Home » , , , , , , » TIPS Hilangkan Kekuningan Kunyit Pada Bekas Pengisar

TIPS Hilangkan Kekuningan Kunyit Pada Bekas Pengisar

TIPS HILANGKAN KEKUNINGAN KUNYIT PADA BEKAS PENGISAR
Kredit: Sumber dari SINI

Ini merupakan isu dapur sejagat… tapi tak dapat dielakkan…sebab memang gunakan mesin pengisar untuk kisar bahan-bahan masakan termasuklah kunyit! Kunyit tu punya kuning…Nalaaa punya! Ha ha ha… Open-mouthed smile sampai melekat pada bekas pengisar sehinggakan kadang-kadang pengisar yang baru pun boleh nampak seperti pengisar lama. Sedangkan baru beli tu! Macam botol susu anak-anak yang dah tamat tempoh dan kita ada perasaan macam tak selamat nak digunakan lagi sebab bimbang kalau-kalau membebaskan toksin yang berbahaya… Hua hua hua… Open-mouthed smile. Walhal tak ada apa-apa pun sebenarnya… cuma kuning sebab kunyit jer… SINI ada tips hilangkan kekuningan kunyit pada bekas pengisar. Terima kasihlah haiii sebab memberikan solusi kepada isu dapur sejagat ni ha..

Menurut sumber, hanya 2 bahan yang diperlukan untuk menjadikan bekas pengisar anda seperti baru dibeli semalam. He he he… Open-mouthed smile… Farah tak cuba lagi, tapi nak mencuba juga ni hujung minggu. Nak lihat sendiri hasilnya (moga-moga tak lupa ingatan nak mencuba tips ni sebab terkadang tu bila hujung minggu banyak tugasan rumah yang nak diselesaikan…In Shaa Allah…).

Bahan-Bahan:

2 sudu cuka makan dan 1 cawan air panas. Itu jer!

Cara-Cara:

1. Masukkan air panas dan cuka ke dalam bekas pengisar. Biarkan selama 2-3 minit.
2. Kisar air bancuhan cuka tadi beberapa kali sehingga kesan kotoran pada mata pengisar hilang.
3. Bilas sekali lagi dengan air panas dan keringkan.

Nak nampak baru boleh kan? Lepas guna terus cuci pun salah satu tips juga. Jangan biarkan warna melekat, kalau lepas guna tak dicuci memang sangat mudah melekatlah warnanya ya tak? Kalau dibiarkan, kesannya bekas pengisar akan meninggalkan kesan kuning yang susah untuk dibersihkan, lebih-lebih lagi kunyit kan? Sekiranya dibiarkan, lama-kelamaan warna kuning kunyit ini akan menjadikan bekas pengisar menjadi kehitaman dan seakan berdaki. Eeeeuuwwww!

Selamat sama-sama mencuba ya? Winking smile

Dapatkan Artikel terbaru dari Situs ini melalui e-mail Anda.

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel TIPS Hilangkan Kekuningan Kunyit Pada Bekas Pengisar, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Friday, March 17, 2017.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

0 comments:

Post a Comment

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia

iWON.MY