Home » , , , , , , , » Eksplorasi Permainan Untuk Aktiviti Refresher

Eksplorasi Permainan Untuk Aktiviti Refresher

Eksplorasi Permainan Untuk Aktiviti Refresher (4)

Selain daripada bermain bersama imaginasi tersendiri, bersepah kemudiannya kemas, kemas kemudiannya bersepah semula - Kak Fa terfikir... "Apa lagi ek? Yang boleh dibuat dengan barang-barang permainan setinggi gunung tu?"Eye rolling smile. No lah, at least give me some goodness on what actually the toys can contribute-lah kan? At least tak adalah terasa seolah-olah, macam rabak sangat poket ni membeli permainan dia. Ok tipu jer! 1/4 jer yang Kak Fa beli - lagi 3/4 semuanya hasil kerja-kerja blog... Tak kuasa Mommy nak beli banyak-banyak... Ahaksss...Rolling on the floor laughing Mommy kan stingy a bit?Smile with tongue out... Fikir punya fikir it leads me kepada ekplorasi permainan untuk aktiviti refresher yang Kak Fa gigih nak taip ni ha.

Since dah sekolah kan? Dah belajar kan? Kak Fa terfikir why not Kak Fa gunakan untuk aktiviti refresher. Senang ulas - ala-ala semacam aktiviti ulangkaji pelajaran lah. Tapi ulangkaji dengan cara bermain bukannya duduk menghadap buku. Anak-anak usia awal ni kebanyakkannya mempunyai short attention span di mana... agak payah untuk mereka fokus pada satu-satu perkara tu terlalu lama. Bukannya sama seperti anak-anak di peringkat Sekolah Rendah mahupun Sekolah Menengah. Kita didik mengikut peringkat usia-lah kan? Secara tak langsung sekurang-kurangnya kita ni tak adalah nampaknya ibarat mahu meletakkan beban ke atas anak-anak kecil.

Takkan nak paksa anak di usia bermain dengan pemerintahan kuku besi untuk duduk menghadap buku, mengulangkaji pelajaran selama 2 atau 3 jam sehari di rumah. Surprised smile Memang taklah jawabnya. Their mind pada usia-usia bermain ni memang bermain jer. Mereka lebih banyak belajar perkara-perkara baru dari aktiviti bermain. Trust me... The only time yang mereka akan betul-betul belajar adalah bila terpaksa belajar dalam kelas di preschool. In Firash case, dia akan belajar di preschool dan tuition ajer... Dekat rumah? Ada bukan tak ada... Cuma payah nak lihat dia betul-betul nak duduk dan belajar menghadap buku. Banyaknya main! Ahaksss... Nyah-Nyah

Waktu kecil-kecil sebelum pergi preschool, senang jer nak belajar dengan Mommy. Sejak-sejak dah masuk preschool - memang susah sangat nak belajar dengan Mommy. Ikut nasib-nasib dan ikut mood. Kalau dia rasa dia nak belajar dengan Mommy, dia minta sendiri. Kalau dia tak nak, cakaplah macam mana pun, dia buat tak kisah jer. Preference dia dah beralih kepada preschool dan tuition. So, ekplorasi permainan adalah cara Kak Fa untuk tarik perhatian serta minat Firash untuk belajar dengan Mommy. I couldn't do much untuk ajar dia segala bagai subjek sebab I am not an expert in early childhood teaching and their methods. But I know lah how...Ahaksss... Rolling on the floor laughing And I couldn't do much sebab kalau belajar dengan Mommy dia mengada-gada jer lebih. Who me?

All what I can do adalah buat aktiviti refresher untuk refresh kembali what he learnt at preschool earlier. As example... Ehemmm... Ni Kak Fa cerita bukan nak buat pick up line nak beritahu satu dunia yang koleksi die-cast Thomas and Friends Firash super melambak ya? Ni Kak Fa cerita nak beritahu apa yang Kak Fa maksudkan dengan eksplorasi permainan untuk aktiviti refresher dan apa yang Kak Fa lakukan.

On last weekend, dia leka bermain dengan segala mak nenek koleksi Thomas and Friends dia sehinggakan kalau anda tengok pun... Boleh jadi pengsan! Dia punya sepah... Mak datuk... Pengsan bangun balik, pengsan bangun balik nak berkemas tau tak? Firash kemas? Dia kemas separuh jer... lepas tu kata dia penat. Grrrr... Steaming mad Bila dah claim diri tu penat, kalau Mommy tak boleh tahan mata, Mommy lah mengait sampai clear. Kalau Mommy nak dia kemas juga biarlah bersepah dekat situ sampai dia datang sambung kemas. Ikut keadaan. Open-mouthed smile Ha ha ha. Nak tau sepah macam mana? Lihat paparan gambar di bawah:

Eksplorasi Permainan Untuk Aktiviti Refresher (1)

Semput tak nafas mak-mak yang melihat? Ha ha ha... Open-mouthed smile Ke dah biasa dengan sepahan permainan sebegini? Winking smile

It is all spontaneous jer sebenarnya. Sewaktu dia tengah leka bermain dan bercerita di dalam imaginasinya yang tersendiri itu, Kak Fa datang dengan storage box essential oils Kak Fa, stickers and pens. Motif? Nak buat labelling pada essential oils yang baru dapat. Bila dah label, senang nak cari bila nak guna. Nak cepat. Tu jer... Tapi bila dia nampak, mulalah mengacau. Apa yang dia nampak, dia nak main dengan semua botol-botol essential oils yang berwarna-warni tu ha. Bagi menyelamatkan keadaan, sebelum menangis tak berlagu bila botol-botol tu nanti pecah dan semua essential oils tumpah, Kak Fa pun secara spontan berikan dia stickers dan juga pen.


Eksplorasi Permainan Untuk Aktiviti Refresher (3)



WRITING & NUMBERS COORDINATION SKILLS REFRESHER ACTIVITY 😉 Sambil menyelam minum air... 😊... Sesiapa jer yang nampak lambakan Die Cast Collections #thomasandfriends Firash will say ... Ya ampunnn Firash banyaknya! 🤭 I would say memang banyak... He has lots of #thomasthetrain gang in his collections, just name it... Nak yang mana? Annie? Clarabelle? Cranky? Kevin? Emily? Gator? So on and so forth... I am always taking the opportunity untuk menggunakan minat dia sebagai batu loncatan untuk refresher training activities on what he is learning at #preschool. So... Parents... This is one of the way for: ➡️ Supporting your children passion in a positive way ➡️ Instilling the always talk about - learning while playing ➡️ Quality bonding time with the kids ➡️ Use the toys to it's best! As in refresher training - like this! 😉 - at least tak lah terasa macam membazir toys tu kan? 🤣... Muahahaha... #parenting101 #parentinglife #momlife #motherhood #mommyhood #parenting #parenthood #parentingdaily #bubblynotesdotcom #parentingblogger #parentingbloggermalaysia #lifestyleblogger #lifestylebloggermalaysia #malaysiaparentingandlifestyleblogger #myparentingandlifestyleblogger #mommyblogger #mommybloggermalaysia #bloggermalaysia #bloggerMY #blogger
A post shared by Bubblynotes Dot Com (@farahwaheda) on


Secara spontan juga dia menulis nombor di setiap kepingan stickers - nombor watak-watak Thomas and Friends. Secara spontan jugalah Kak Fa minta dia menulis, mencari watak-watak Thomas and Friends yang dia ada dan melekat nombor-nombor yang dia sendiri dah tulis pada body watak-watak Thomas and Friends tu. The goodness?

Menulis

Kak Fa secara tak langsung dah buatkan Firash practice skil penulisan dia.

Mencari

Dengan mencari watak-watak Thomas and Friends yang dia ada, Kak Fa secara tak langsung dah buatkan Firash involve dengan problem-solving skills practice.

Melekat

Bila dia melekatkan nombor-nombor yang telah ditulis sendiri pada body watak-watak Thomas and Friends yang berkenaan, sebenarnya secara tak langsung Kak Fa dah cover eye-hand coordination dia.

Eksplorasi Permainan Untuk Aktiviti Refresher (2)

I feel good after that sebab I could see that he is enjoying his fun-learning time. Somehow, Kak Fa thought that it could only last for about 15 to 20 minutes session. To my surprise, dia leka for almost one and a half hour. Bersambung pula tu pada keesokkan harinya. He is enjoying it. Lagilah Kak Fa senyum lebar kan? Ha ha ha... Open-mouthed smile Terus semangat nak explore lagi, apa lagi customised activities yang boleh Kak Fa manipulate dengan toys dia.

I took it as refresher activity sebab these are all the things that he knew and learnt. Just to recap and to enhance jer. Got what I mean? Sekurang-kurangnya Kak Fa tak adalah rasa yang toys tu only meant for playing purpose jer. Boleh convert untuk pembelajaran juga. This refer to non-educational toys ya? Such as die-cast collections, robots and figurines. Sebab most of the time, some parents think that this kind of toys macam membazir jer kalau banyak-banyak. Harga pun dahlah boleh tahan pula tu kan? He he he... Smile with tongue out

I would suggest you to try it out and you will be happy about it.
Terimakasih telah membaca artikel Eksplorasi Permainan Untuk Aktiviti Refresher. Jangan lupa share ya

Subscribe to receive free email updates:

0 komentar:

Post a Comment

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.