Little Caliphs Sports Day 2017

LITTLE CALIPHS SPORTS DAY 2017 (2)

Blue is awesome! Smile. Macam tulah bunyinya tagline untuk rumah biru. Hari sukan pertama sebagai preschooler untuk Firash. Pengalaman pertama bagi Firash dan juga Mommy sebagai ibu. Baru jer berakhir tengah hari tadi ni ha. Little Caliph Sports Day 2017 untuk tadika Firash. Sambil-sambil tengah rajin ni, sambil-sambil layan Captain America The First Avengers di saluran Fox Movies Premium, menaiplah kita bercerita tentang hari sukan anak ni. Winking smile.

{"total_effects_time":0,"total_draw_time":0,"total_effects_actions":0,"uid":"17E61B8E-9365-428E-ABEF-2E7E5A1A4825_1492329846520","tools_used":{"crop":0,"perspective":0,"shape_crop":0,"stretch":0,"free_crop":0,"resize":0,"adjust":0,"clone":0,"selection":0,"flip_rotate":0,"tilt_shift":0,"enhance":0,"curves":0,"motion":0},"layers_used":0,"effects_tried":0,"sources":[],"brushes_used":0,"contains_fte_sticker":false,"subsource":"done_button","photos_added":0,"effects_applied":0,"total_draw_actions":0,"height":886,"total_editor_time":19,"width":1182,"origin":"gallery","total_editor_actions":{"text":0,"shape_mask":0,"border":0,"square_fit":0,"lensflare":0,"clipart":0,"frame":0,"callout":0,"mask":0}}

16.04.2017 – Kami sampai di dewan sekolah yang merupakan lokasi acara hari sukan dilakukan pada tepat jam 8.30 pagi. Kalau ikut-ikutkan agenda, hari sukan tadika Firash dijangka bermula pada jam 8.00 pagi. Tapi, sebab dah biasa dengan acara-acara di mana-mana pun… Ahaksss… Open-mouthed smile, Farah anticipate yang acara hari sukan ni takkan mula tepat-tepat pada jam 8.00 pagi. Mesti akan ada drag tak banyak sedikit. Ha ha ha… Open-mouthed smile hari minggu kan? Biasalah sifat nak bermalas-malasan tu pasti ada. Tipulah kalau kata tak ada. Cumanya, bila dah melibatkan aktiviti sekolah anak, niat nak bermalas-malasan tu kena letak tepi dulu. Muahahaha… Open-mouthed smile. Nak tak nak pagi-pagi Ahad dah ada di dewan sekolah ni ha.

{"total_effects_time":0,"total_draw_time":0,"total_effects_actions":0,"uid":"17E61B8E-9365-428E-ABEF-2E7E5A1A4825_1492329887854","tools_used":{"crop":0,"perspective":0,"shape_crop":0,"stretch":0,"free_crop":0,"resize":0,"adjust":0,"clone":0,"selection":0,"flip_rotate":0,"tilt_shift":0,"enhance":0,"curves":0,"motion":0},"layers_used":0,"effects_tried":0,"sources":[],"brushes_used":0,"contains_fte_sticker":false,"subsource":"done_button","photos_added":0,"effects_applied":0,"total_draw_actions":0,"height":886,"total_editor_time":19,"width":1182,"origin":"gallery","total_editor_actions":{"text":0,"shape_mask":0,"border":0,"square_fit":0,"lensflare":0,"clipart":0,"frame":0,"callout":0,"mask":0}}

Agenda pertama adalah acara perbarisan. Bila lihat Firash tak nak duduk dalam barisan dan leka dengan dunia dia sendiri, tiba-tiba terfikir dan tertanya-tanya dalam hati. Nak ke anak aku ni ikut masuk perbarisan? Sebab kalau ikut-ikutkan gaya, menempel jer kat Mommy dia ni. Firashhh… Mana boleh Mommy ada kan? Kalau ada Mommy tu, memang tak nak lari jauh dari Mommy. Kami kan best of friends? Open-mouthed smile Dah harus-harus lah dia tak nak kehilangan kelibat Mommy. Perkara seumpama ini bukanlah kejutan pada Farah dan Farah memang dah boleh jangka dah akan berlaku.

{"total_effects_time":0,"total_draw_time":0,"total_effects_actions":0,"uid":"17E61B8E-9365-428E-ABEF-2E7E5A1A4825_1492329931452","tools_used":{"crop":0,"perspective":0,"shape_crop":0,"stretch":0,"free_crop":0,"resize":0,"adjust":0,"clone":0,"selection":0,"flip_rotate":0,"tilt_shift":0,"enhance":0,"curves":0,"motion":0},"layers_used":0,"effects_tried":0,"sources":[],"brushes_used":0,"contains_fte_sticker":false,"subsource":"done_button","photos_added":0,"effects_applied":0,"total_draw_actions":0,"height":1182,"total_editor_time":14,"width":886,"origin":"gallery","total_editor_actions":{"text":0,"shape_mask":0,"border":0,"square_fit":0,"lensflare":0,"clipart":0,"frame":0,"callout":0,"mask":0}}

Nak pujuk dia pakai topi anak badak yang merupakan maskot rumah sukan yang diwakili dia pun bukannya senang oiii… Ha ha ha… Open-mouthed smile Janji nak bawa ke TESCO baru dia nak pakai. Sebut nama Ba Bah dia baru dia nak pakai. Fokus dia pula bukan pada acara perbarisan yang akan berlangsung sebagai permulaan acara. Fokus dia kalau anda boleh perasan di belakang gambar yang dipaparkan di atas iaitu bubble gun Minion yang dijual di booth yang berhampiran. Ala la la…kenapalah dok atur Minion tu baik punya atur pada pintu masuk dewan. Memanglah dia kalau dah nampak Minion tu, senyum-senyum manja sebagai bahasa isyarat nak minta Mommy belikan. Cumanya, Mommy tak layan dia punnn… Ahaksss… Open-mouthed smile…. Sebab lihat keadaan dia tak ada tanda-tanda nak hamuk atau tantrum sebab permintaan nak Minion tu diabaikan, jadi Mommy buat-buat tak tahu jerlah. Zaman kena berjimat ni. Hu hu hu… Mommy tengah dalam musim-musim kena ikat perbelanjaan, jadi yang tak perlu tak payahlah kita nak membazir ya tak? Alhamdulillah, dia ok.

{"total_effects_time":0,"total_draw_time":0,"total_effects_actions":0,"uid":"17E61B8E-9365-428E-ABEF-2E7E5A1A4825_1492329737825","tools_used":{"crop":0,"perspective":0,"shape_crop":0,"stretch":0,"free_crop":0,"resize":0,"adjust":0,"clone":0,"selection":0,"flip_rotate":0,"tilt_shift":0,"enhance":0,"curves":0,"motion":0},"layers_used":0,"effects_tried":0,"sources":[],"brushes_used":0,"contains_fte_sticker":false,"subsource":"done_button","photos_added":0,"effects_applied":0,"total_draw_actions":0,"height":1182,"total_editor_time":23,"width":886,"origin":"gallery","total_editor_actions":{"text":0,"shape_mask":0,"border":0,"square_fit":0,"lensflare":0,"clipart":0,"frame":0,"callout":0,"mask":0}}

Memang dia sibuk dalam dunia dia sendiri dan buat hal dia sendiri. Nyah-Nyah. Dia tak peduli sangat dan tak ambil port sangat pada susunan acara. Yang dia tau, seronok dia jer. Hu hu hu… Nak kata apa? Nak expect lebih-lebih pun dia masih lagi 3 tahun 5 bulan. Dia nak turut serta dalam acara hari sukan dan berikan kerjasama tak hamuk ni pun dah cukup baik dah bagi Farah. Kan?

