thumbnail

Diskaun Teruk di Year End Sales MOM’S HOUSE BABYSHOP Sg. Merab Putrajaya

MOM'S HOUSE BABYSHOP SG.MERAB PUTRAJAYA (7)

Khusus buat bakal-bakal ibu dan juga ibu-ibu yang beranak kecil yang tinggal di kawasan Sg.Merab Putrajaya serta di kawasan-kawasan sekitar yang berdekatan! Yang luar kawasan tu kalau nak join in the crowd pun tak ada salahnya. Jemputlah sekali. Kedatangan anda amat dialu-alukan! Smile. Kecil tapak tangan, nyiru Mom’s House Babyshop tadahkan. Dengar-dengar khabar dari sumber yang soheh, ada diskaun teruk di Year End Sales Mom’s House Sg. Merab Putrajaya? Jenis-jenis yang malas nak bersesak-sesak di ekspo bayi dan kanak-kanak tu, memang sesuai sangat dahlah membaca entri Kak Fa ni ha. Jangan ingat ekspo jer ada barang baik dengan harga terendah ok? Winking smile. Mom’s House Shop Sg. Merab Putrajaya pun adalah. Belum datang, belum tengok, belum tau ok? Nak tau ada apa? Sabar jap Kak Fa menaip ni ha.

MOM'S HOUSE BABYSHOP SG.MERAB PUTRAJAYA (8)

Kalau berhajat tu elok sangatlah bergegas ke Mom’s House Shop Sg. Merab Putrajaya sekarang. Sebabnya? Sebabnya masa sekarang nilah nak berbelanja dengan gaya borong sakan! Year End Sales babe… Year End Sales… Gila-gila punya sales yang sebenarnya sudah pun bermula sedari 1 Disember 2018 sehinggalah ke 6 Januari 2019. Macam-macam tawaran eksklusif yang Mom’s House Babyshop Sg. Merab Putrajaya tawarkan. Rambang biji mata Kak Fa ni ha menengoknya. Mujurlah anak Kak Fa dah berusia 5 tahun… He he he… Nerd smile Kalau tak… Pun sama juga ni… Sama naik syeh nak ber-shopping sampai tak hingat dunia! Daripada bersesak-sesak di ekspo, bagi Kak Fa baiklah terja Mom’s House Babyshop Sg. Merab Putrajaya ni ha.

Amboiii Kak Fa, dia punya beria up kan kedai diaorang ni dah kenapa? Ya ampun… Kak Fa kongsi barang baik jerlah pun untuk membantu agar poket korang tak koyak rabak teruk sangat dan agar korang boleh membeli-belah dengan penuh rasa puas hati. Walaupun Kak Fa ni, anak dah semakin membesar, Kak Fa masih tetap perhatikan tau sale barangan bayi sana sini sinun. Dah namanya, dah kerjanya parenting blogger kan? Ahaksss… Open-mouthed smile kenalah cover semua aspek yang melibatkan keibubapaan. Termasuk? Termasuklah hal ehwal perihal shopping sakan ni semua. Tak salah kan? Tak salah kan? Ha ha ha… Rolling on the floor laughing. Siapa kata salah tu, shooh shooh…Pergi main jauh-jauh, jangan sibuk dekat sini. Ini untuk sesiapa yang berminat jer… Ha ha ha… Open-mouthed smile

MOM'S HOUSE BABYSHOP SG.MERAB PUTRAJAYA (10)

MOM'S HOUSE BABYSHOP SG.MERAB PUTRAJAYA (14)

Satu jerlah… sesiapa yang tak berminat dan tak nak ambil tahu atau malas nak membaca entri Kak Fa kali ini, sesungguhnya anda bakal terlepas sesuatu yang amat berbaloi dan bakal kerugian yang amat besar. Muahahaha…. Smile with tongue out. Sebabnya di dalam Year End Sales yang dianjurkan oleh Mom’s House Babyshop Sg. Merab Putrajaya ni, ada pelbagai jenis barangan dengan diskaun melampau. Bayangkanlah… Pakaian untuk bayi newborn bermula dari harga serendah RM 5.00. Gila kau tak nak? Orang tak ada perasaan jer tak suka sales sales ni semua. Kak Fa bab sales memang laju! Kaki shopping lah katakan kan? Nyah-Nyah. Tak ada pula sesiapa yang baru bersalin… Kalau ada, dah lama dah Kak Fa borong sakan gifts untuk baby di Mom’s House Babyshop Sg. Merab.

MOM'S HOUSE BABYSHOP SG.MERAB PUTRAJAYA

Malas nak cakap banyaklah tapi selain daripada pakaian bayi newborn bermula dari harga serendah RM5.00 yang Kak Fa nyatakan, banyak lagi item-item yang best yang diberikan diskaun teruk oleh Mom’s House Babyshop Sg. Merab. Contohnyalah macam pam susu – jenama malish mirella dari RM 700.00 dah turun kepada RM 559.00, jenama Milk Planet Cube dari RM 229.00 dah turun kepada RM 189.00, jenama Lacte Duet dari RM 539 dah turun kepada RM 419.00, jenama Milk Planet Cuddles dari RM 399.00 dah turun kepada RM 299.00. Bila lagi kan? Nak rasa harga runtuh macam ni? Masa nilah…Masa Year End Sale Mom’s House Babyshop Sg. Merab Putrajaya ni lah nak rembat semua. Semua produk botol susu jenama Avent, Tommee Tippi, Como Tomo diberikan diskaun 10%. Semua produk botol susu Suavinex diberikan diskaun 20%. Best weiii…. Kalau Firash kecil lagi pun, Kak Fa tak lepaskan peluang ni.

MOM'S HOUSE BABYSHOP SG.MERAB PUTRAJAYA (1)

MOM'S HOUSE BABYSHOP SG.MERAB PUTRAJAYA (2)

MOM'S HOUSE BABYSHOP SG.MERAB PUTRAJAYA (16)

Mom’s House Babyshop Sg.Merab Putrajaya ni dah ibarat one stop centre dah. Semua yang diperlukan oleh ibu, bayi dan kanak-kanak semua selonggok kat situ. Tak perlu sekejap nak kena ke sana, sekejap nak kena ke sini lagi dah. Leceh kan macam tu? Dekat Mom’s House Babyshop… Hah tepuk! Semua dah ada di situ. Tunggu apa lagi? Nah alamat:

MOM’S HOUSE BABYSHOP SG.MERAB PUTRAJAYA
LOT 14211, JALAN AYER HITAM
SG. MERAB LUAR
43650 BANDAR BARU BANGI
SELANGOR DARUL EHSAN

Dibuka SETIAP HARI bermula dari jam 10.00 pagi sehingga 9 malam.

Landmark Mom’s House Sg.Merab ni adalah berdekatan Maktab Perguruan Islam dan Stesen Petronas Sg.Merab.

Untuk Peta Lokasi bagi memudahkan perjalanan anda:

Kalau malas! Boleh jer beli secara ONLINE denga cara What’s App atau Telefon:
+601110822363
+60195410885

Weekend ni apa lagi? Jom ramai-ramai turun ke Mom’s House Babyshop Sg.Merab Putrajaya. Dahlah convenient, lepas tu ada diskaun teruk pulak tu. Rugilah sesiapa yang terlepas tu! Nak tengok lebih banyak katalog diskaun teruk silalah klik:

