Perkembangan BULAN KEDUA Sebagai PRESCHOOLER

PERKEMBANGAN BULAN KEDUA SEBAGAI PRESCHOOLER

So here we go again on the preschool journey of my little preschooler… 4 Mac 2017 – genap dua bulan dah dia bersekolah tadika. Bulan pertama lain kisahnya, bulan kedua pula lain kisahnya ya tak? Anak-anak di dalam fasa perkembangan dan giat berekplorasi dan neuron otak sedang aktif bekerja, pastilah ada cerita-cerita tambahan terkini mengenai mereka ya tak? Inilah yang nak ‘membebel’ ni tentang perkembangan bulan kedua sebagai preschooler. Satu persatu ni nak ceritakan di dalam sub-sub tajuk yang tertentu.

So Attached Kepada Teacher N


{"total_effects_actions":0,"total_draw_time":0,"layers_used":0,"effects_tried":0,"total_draw_actions":0,"total_editor_actions":{"border":0,"frame":0,"mask":0,"lensflare":0,"clipart":0,"text":0,"square_fit":0,"shape_mask":0,"callout":0},"effects_applied":0,"uid":"92B9661B-9B22-487F-8E5E-AE476924D77D_1488571951938","width":718,"photos_added":0,"total_effects_time":0,"tools_used":{"tilt_shift":0,"resize":0,"adjust":0,"curves":0,"motion":0,"perspective":0,"clone":0,"crop":0,"enhance":0,"selection":0,"free_crop":0,"flip_rotate":0,"shape_crop":0,"stretch":0},"sources":[],"origin":"gallery","height":745,"subsource":"done_button","total_editor_time":12,"brushes_used":0}

Buah hati pengarang jantung di tadika. Setiap pagi! Setiap pagi bila kereta memasuki perkarangan parkir tadika, leher tu terjenguk-jenguk panjang mencari Teacher N! Dah macam leher zirafah dah Mommy tengok! Wakakaka… Open-mouthed smile Soalan yang keluar dari mulut comel itu… Teacherrr? Teacher lain tak pula dicarinya, walhal ramai jer teacher lain kan? Teacher N juga yang dia dambakan. Al-kisahnya ada satu hari tu, Teacher N ada urusan di luar pada waktu pagi. Sewaktu Teacher N muncul jer di tadika, terus dia berlari mendapatkan Teacher N… Serasi bersama kata kau! Kannn?

Aktiviti Membuat Sandwich


PERKEMBANGAN BULAN KEDUA SEBAGAI PRESCHOOLER 3

Yang ini sebenarnya dah cerita di dalam entri Manfaat Dunia Kulinari Buat Anak Kecil… sebelum ini. Bulan Februari Iman Firash belajar cara-cara membuat sandwich. Baguslah tu kan? Lepas ni Mommy sudah ada little kitchen helper lah kan? Ihiksss Open-mouthed smile…. Pertama kalilah juga merasa sibuk dan gigih sediakan bahan-bahan untuk aktiviti anak di tadika. Apa yang Atuk dan Nek Ma rasa dulu, sekarang Mommy pula rasa kan? Dunia ni kan berputar?

Aktiviti Menulis 


{"total_effects_actions":0,"total_draw_time":0,"layers_used":0,"effects_tried":0,"total_draw_actions":0,"total_editor_actions":{"border":0,"frame":0,"mask":0,"lensflare":0,"clipart":0,"text":0,"square_fit":0,"shape_mask":0,"callout":0},"effects_applied":0,"uid":"92B9661B-9B22-487F-8E5E-AE476924D77D_1488393334973","width":750,"photos_added":0,"total_effects_time":0,"tools_used":{"tilt_shift":0,"resize":0,"adjust":0,"curves":0,"motion":0,"perspective":0,"clone":0,"crop":0,"enhance":0,"selection":0,"free_crop":0,"flip_rotate":0,"shape_crop":0,"stretch":0},"sources":[],"origin":"gallery","height":865,"subsource":"done_button","total_editor_time":9,"brushes_used":0}

Bila melihatkan dia mahu memegang pensel sebegini, dan dia sedang belajar menulis secara asas – Basic Writing Series 1… Alhamdulillah, syukur Ya Allah… Walaupun it is just a small but still it is an achievement kan? Walaupun memerlukan guide dengan keperluan untuk memegang tangan dia… it is still an achievement kan?

PERKEMBANGAN IMAN FIRASH SEBAGAI PRESCHOOLER 6

Hasil kerja di tadika! Ada juga star Star dia ya? Alhamdulillah… Terima kasih teacher kerana sudi memberi star Star untuk menggembirakan hati si kecil Mommy ini. Siap ada kerja rumah lagi tau! Ngeee… Open-mouthed smile

{"total_effects_actions":0,"total_draw_time":0,"layers_used":0,"effects_tried":0,"total_draw_actions":0,"total_editor_actions":{"border":0,"frame":0,"mask":0,"lensflare":0,"clipart":0,"text":0,"square_fit":0,"shape_mask":0,"callout":0},"effects_applied":0,"uid":"92B9661B-9B22-487F-8E5E-AE476924D77D_1488394161945","sources":[],"photos_added":0,"total_effects_time":0,"tools_used":{"tilt_shift":0,"resize":0,"adjust":0,"curves":0,"motion":0,"perspective":0,"clone":0,"crop":0,"enhance":0,"selection":0,"free_crop":0,"flip_rotate":0,"shape_crop":0,"stretch":0},"width":2508,"origin":"collage","height":3343,"subsource":"done_button","total_editor_time":10,"brushes_used":0}

Alhamdulillah… dia mahu menyelesaikan kerja rumah yang telah diberikan oleh teacher tanpa menimbulkan sebarang masalah. Smile.

Pemakaian Pakaian Seragam


PERKEMBANGAN BULAN KEDUA SEBAGAI PRESCHOOLER 8

Sangat suka bermain dengan warna air menurut teacher dia. Setakat ini, kesan garisan pensel warna, pensel atau pen tu tidaklah seteruk mana pada pakaian. Cuma ada kesan tompokan terkena warna air sedikit pada salah satu pakaian seragam. Dari segi kesegakan dan kekemasan tu, masih ok lagi… Macam mana dia pergi, macam tulah dia sewaktu balik. Dah namanya mat smart…yang sentiasa teliti dengan penampilan…. Macam tulah gayanya… Hi hi hi… Open-mouthed smile… Oklah tu…

Tidur Mesti Kena Cukup

PERKEMBANGAN BULAN KEDUA SEBAGAI PRESCHOOLER 9

Apa jua cara sekalipun, tidur mesti kena cukup! Tidak boleh tidak! Kalau tidak memang amukan atau lebih dikenali sebagai tantrum akan berlaku. Ini masih sama seperti cerita di bulan pertama. Alhamdulillah dia tiada masalah untuk bangun pagi dan cuma kadang-kala ada windy part bila tiba masa untuk mandi awal pagi.

Tantrum Month – Menggigit, Baling Barang, Pukul-Pukul Dan Menendang


{"total_effects_actions":0,"total_draw_time":0,"layers_used":0,"effects_tried":0,"total_draw_actions":0,"total_editor_actions":{"border":0,"frame":0,"mask":0,"lensflare":0,"clipart":0,"text":0,"square_fit":0,"shape_mask":0,"callout":0},"effects_applied":0,"uid":"92B9661B-9B22-487F-8E5E-AE476924D77D_1487779884164","width":2508,"photos_added":0,"total_effects_time":0,"tools_used":{"tilt_shift":0,"resize":0,"adjust":0,"curves":0,"motion":0,"perspective":0,"clone":0,"crop":0,"enhance":0,"selection":0,"free_crop":0,"flip_rotate":0,"shape_crop":0,"stretch":0},"sources":[],"origin":"gallery","height":3344,"subsource":"done_button","total_editor_time":20,"brushes_used":0}

Ini memang sangat mencabar oiii! Bukan setakat mencabar ketenangan jiwa Mommy dan nenek…tetapi juga mampu mencabar teacher ni. Adoillahhh anak… dua minggu terakhir di bulan Februari, dia buat hal sikit… Biasalah anak-anak ada pasang surutnya kan? But I think I could guess why he is so stress… Harapnya sekarang ni dah ok lah kan? Cuma tinggal berbaki sedikit jer lagi… Dari pemantauan nampak gayanya dia sudah mula tenang sejak petang semalam! Nampak senang hati dan gembira di hati…. Ha ha ha… Open-mouthed smile… Moga-moga selepas ni tak adalah Mommy dengar dan lihat di rumah dia tantrum sampai macam tu sekali ya? In Shaa Allah, Mommy faham dan Mommy cuba untuk memberikan sokongan serta menyelesaikan tekanan tu… Hakikatnya tak susah pun nak selesaikan tekanan tu… Ada caranya… Selepas ni Mommy doa banyak-banyak jangan datang hamuk dan hangin tu lagi ya?