{"total_effects_time":0,"total_draw_time":0,"total_effects_actions":0,"uid":"17E61B8E-9365-428E-ABEF-2E7E5A1A4825_1492329802938","tools_used":{"crop":0,"perspective":0,"shape_crop":0,"stretch":0,"free_crop":0,"resize":0,"adjust":0,"clone":0,"selection":0,"flip_rotate":0,"tilt_shift":0,"enhance":0,"curves":0,"motion":0},"layers_used":0,"effects_tried":0,"sources":[],"brushes_used":0,"contains_fte_sticker":false,"subsource":"done_button","photos_added":0,"effects_applied":0,"total_draw_actions":0,"height":1182,"total_editor_time":21,"width":886,"origin":"gallery","total_editor_actions":{"text":0,"shape_mask":0,"border":0,"square_fit":0,"lensflare":0,"clipart":0,"frame":0,"callout":0,"mask":0}}

Memang tak nak dia berbaris bersama kawan-kawan lain secara bersendirian. Sudahnya, Mommy tak dapat nak sertai ibu bapa lain yang seronok jer duduk tepi dan ambil gambar anak-anak masing-masing. Mommy sibuk! Sebab Mommy kena pegang tangan dia sewaktu perbarisan. Muahahaha…. Open-mouthed smile. Mommy masuk perbarisan sama kau! Lama dah tinggal zaman-zaman masuk perbarisan hari sukan sekolah ni. Tiba-tiba disebabkan oleh anak, hari ni Mommy pun masuk perbarisan bersama-sama dia. Cuma yang bezanya tak adalah satu Stadium Negara pusingannya macam Mommy dulu. Short distance ajer. Jadilah kan? Ini kan salah satu latihan di dalam membiasakan anak-anak dengan agenda hari sukan. He he he… Nanti dah dua tiga round mengikuti agenda hari sukan sebegini, jadi expert lah dia kan? Winking smile. Pertama kali, jadi faham-faham sendirilah.

{"total_effects_time":0,"total_draw_time":0,"total_effects_actions":0,"uid":"17E61B8E-9365-428E-ABEF-2E7E5A1A4825_1492329629291","tools_used":{"crop":0,"perspective":0,"shape_crop":0,"stretch":0,"free_crop":0,"resize":0,"adjust":0,"clone":0,"selection":0,"flip_rotate":0,"tilt_shift":0,"enhance":0,"curves":0,"motion":0},"layers_used":0,"effects_tried":0,"sources":[],"brushes_used":0,"contains_fte_sticker":false,"subsource":"done_button","photos_added":0,"effects_applied":0,"total_draw_actions":0,"height":1182,"total_editor_time":28,"width":886,"origin":"gallery","total_editor_actions":{"text":0,"shape_mask":0,"border":0,"square_fit":0,"lensflare":0,"clipart":0,"frame":0,"callout":0,"mask":0}}

{"total_effects_time":0,"total_draw_time":0,"total_effects_actions":0,"uid":"17E61B8E-9365-428E-ABEF-2E7E5A1A4825_1492329682786","tools_used":{"crop":0,"perspective":0,"shape_crop":0,"stretch":0,"free_crop":0,"resize":0,"adjust":0,"clone":0,"selection":0,"flip_rotate":0,"tilt_shift":0,"enhance":0,"curves":0,"motion":0},"layers_used":0,"effects_tried":0,"sources":[],"brushes_used":0,"contains_fte_sticker":false,"subsource":"done_button","photos_added":0,"effects_applied":0,"total_draw_actions":0,"height":1030,"total_editor_time":14,"width":1017,"origin":"gallery","total_editor_actions":{"text":0,"shape_mask":0,"border":0,"square_fit":0,"lensflare":0,"clipart":0,"frame":0,"callout":0,"mask":0}}

Seronok tiup belon ya? Ha ha ha… it is just an action jer tu! Belon tu sebenarnya dah siap-siap ditiup dan diikat dah. Dia cuma immitate jer. Firash kan memang pandai immitate? Smile with tongue out. Memang ada-ada jer kerja dia bila giliran untuk acara suka yang Firash terlibat belum sampai lagi. Naik pentas turun pentas lah dia. Audit kawasan gelanggang acara sukan. Audit pentas. Ikut suka dia nak buat apa. Ha ha ha…. Open-mouthed smile. Macam biasa, memang kerja Mommy lah nak kena ikut dia rapat-rapat untuk memastikan yang dia tak jatuh, tak cedera, tak mengganggu dan tak segala bagai. Alhamdulillah, dia ok. Walaupun dia seakan tak berminat dengan agenda hari sukan tetapi dia tetap ada agenda dia sendiri. Winking smile.