thumbnail

The 5th Birthday Mini Party

The 5th Birthday Mini Party

Tell you what? Hajat nak buat majlis sambutan hari jadi untuk Iman Firash memang dah lama dah bersarang dalam hati keibuan seorang Farah Waheda. Smile. Habis tu kenapa tak buat? Adalah sebab-sebab peribadi yang Kak Fa tak akan nak cerita dan tak akan nak kongsi terang-terangan. Cuma secara ringkasnya masa yang belum bersesuaian serta keadaan ekonomi yang tidak mengizinkan. Heee… Open-mouthed smile. Bila dah jadi mak dalam hati seorang mak ni sekurang-kurangnya bagi Kak Fa sekali dalam seumur hidup anak tu, perasaan teringin nak buat majlis hari jadi anak tu adalah normal. Bagi Kak Fa ok? Bagi orang lain Kak Fa tak pasti. Nanti karang ada pula yang berkata – aikk… ya ke? I tak terasa macam tu pun? Muahahaha… Rolling on the floor laughing. Alhamdulillah, syukran Ya Allah, akhirnya terlunas juga hajat hati ni ha bila mana Kak Fa berkesempatan untuk mengadakan the 5th birthday mini party pada 25 November 2018 yang lepas di tempat teduh kami sekeluarga. Awal sehari sebab 26 November 2018 sewaktu tarikh kelahiran Firash tu adalah hari Isnin.

Read as mini… Mini ya mini. Bila Kak Fa nyatakan mini birthday party secara automatik bukan Kak Fa buat secara besar-besaran dan beria-ia sangat. Ianya sebuah majlis yang sangat-sangat bersederhana tanpa goodies bag untuk kanak-kanak, tanpa PA System, tanpa khemah segala bagai ok? Yang ada cumalah…

4 Set Meja Bulat Bersama Kerusi 8 Seater dan 1 Meja Banquet


The 5th Birthday Mini Celebration (2)

Cukuplah tu. Kak Fa sewa dengan jumlah yang berpatutan sebabnya jemputan untuk majlis hari jadi Firash pun bukannya ramai. Macam yang Kak Fa katakan birthday mini party. Jemputan Kak Fa adalah terdiri dari kalangan school teachers Firash, jiran-jiran terdekat yang rapat dengan Kak Fa, kakak sepupu Kak Fa, sahabat-sahabat rapat dengan Kak Fa yang terdiri dari kenalan blogger juga dan keluarga sebelah Babah Firash. Smile. Pusing kanan-pusing kiri lebih kurang dalam 30 –40 pax juga.

Menu Hidangan Ringkas

Menu hidangan pula bukannya sesuatu yang berat. Ringan-ringan ajer. Memandangkan Kak Fa kekonon buat konsep hi-tea, majlis bermula jam 2.00 petang sehingga 5.00 petang sahaja. Bukan kedekut, tetapi itulah konsep sederhana ya tak? Hidangan yang Kak Fa jamu kepada tetamu pada hari yang berkenaan adalah soto dan bee hoon goreng yang Kak Fa tempah dari sahabat dunia akhirat Kak Fa, Sue di bawah label Dari Dapur Suria… Kalau korang skroll IG, boleh search #daridapursuria. Kak Fa tempah lebih sedikit, untuk 50 pax instead of 40 pax. Sebabnya, orang kata bila buat majlis biar lebih jangan kurang. Kalau lebih kita selamat, kalau kurang nanti huuuu…. Menjawablah nak selesaikan mencari makanan ya tak?

The 5th Birthday Mini Celebration (11)

The 5th Birthday Mini Celebration (10)

Kemudian, buat kudap-kudapan, Kak Fa tambahkan dengan 4 bucket ayam KFC. Mulanya cuma nak beli 2 bucket sahaja – konon nak khaskan untuk kanak-kanak. Tetapi bila difikir-fikirkan balik… Biarlah lebih nanti orang dewasa pandang jer kanak-kanak makan. He he he… Rolling on the floor laughing. Termasuklah Kak Fa ni ha…. Nanti pandang jer kempunan pula. Alang-alang nak belanja makan, belanja jerlah betul-betul ya tak? Take it as sedekah makanan Kak Fa pada semua orang. Selalunya tak berkesempatan nak belanja ramai-ramai, kali ni ada rezeki sedikit Kak Fa belanjalah setakat mana kemampuan Kak Fa ni ha.

The 5th Birthday Mini Party (2)
Kredit: Gambar dari sumber dari Google

Air pun cuma bancuhan air sirap jer. Smile. Pinggan, mangkuk, sudu, garpu semua Kak Fa beli yang disposable. Memandangkan cuma Kak Fa yang akan mengemas, eloklah selamatkan diri bab ni. Ha ha ha… Rolling on the floor laughing

The 5th Birthday Mini Party (3)
Kredit: Gambar dari sumber dari Google

Oddbods Cake Pops and Signature Tiramisu Cake

Lari dari kebiasaan, Kak Fa decide tahun ni tak nak customized kek kepala keretapi tu dah walaupun Kak Fa tahu minat dia pada kepala keretapi tu tak pernah pudar walau sesaat (referring to Thomas and Friends). Mommy yang rasa bosan… Ha ha ha… Rolling on the floor laughing Jadi tahun ni, Mommy customized kan kepada cake pops pula. Cake pops yang berbentuk karakter kartun Oddbods.

The 5th Birthday Mini Celebration (9)

Comel-comel. Rasa sayang nak ngap pun ada. Ha ha ha… Nyah-Nyah Cake pops ni adalah dari Crazepop. Kalau nak tau bukan setakat Oddbods jer, ada macam-macam jenis. Ada unicorn, ada minionss. Kalau nak tengok seleksi pilihan boleh jer terus ke laman Instagram Crazepop ya? Untuk dijadikan sebagai hantaran kahwin pun boleh, untuk sambutan ulangtahun perkahwinan pun boleh. Bergantung kepada tujuan dan niat seseorang individu gittew. Cubalah pergi cuci mata ok? Winking smile

The 5th Birthday Mini Celebration (8)

Kemudian Kak Fa top-up dengan kek Signature Tiramisu dari Secret Recipe ajer. As simple as that. Maka terjadilah … Tadaaa… Gabungan cake pops dan kek.

The 5th Birthday Mini Celebration (7)

Dekorasi

The 5th Birthday Mini Celebration (1)

Tak ada sebarang dekorasi beria sangat dari Kak Fa. Ala kadar jer. Itu pun dengan bantuan teacher Firash sehari sebelum majlis berlangsung. Gigih teacher dia tolong Kak Fa untuk set-up. Thank you Teacher Dyla sebab sudi tolong Mommy. I heart Red heart you banyak-banyaklah sebabnya susah payah tolong Kak Fa ni ha. Lagipun dia kan pakar bab-bab ni. Ha ha ha… Rolling on the floor laughing Kepakaran dia sebab dia cikgu tadika… Jadi dia taulah bab-bab hias menghias ni lebih arif dari Kak Fa.

The 5th Birthday Mini Celebration (5)

The 5th Birthday Mini Celebration (6)

The 5th Birthday Mini Celebration (3)

The 5th Birthday Mini Celebration (4)

Alhamdulillah, majlis berjalan dengan lancar. Kak Fa nak ucapkan terima kasih pada yang sudi membantu serta sudi hadir di dalam memeriahkan majlis sambutan hari jadi Iman Firash yang kelima. Walaupun memang terasa penatnya, Kak Fa tetap rasa puas sebab akhirnya terlunas hajat yang dah lama bersarang di hati ni ha. Walaupun secara ringkas dan sangat bersederhana, akhirnya terlaksana juga. Next on the list, kena menabung pula untuk Majlis Aqiqah Firash yang dah tertangguh buat sekian lamanya. In Shaa Allah, Kak Fa cuba usahakan untuk menganjurkan majlis aqiqah Firash dengan sebaik mungkin. Cuma maybe it will take some time lah… Melainkan kalau duit tu jatuh berkepuk-kepuk dari langit… Ha ha ha… Rolling on the floor laughing
thumbnail

Kalau KERETA Terpaksa REDAH BANJIR–Ini Senarai Perkara Yang Perlu Anda Tahu!

Kalau KERETA Terpaksa REDAH BANJIR–Ini Senarai Perkara Yang Perlu Anda Tahu!
Kredit: Sumber gambar dari Google

Mungkinlah kawasan tempat tinggal anda tak terlibat di dalam senarai kawasan banjir ya tak? Memandangkan sejak kebelakangan ni Kak Fa terpaksa redah banjir, terpaksa berpusing-pusing mencari kawasan laluan jalanraya yang airnya tak tinggi (acah-acah tinggi suku tayar), terpaksa berfikir kawasan laluan jalanraya yang mana mungkin tak banjir di kawasan perumahan Kak Fa tu. Kak Fa rasa, sama ada ada yang nak baca atau tak ada yang nak baca Kak Fa nak kongsi juga tentang kalau KERETA terpaksa REDAH BANJIR – ini senarai perkara yang perlu anda tahu! Read terpaksa ok? Terpaksa? Terpaksa tu bermaksud kalau tak ada pilihan lain lagi dah. Macam Kak Fa. Sampai patahlah dan terbang melayanglah no plat kenderaan yang Kak Fa pandu tu. Hu hu hu… Crying face

Memang! Lately ni kawasan perumahan Kak Fa tu kerap sangat air naik. Suspek utama sebab dah terlalu banyak sangat pembangunan kawasan perumahan yang baru dan juga rumah-rumah kedai serta lot komersial yang lain. Tambak sana, tambak sini. Mungkin sistem saliran masih belum dibina dengan sempurna, air tak ada tempat nak lalu maka terjadilah banjir. For instance, Sabtu lepas disebabkan banyak kereta cuba meredah air demi nak menyampaikan ke destinasi yang dituju… Banyak kereta yang tersadai di tepi jalanraya dan tengah jalanraya. Syukur Alhamdulillah, tak jadi apa-apa pada Kak Fa. Huuu…Kalau tak? Crying face Mau menangis dekat tengah-tengah jalanraya tu sebab tak ada sesiapa berdekatan yang nak tolong kan? Tunggu jerlah sesiapa yang sudi membantu…Ihiksss… Nyah-Nyah Tipu jer! Adalah kot yang sudi membantu…Mungkin jiran-jiran yang terdekatlah yang paling cepat.

Sebenarnya, seelok-eloknya, kalau dalam situasi sebegini, elok sangatlah kalau tangguhkan perjalanan dan tunggu sehingga hujan dan banjir reda dulu. Cari kawasan untuk berhenti sementara menunggu cuaca kembali pulih. Sebabnya, kita tak dapat nak agak seteruk mana hujan dan banjir boleh terjadi. Tips yang patut anda tahu kalau terpaksa redah banjir ketika memandu.

1. Seelok-eloknya jangan cuba redah banjir. Jadikan kaki lima, pembahagi jalan dan papan tanda di tepi jalan sebagai penunjuk.

2. Jika mahu meredah banjir, pastikan melalui bahagian jalan paling tinggi.

3. Pandu secara tetap, kekalkan kelajuan yang sangat perlahan supaya tidak menyebabkan air bergelombang di hadapan. Benarkan kenderaan depan jauh melepasi anda terlebih dulu.

4. Memandu laju sangat bahaya untuk kenderaan lain, terutama motosikal dan pejalan kaki, serta boleh menyebabkan hilang kawalan akibat masalah akuasatah (aquaplaning), iaitu situasi tayar kenderaan tidak mencecah permukaan jalan kerana terdapat lapisan air di antara kedua-duanya.

Kalau KERETA Terpaksa REDAH BANJIR–Ini Senarai Perkara Yang Perlu Anda Tahu! (2)
Kredit gambar dari sumber dari SINI

Kalau KERETA Terpaksa REDAH BANJIR–Ini Senarai Perkara Yang Perlu Anda Tahu! (3)
Kredit gambar dari sumber dari SINI

5. Pandu dalam jarak selamat dari kenderaan depan.

6. Jangan cuba memandu melepasi air atau banjir yang sedang mengalir laju. Anda berisiko diseret air!

7. Uji brek selepas melepasi banjir.

8. Jika enjin mati, jangan cuba menghidupkan semula enjin kerana kerosakan teruk boleh berlaku. Sebaliknya, minta bantuan kecemasan sama ada menelefon pihak insurans untuk menghantarkan trak tunda atau hubungi pihak bertanggungjawab.

9. Standard ekzos kereta dibina pada 7-8 inci dari tanah, jadi, tengok kereta di depan yang redah air. Tenggelam ke tidak ekzosnya…amati sampai kereta tersebut naik ke kawasan darat di hadapan, makanya anda akan dapat tahu kedalaman air yang bakal anda redah. Kalau paras air di bawah ekzos, maka OK, boleh REDAH tak ada masalah tetapi jangan laju sangat. Kalau bunyi ‘tepukan air’ bawah lantai kereta, itu perkara sama seperti anda naik bot… cuma maintain kelajuan OPTIMUM (tidak laju, tidak perlahan) untuk elak kereta anda ditolak ombak air ni dan mengubah haluan ke bahu jalan… pertimbangkan sama ombak kereta yang anda hasilkan daripada pengguna lain.

10. Kalau air banjir lebih tinggi dari ekzos (tetapi tidaklah sampai kereta anda merodok air macam kapal selam) anda perlu pertimbangkan. Kalau tiada pilihan untuk meredah caranya adalah:

KERETA MANUAL
Pastikan anda di gear 1 dengan RPM lebih dari 2500. Jangan cuba kurangkan dari itu atau jangan perlahankan RPM ketika redah air.  Kalau perlahan air akan disedut melalui ekzos anda ke enjin. Inilah punca kenapa kereta anda mati ketika meredah air banjir. Untuk maintain RPM tinggi dengan kelajuan rendah (tidak laju dan terkawal) ketika redah air, bermainlah atau kawal Clutch, biasanya RPM tersebut pada gear 1 sudah mencukupi.

KERETA TRANSMISI AUTOMATIK
Masukkan gear Low, kemudian redah air perlahan-lahan pada kelajuan yang sesuai. Untuk kereta transmisi automatik, bermainlah dengan brek tangan supaya anda dapat kawal kelajuan kereta ketika meredah air (PASTIKAN and sentiasa TEKAN BUTANG release pada HANDBRAKE). JANGAN lepas supaya brek anda tidak locked.

Kalau KERETA Terpaksa REDAH BANJIR–Ini Senarai Perkara Yang Perlu Anda Tahu!
Kredit gambar dari sumber dari SINI

Cuma nak pesan, pastikan laluan clear sebelum redah. Kalau kereta depan sangkut, kita pun akan sangkut sekali oiii…. Lepas tu jangan lupa matikan aircond… Ini tips dari kawan rapat Kak Fa… Smile. Tapi macam Kak Fa nyatakan tadi, kalau boleh takyahlah redah weiii…. Bahaya… Kalau ada pilihanlah… Ada juga orang beritahu Kak Fa, JANGAN!!!! Jangan redah…takut enjin pecah or retak sebab enjin panas tiba-tiba harung air sejuk kan? Possibility nak jadi macam tu boleh. Sayang kereta ok? Nak memandu sebiji kereta bukannya mudah nak dapat ya tak? Winking smile

Susah-susah, pandu 4WD jer…. Tahan lasak, dah tentu-tentu boleh redah banjir kan? Ha ha ha… Rolling on the floor laughing Pandu kenderaan 4WD yang paling tahan lasak bergerak di dalam air macam Lada Niva, Range Rover, Hummer H1, Suzuji Jeep, GAZ VIIX KIROV, Toyota Hilux, Toyota Land Cruiser F Jivo, Toyota Land Cruiser VX dan Toyota Sahara 200.


Sumber Rujukan Artikel: Sinar Harian dan SINI