosakkan rawatan yang dilakukan. Selain itu, rambut masih boleh dikeringkan dengan hair-dryer dan digayakan sebagaimana seseorang tu nak.

* Ini adalah hasil lawatan saya ke hairstylist petang semalam...ekekeke...dia cerita saya dengar la... lol..bukan x tau dia tengah promote suh saya buat Brazilian Keratin Hair Treatment ni...biasalah tu kan? Marketing kena mantap.... That's the way doing business, barulah bley maju... Tapiiii... buat masa sekarang ni x terfikir pun lagi nak buat rebonding or keratin treatment ker apa ker... ekekekeke... ^_^ . Bahagia dan bersyukur dengan apa yang ada... 
Terimakasih telah membaca artikel Brazilian Keratin Hair Treatment. Jangan lupa share ya

Subscribe to receive free email updates:

20 komentar:

  1. bersyukur sebab masih ada rambut hitam..hehehe..

    ReplyDelete
  2. Akak nak buat style rambut baru la..tunggu nanti tau...cik abg nak belanja ni..dia nyer bday akak plak dpt hadiah..huhu

    ReplyDelete
  3. rambut saya hancus bila redo. hahahah malas nak pikir T_T

    ReplyDelete
  4. Akak tag Farah dalam entri akak yg ni>http://ieta-myblog.blogspot.com/2013/03/terima-kasih-kepada-5-blogger-ini.html mesti Farah tak perasan. hehe...

    ReplyDelete
  5. eh lupa nak komen, bagus juga Farah share tentang teknik rambut2 ni. Akak dr tak tau menjadi tahu. thanks Farah berkongsi ilmu tentang rambut

    ReplyDelete
  6. kiranya ni kekdah menggantikan rebondinglah ni Farah....
    Dulu masa zaman anak sorang rajin jugak buat...saja-saja menggatal nak bagi lurus...tapi sekarang dah malas dah... rambut pun dah makin sikit haha

    ReplyDelete
  7. MV pun ada rambut ikal..nak juga rasa lurus..tp nnt lah kot

    ReplyDelete
  8. bersyukur lah dengan apa yang Allah dh bagi ;)

    ReplyDelete
  9. dah malas nak buat fesyen rambut .. hihi.. sebab suka ikat..

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum farah....menarik ni..;)

    ReplyDelete
  11. pernah baca bgi yg gemar buat rebonding ni elok berehat seketika..jgn buat selalu..

    pernah juga buat masa zamn bujang.. hihi.. sronok2 nk try test..

    ReplyDelete
  12. Pernah buat rebonding 2 kali dah.. hee

    ReplyDelete
  13. hahaha..ini semua bisnes...cite2x utk kite pkai kan...bt kat salon dia gitu..bijak2x...dlu terasa gak nk ke salon bt treatment..smpi ke sudah tak g gak salon yer :D

    ReplyDelete
  14. tak pernah buat rebonding, tapi pernah tolong iron rambut kawan masa kat uni dulu, heheheh :)

    ReplyDelete
  15. oooh dia nak buat marketing...hihihi...esok ada treatment baru dia akan promo cakap yg baru tu lebih bagus dpd brazil keratin ni pulak...

    ReplyDelete
  16. Wow x rosak ke rambut buat macam tu

    - admins blog 3 dalam 1
    http://blog3dalam1.blogspot.com/

    ReplyDelete
  17. he3.... pernah jugak buat rambut lurus dulu2...kejab jer bertahan.....

    ReplyDelete
  18. straight atau curl, bukan orang nampak pun sebab FD bertudung. hehe :D

    ReplyDelete
  19. Lps ad bby ni...rmbut rosak, gugur n kusam... sian e.suami.. dh la kite mmg xcntik.. rmbut pun KO! T__T... this thursday insyaallah...wat lissage brazilien... utk e.suamiku... ^3^

    ReplyDelete
  20. I recently added this web site to my bookmarks. I like reading your posts. I have been looking all over for this! It was excellent and very informative.Add more brazilian body wave frontal closure Beautiful 13 X 4 Inches Lace Frontal Closure. Comes in all Ethnicities and textures. You can choose Free Style Part (No Part), Middle Part or Three Part.

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.