{"total_effects_time":0,"total_draw_time":0,"total_effects_actions":0,"uid":"17E61B8E-9365-428E-ABEF-2E7E5A1A4825_1492329970925","tools_used":{"crop":0,"perspective":0,"shape_crop":0,"stretch":0,"free_crop":0,"resize":0,"adjust":0,"clone":0,"selection":0,"flip_rotate":0,"tilt_shift":0,"enhance":0,"curves":0,"motion":0},"layers_used":0,"effects_tried":0,"sources":[],"brushes_used":0,"contains_fte_sticker":false,"subsource":"done_button","photos_added":0,"effects_applied":0,"total_draw_actions":0,"height":1182,"total_editor_time":20,"width":886,"origin":"gallery","total_editor_actions":{"text":0,"shape_mask":0,"border":0,"square_fit":0,"lensflare":0,"clipart":0,"frame":0,"callout":0,"mask":0}}

Ini gaya jer lebih ni. Konon-konon nak bersiap-sedia untuk acara caterpillar train yang dia terlibat. Masa ni giliran acara Firash dan kawan-kawan lain dah nak bermula. Ya ya jer dia standby nak masuk dalam kanvas tu nak jadi caterpillar …. Ha ha ha… Yang Mommy pun confident jer pegang kamera nak ambil gaya anak beraksi dalam acara sukan yang dia terlibat.

{"total_effects_time":0,"total_draw_time":0,"total_effects_actions":0,"uid":"17E61B8E-9365-428E-ABEF-2E7E5A1A4825_1492330008340","tools_used":{"crop":0,"perspective":0,"shape_crop":0,"stretch":0,"free_crop":0,"resize":0,"adjust":0,"clone":0,"selection":0,"flip_rotate":0,"tilt_shift":0,"enhance":0,"curves":0,"motion":0},"layers_used":0,"effects_tried":0,"sources":[],"brushes_used":0,"contains_fte_sticker":false,"subsource":"done_button","photos_added":0,"effects_applied":0,"total_draw_actions":0,"height":1182,"total_editor_time":17,"width":886,"origin":"gallery","total_editor_actions":{"text":0,"shape_mask":0,"border":0,"square_fit":0,"lensflare":0,"clipart":0,"frame":0,"callout":0,"mask":0}}

Dah elok dah masuk dalam kanvas nak jadi caterpillar. Ha ha ha… Memang mati-mati Mommy dia ingat dia akan gerak sampai ke hujung. La la la la… Tak ada maknanya… Bila nampak jer kelibat Ba Bah dah sampai. Ha ha ha… Dia pun fokus pada Ba Bah dia. Keluar dia dari kanvas tu kau. Kawan-kawan yang ditinggalkanlah yang berjuang habis-habisan. Firash oh Firash. Belum mula dia keluar dah dari kanvas. Dia berkejar nak dapatkan Ba Bah dan nak suruh Ba Bah dia dukung dia. Akhirnya keputusannya? Firash menang tanpa bertanding! Muahahaha… Open-mouthed smile Kawan-kawan dia yang gigih berusaha sehingga menang. Uhuksss…

Secara keseluruhan ok. Cumanya kami tak tunggu sehingga acara hari sukan habis memandangkan penglibatan Firash tidaklah maksimum dan agak minimal. Selesai sahaja acara yang melibatkan Firash, kami duduk seketika dan kemudiannya bergerak untuk agenda yang lain yang seterusnya. Kisah menang tanpa bertanding tu macam mana? Tak dapat hadiah ke? Tak apalah, bagi kawan-kawan yang susah payah berusaha untuk memenangi acara caterpillar train tu. Firash acah-acah bertanding jer… Ahaksss… In Shaa Allah tahun hadapan mana tau kot-kot ada medal dia bawa balik ke?

*Macam tulah kisahnya hari sukan pertama Firash. Sangat santai dan tak ada apa-apa sangat bagi dia. Baru lagi kan? In Shaa Allah nanti akan datang yang kedua mungkin akan lebih baik keadaannya. Winking smile

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Little Caliphs Sports Day 2017, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Sunday, April 16, 2017.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

0 comments:

Post a Comment

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia