CLASHING PARENTING STYLE, Nak Buat Macam Mana?

CLASHING PARENTING STYLE
Kredit: Gambar diubahsuai dari Sumber dari Google

Relationship are hard. Parenting is hard. Gabungkan kedua-dua perkara ini dan anda bakal melalui bumpy road. Heee.... Open-mouthed smile Susah nak jumpa dua individu yang boleh bersetuju di atas semua perkara. Not even, or especially not, how to raise a kid. Ayah ada pandangan, prinsip serta cara tersendiri. Ibu juga mempunyai pandangan, prinsip serta cara tersendiri. CLASHING PARENTING STYLE, nak buat macam mana? Ahaksss...Rolling on the floor laughing Kadang-kadang boleh jadi argument, kadang-kadang boleh jadi masalah yang kecil ajer, kadang-kadang boleh jadi masalah yang besar... Betul kan? Kan?

In my case, the Daddy could be an authoritarian. He's less willing to let things slide. I'm more prone to be a slacker. Muahahaha.... Rolling on the floor laughing I think attachment parenting is legit, while the Daddy spent the first year telling me to put the baby in a crib so I could get some sleep. Tipulah kalau tentang clash in our parenting style ni kami tak berselisih faham. Kedua-duanya nakkan yang terbaik untuk Firash. He's more of an experienced Dad and me more like do not have any idea what actually that looked like. So we clashed. Sometimes it was intense, as those early days so often are.

Cumanya, we settled our roles as parents and the new turned into the normal. Yang mengalahnya Daddy. Heee... Nyah-Nyah Yang memikul untuk pastikan the plan works smoothly, Mommy laaa... Sebab kalau tak setepek kena muka Mommy balik nanti. Keyword yang Kak Fa nak bagi tau dekat sini, adalah sangat penting untuk mencari common ground on most issues and compromise on the things we couldn't agree 100%. It's a process that always takes work.

Apa yang Kak Fa belajar dan apa yang boleh dilakukan sekiranya anda dan pasangan anda mempunyai clashing parenting styles:

Keterbukaan Penerimaan

Ada lebih daripada satu cara untuk mengasuh, membesarkan serta mendidik anak. Just because something isn't your way doesn't mean it isn't a good enough way. Cubalah menjadi fleksibel se-fleksibel mana yang anda mampu untuk menerima cara alternatif dari pasangan dengan penuh keterbukaan. Jangan secluded sangat ok?

Keibubapaan moden ni ada banyak jenis parenting philosophies untuk dipilih. Sama ada free-range parenting, helicopter parenting, attachment parenting, tiger parenting, panda parenting, slow parenting dan banyak lagi. Macam Kak Fa, seperti yang Kak Fa katakan I was heavily into attachment parenting with my son but I realized that I had to give up a little bit of control and trust that both of us were doing the best we could.

Perbezaan Cara Parenting Memberi Faedah Kepada Anak

Kadang-kadang bila mak ayah tidak bersetuju dengan beberapa aspek di dalam kerja-kerja parenting, it's no big deal dan sebenarnya memberi faedah kepada anak. Ianya bukan satu masalah asalkan mereka masih bersetuju dengan beberapa non-negotiable rules serta kesannya. If one parent is trying to enforce something and the other overturns it or ignores the consequences it is a problematic. When parents are not on the same page, kids learn to work the system. They pit one parent against the other for their own benefit.

What I'm trying to say is that, perbezaan di dalam cara mendidik dan mengasuh anak boleh menjadi satu perkara yang bagus, asalkan tidak terlalu jauh berbeza. Ini memberikan anak cara pandang yang lebih luas mengenai value ibu bapa dan kesempatan untuk memiliki hubungan spesifik dan istimewa masing-masing. As long as, kedua-dua ibu bapa boleh sepakat dengan hal-hal lain, this is something yang healthy.

Lihat Pada Nilai - Look at the Big Values First

By knowing what other parent values, it will be easier to find a middle ground. Bila tak argue, cuba berbincang tentang peraturan yang paling ibu ayah titikberatkan. Waktu tidur yang konsisten mengikut jadual mungkin penting untuk ibu atau ayah, manakala adab di meja makan mungkin non-negotiable untuk ibu atau ayah. Exploring the evolution of our parenting style boleh membantu untuk memutuskan apa yang kita boleh berkompromi di antara satu sama lain dan apa yang menjadi sticking point... Tak boleh jadi pembolehubah dah. So masing-masing faham.

Kenapa adanya clash di dalam parenting style ibu dan ayah? Sebabnya, setiap individu membentuk pandang masing-masing mengenai bagaimana cara mendidik dan membesarkan anak berdasarkan pengalaman. Contohlah... mungkin ada yang tidak bersetuju dengan bagaimana cara mereka dididik oleh ibu bapa mereka sewaktu kecil dahulu. Disebabkan itu, mereka berjanji kepada diri sendiri yang mereka tidak akan mendidik anak mereka dengan cara tersebut. Tetapi ada pula yang sebaliknya, so they decided to follow the same parenting patterns as their parents did to them.

Masing-masing, ibu dan ayah kena faham dan semat di dalam hati bahawa pengalaman masing-masing sewaktu kecil boleh mempengaruhi cara mereka mengasuh dan menghadapi anak sendiri. The most important thing, perbezaan dan perselisihan pendapat itu tak banyak sikit pasti ada... jangan pernah membawa anak di dalam perdebatan di antara ibu dan ayah. Apatah lagi menyuruh anak memilih salah satu sisi. Ianya berpotensi di dalam merosakkan pertumbuhan mental anak. Jika memang ada yang ingin diperdebatkan, pandai-pandailah discuss privately ya? Bukan depan anak-anak....
Terimakasih telah membaca artikel CLASHING PARENTING STYLE, Nak Buat Macam Mana?. Jangan lupa share ya

Subscribe to receive free email updates:

0 komentar:

Post a Comment

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.