Menguasai Numbers 1 – 29


PERKEMBANGAN BULAN KEDUA SEBAGAI PRESCHOOLER 11

Alhamdulillah…walaupun di tadika semua murid di kelas 4 tahun diajar dan diperkenalkan dengan nombor di dalam range nombor 1 sehingga 10, nampaknya dia sudah mula untuk menguasai nombor 1 sehingga 29. Dia sudah boleh membaca dengan sendiri nombor 1 sehingga 29 tanpa perlu disuruh. Dia sendiri ambil inisiatif untuk mengenali semua nombor-nombor tersebut dan dia lakukan dengan cara dia tersendiri. Mommy guide juga… Guide apabila dia seolah-olah tersangkut sedikit…Kadang-kadang bukan dia tersangkut pun, sengaja dia tanyakan kembali kepada kita.

Suka Berzikir


Sangat-sangat suka berzikir…Bila naik kereta jer, minta pasangkan cakera padat alunan zikir… Alhamdulillah, syukran Ya Allah…Semoga terus-terusan sehingga bila-bila bibir comel dan mungil itu tak kering dari zikir. Sejuk perut Mommy tiba-tiba tau! Send a kiss

Mommy Masak Untuk Pot Luck Tadika


{"total_effects_actions":0,"total_draw_time":0,"layers_used":0,"effects_tried":0,"total_draw_actions":0,"total_editor_actions":{"border":0,"frame":0,"mask":0,"lensflare":0,"clipart":0,"text":0,"square_fit":0,"shape_mask":0,"callout":0},"effects_applied":0,"uid":"92B9661B-9B22-487F-8E5E-AE476924D77D_1488728054250","width":2539,"photos_added":0,"total_effects_time":0,"tools_used":{"tilt_shift":0,"resize":0,"adjust":0,"curves":0,"motion":0,"perspective":0,"clone":0,"crop":0,"enhance":0,"selection":0,"free_crop":0,"flip_rotate":0,"shape_crop":0,"stretch":0},"sources":[],"origin":"gallery","height":2539,"subsource":"done_button","total_editor_time":8,"brushes_used":0}

Ada sambutan hari lahir yang berlangsung bagi murid-murid yang lahir di bulan Januari dan Februari. Semua ibu bapa digalakkan bersedekah makanan selain dari junk food untuk majlis tersebut. Kali pertama ni…kali pertama masak untuk hantar ke tadika. Alhamdulillah… Selamat dah pun…. Buat yang ringkas sahaja… Carbonara… yang paling ringkas yang paling mudah… Alhamdulillah dipermudahkan juga urusan tersebut.

Berhenti Menaiki Van Sekolah

PERKEMBANGAN BULAN KEDUA SEBAGAI PRESCHOOLER 12

Sebulan jer! Selepas itu dah berhenti menaiki Van Sekolah… Sekejap jer… Sekarang ni sudah ada arrangement khas lain untuk Iman Firash… Adalah sebab musababnya kenapa dan rasanya tidak perlulah dijelaskan secara terperinci… Bukan menghentikan anak untuk menjadi independent…Masih lagi dalam proses latihan untuk menjadikan dia independent…Alhamdulillah… Segalanya masih berjalan lancar…

Haaaa…rasanya tu jerlah kot yang boleh Farah ingat-ingat apa yang berlaku sepanjang Februari 2017 ni. Send a kiss… 11 Mac 2017 nanti ada Parents Meet… untuk perkembangan suku pertama di tahun 2017… In Shaa Allah… Mudah-mudahan segalanya berjalan lancar…. Moga-moga anak manja Mommy terus istiqomah untuk menuntut ilmu dan terus berkembang dengan baik dan positif. Sikit-sikit tu adatlah… Anak kecil… Masih meniti lagi untuk kehidupan di alam pendidikan. Yang penting Farah tak pernah nak paksa dia, kerana Farah kenal sikap dan juga sifat dia… Untuk cerita perkembangan yang seterusnya…. nanti bakal bersambung pada entri rumusan untuk perkembangan bulan ketiga sebagai preschooler…

*Dah jadi macam those days yang Farah selalu berkongsi perkembangan semasa dia sedari waktu lahir pula dah kisah dia sebagai preschooler ni… He he he…. Mestilah… moments kan?

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Perkembangan BULAN KEDUA Sebagai PRESCHOOLER, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Monday, March 6, 2017.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

0 comments:

Post a Comment

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia