Susah Betul Nak Mandi!

SUSAH BETUL NAK MANDI!

Hishhh! Susah betul nak mandi! Siapa? Surprised smile… Siapa lagi kalau bukan Iman Firash! Smile with tongue out… Lately ni memang entah tak tau kenapa susah betul nak mandi! Bila ajak mandi, bluntly he will say – Tak nak mandi! Kau rasa? Tak pun dia akan gunakan alasan berdalih… Bila Mommy ajak mandi, he will answer – Tak nak Mommy! Then later on, bila Nek Ma dia ajak mandi, he will answer – Tak nak Nek Ma! Silih berganti dalih dia… Seriously… Just have a look at the live video I’ve shared on Facebook sometime ago… Lama tak lama lah… Approximately about 3 weeks ago?


Tengok tu! Bersungguh tak bersungguh dia decline proposal untuk mandi? Decline beria, tapi percayalah kemudiannya bila dah masuk ke dalam bilik mandi, bila dah leka main air dalam bilik mandi tu, dia akan tiba-tiba switch susah nak keluar dari bilik air, sampailah to the level, Kak Fa terpaksa angkat secara paksa rela. Nek Ma dia cakap… Saja jer Firash mengada-ngada… Open-mouthed smile… Ha ha ha… Tengok angin juga Firash ni sebenarnya… Ada hari tu, dia beria decline tak nak mandi tapi kalau paksa rela masuk bilik mandi, dia ok jer… Ada hari tu, memang dia betul-betul tak nak mandi, bila paksa rela maka akan bergema suara tangisan sebagai tanda objection ke atas tindakan Kak Fa atau Nek Ma dia memaksa dia mandi. Dah kenapa pula tak nak mandi kan? Mandi tetap mandi. Mandi tu kan buatkan badan terasa segar dan sihat? Jadi macam mana pun dia bagi alasan, Kak Fa tetap akan mandikan juga…

Mandi dua kali sehari. Iaitu pagi hari dan petang hari. Walaupun sampai macam tu sekali dia decline untuk mandi, Kak Fa praktikkan beberapa perkara seperti:

Gunakan Air Panas Suam-Suam Kuku

Faham…Faham sangat… Pagi-pagi nak pergi school tu, sejukkkk! Jadi alternatif yang Kak Fa lakukan adalah masak air panas mendidih dan campurkan ke dalam baldi yang berisi air pili yang sejuk di waktu pagi tu. Rumah tak ada water heater, macam tulah gayanya. Kita buat cara manual. Winking smile. Jadi, bila Kak Fa gunakan air panas suam-suam kuku, tak adalah nak menjerit sangat Firash dalam bilik mandi tu, kecuali menjerit sekejap dengan katanya… “Tak nak go gi…” Meaning… Tak nak gosok gigi… Ha ha ha… Open-mouthed smile…. Tu pun another story juga tu…

Anak yang takutkan air sejuk akan jadi lebih selesa ketika dimandikan dengan air panas suam-suam kuku. Cuba walaupun terkadang payah bila anak memberontak menolak. Lihat reaksi mereka. Jika tetap tak mau mandi tu, itu maksudnya anak kecil sememangnya sengaja malas mandi dan bukan kerana takut dengan air yang sejuk. Smile with tongue out

Cara Mandi Yang Berbeza

Ahaksss… Winking smile Banyak songeh kan? Nak ajak mandi pagi-pagi ke? Petang-petang ke… Kena buka Disney XD and if I am lucky enough, kalau kartun Mr. Bean appear, Mr. Bean akan jadi subject topic atau kambing hitam untuk jadikan alasan Firash mandi. Usually I will use this dialogue, “Firash… Look Mr. Bean nak pergi mandi. See! Did you see it? Mr. Bean pun nak mandi…So let’s take your shower. Jom sayang jom… “. Itu memang standard dialogue Kak Fa pada Firash lah tu. Nak mandi nak berpujuk-pujukkan oooo….

Biarkan Anak Mandi Sambil Bermain

Mainlah nak main apa pun. Janji nak mandi. Sampaikan Thomas and Friends collectibles dia bawa masuk dalam bilik mandi dan mandikan all of them pun Kak Fa redhakan ajer. Redha jerlah…Janji nak mandi. Open-mouthed smile. Mainlah sampai kecut pun takper. Smile with tongue out Tapi Nek Ma dia selalu bising suruh keluarkan Firash cepat dari bilik mandi… Jangan lama-lama sangat dalam bilik air tu. Terkadang tu, memang sengaja biarkan dia have fun main lama sikit dalam bilik mandi, sampai dia sendiri datang mengadu yang tangan dia sakit. Sakit tu sebab jari-jari dah kecut main air… Hu hu hu….

Nasihatkan Bukan Takutkan

Walaupun tak mungkin dia faham apa yang Kak Fa bebel, Kak Fa tetap buatkan dia faham tentang kepentingan untuk mandi dan kebersihan diri. Kak Fa tak pernah gunakan ugutan yang boleh buatkan dia sentap atau rasa bergoyang. Ha ha ha… Smile with tongue out… Cuma sesekali bila dah geram sangat dan payah sangat Kak Fa akan tanya dia sama da nak ikut Kak Fa ke “purple” atau tidak? “Purple” in his version stands for AEON. Ataupun Kak Fa akan cakap dengan dia… Tinggal, tak payah ikut Mommy. Kadang-kadang tu makan kata-kata sendiri balik oooo… Dia boleh jawab, tak nak ikut Mommy. Tapi Kak Fa tetaplah gunakan approach ni juga walau macam mana pun. Hoping that it works.

Berikan Pujian

Again… Ha ha ha… Dahagakan pujian sungguh budak-budak kecik sekarang ni kan? Smile with tongue out Bila dah mandi tu, Kak Fa akan cium, akan peluk dan Kak Fa akan katakan pada dia, wangilah anak Mommy… Macam nilah… Siapa pandai? Secara selamba sardin dia akan jawab… Firash pandai. Ha ah…Iyalah tu… Pandai…Memang pandai…Semua pun pandai… Terlebih pandai pun ada… Ha ha ha… Open-mouthed smile

Setakat ni, semua yang Kak Fa praktikkan akhirnya membuahkan penyelesaian untuk masalah susah nak mandi. Firash ni masalahnya cuma nak mula tu jer. Bila dah mula… Alhamdulillah, dia ok… Selalunya kalau keluar bilik air tak pernah lagilah menangis…Menyanyi lagi ada… Saja ni dia ni… Santan dah banyak sangat ni… Ha ha ha…Open-mouthed smile

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Susah Betul Nak Mandi!, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Friday, September 8, 2017.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

4 comments:

  1. Nice tips sis.. Comel je tengok dia tak nak mandi.. hehehe

    ReplyDelete
  2. anak pun sama.. nak mandi susah.. dah mandi nak berhenti plk susah..

    ReplyDelete
  3. Naura n fiyah pantang jumpa air...hahaha....biasalah..ada kala budak ni,time ngengada dia datang,emm....nak pujuk tu payah benau

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia