Home » , , , , , , , , , , , , » Cara PERMOHONAN PASSPORT MALAYSIA Untuk KANAK-KANAK BAWAH 12 TAHUN & BAYI

Cara PERMOHONAN PASSPORT MALAYSIA Untuk KANAK-KANAK BAWAH 12 TAHUN & BAYI

CARA PERMOHONAN PASSPORT MALAYSIA UNTUK KANAK-KANAK BAWAH 12 TAHUN

Otak tepu! Tiba-tiba writer’s block datang menjelma…Ha ha ha… Open-mouthed smile…Biasalah, sesekali memang sindrom ini akan datang menemui Farah sepertimana orang lain juga… Mana ada blogger yang tak pernah kena writer’s block? Ada ke? Jika ada Thumbs up terbaiklah! Farah salute anda…Heee… Ok ok, dalam minda block tu, tiba-tiba terfikir tentang prosedur permohonan Passport Malaysia bagi kanak-kanak di bawah umur 12 tahun. Apa ek? Bagaimana ek? Jomlah kita belajar sama-sama…

Passport Malaysia Antarabangsa

1. Passport Malaysia adalah suatu dokumen perjalanan yang sah yang dikeluarkan kepada warganegara Malaysia bagi maksud perjalanan keluar negara.
2. Kelayakan: Warganegara Malaysia.
3. Tempat memohon adalah di semua Pejabat Imigresen di Malaysia dan di Pejabat Perwakilan Malaysia luar negara.
4. Tempoh sah laku Passport Malaysia pula adalah lima (5) tahun sahaja dari tarikh passport dikeluarkan.

Bayaran Passport Untuk Kanak-Kanak Di Bawah 12 Tahun

CARA PERMOHONAN PASSPORT MALAYSIA UNTUK KANAK-KANAK BAWAH 12 TAHUN 2

Bentuk Bayaran

Bayaran boleh dibuat di dalam bentuk tunai, kad kredit ataupun wang pos atau bank draf yang dipalang.

Di Malaysia:
Atas nama KETUA PENGARAH IMIGRESEN MALAYSIA / PENGARAH IMIGRESEN NEGERI

Perwakilan Malaysia Di Luar Negara:
Atas nama SURUHANJAYA TINGGI MALAYSIA / PENOLONG SURUHANJAYA TINGGI MALAYSIA / KEDUTAAN BESAR MALAYSIA / KONSULAT JENDERAL MALAYSIA (di mana berkaitan)

Permohonan Passport Kali Pertama

1.  Pemohon perlu hadir sendiri di Pejabat Imigresen atau Pejabat Perwakilan Malaysia di luar negara.
2. Permohonan di kaunter bagi Pejabat Imigresen di Malaysia atau di Pejabat Atase di Singapura,  New York, London, Hong Kong, Melbourne dan Jakarta tidak perlu membawa gambar kecuali permohonan yang dikemukakan melalui Pejabat Perwakilan Malaysia di luar negara.
3. Kanak-kanak di bawah umur 4 tahun DIGALAKKAN membawa bersama gambar mengikut spesifikasi yang ditetapkan.

CARA PERMOHONAN PASSPORT MALAYSIA UNTUK KANAK-KANAK BAWAH 12 TAHUN 3

Catatan: Kanak-kanak di bawah 4 tahun digalakkan untuk membawa 2 keping gambar mengikut spesifikasi yang ditetapkan.

CARA PERMOHONAN PASSPORT MALAYSIA UNTUK KANAK-KANAK BAWAH 12 TAHUN 4

CARA PERMOHONAN PASSPORT MALAYSIA UNTUK KANAK-KANAK BAWAH 12 TAHUN 5

Nota: Spesifikasi untuk gambar kanak-kanak di bawah 4 tahun:
  1. Kepingan gambar bersaiz 35mm x 50mm berlatar belakang PUTIH tanpa bayang.
  2. Saiz wajah pembawa passport berukuran minima 25-30mm (50% - 60% ukuran ruang gambar mengikut ICAO).

Perkara Yang Perlu Dibawa Apabila Memohon Passport Malaysia Untuk Bayi  Anda:

  1. Surat Beranak Asal
  2. Kad Pengenalan Ibu / Bapa (asal)
  3. Pen mata bulat (sekiranya perlu)
  4. RM 100 (Sah 5 tahun)
  5. Perkara yang boleh menghiburkan bayi anda
  6. Susu yang mencukupi atau ‘nursing cover’ jika bayi anda menyusu badan
  7. Jika anda akan bersendirian tanpa pasangan anda, adalah dinasihatkan supaya anda tidak membawa stroller yang besar kerana, ia boleh menjadi begitu sesak – babywearing is the best!

Langkah Mudah Untuk Memohon Passport Malaysia Bagi Bayi Anda:

  1. Pergi ke mana-mana pejabat imigresen di Malaysia dengan bayi anda. Hanya seorang ibu atau bapa perlu hadir untuk menandatangani borang di hadapan pegawai tersebut. Pastikan anda sampai ke sana seawal mungkin kerana biasanya barisannya panjang.
  2. Pastikan pakaian bayi anda gelap atau bawa bersama selendang berwarna gelap untuk membalut di sekitar bahu bayi anda untuk sesi fotografi.
  3. Tunjukkan dokumen anda kepada pegawai di kaunter barisan dan anda akan diberi ‘nombor istimewa’ kerana keutamaan diberikan kepada bayi / kurang upaya dan warga emas.
  4. Tunggu nombor anda dipanggil.
  5. Tunjuk semua dokumen anda (Sijil Lahir, MyKad Ibu / Bapa dan Borang) kepada Pegawai. Pegawai akan mengambil gambar bayi anda. Terkadang bayi terpaksa dinaikkan ke dalam posisi duduk sambil mengelakkan dimasukkan dalam gambar. Jika bayi anda  baru lahir anda mungkin perlu mendukung bayi anda.
  6. Tunggu untuk nombor anda untuk dipanggil sekali lagi untuk membuat pembayaran RM100 di kaunter pembayaran.
  7. Passport bayi anda perlu siap dalam 1 jam . Anda boleh bertanya kepada pegawai bila passport bayi anda siap.
  8. Untuk mengambil passport bayi, anda perlu tunjukkan Mykad ibu/bapa dan sijil lahir bayi anda.
 
Semoga  semua ibu bapa di luar sana dipermudahkan urusan dan semoga berjaya. Nasib baik kita hanya lakukan ini sekali dalam 5 tahun! Berita baru-baru ini memberitahu tentang kekurangan bekalan pasport dan boleh menyebabkan menunggu dengan lebih lama, jadi sentiasa semak tarikh luput passport anda dan cuba untuk memperbaharui passport anda 6 bulan sebelum ia tamat.

Dan sudah tentu, pegawai imigresen adalah orang biasa yang mengendalikan sejumlah besar permohonan, jadi marilah kita semua cuba untuk bersabar dan menunjukkan adab yang baik sesama kita. Winking smile
 
Sumber Rujukan:

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Cara PERMOHONAN PASSPORT MALAYSIA Untuk KANAK-KANAK BAWAH 12 TAHUN & BAYI, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Monday, December 5, 2016.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

2 comments:

  1. Dah jadi tanggungjawab ibi dan bapa untuk daftarkan anak di jpn 😄

    Memang kena daftar awal dan ikut masa ditetapkan supaya tak kena denda kerana daftar lambat.

    Tak pasal pasal kena bayar lebih kan 😂

    Tujuannya pun berasas. Sebab nak elakkan penipuan masa pendaftaran kelahiran 😍


    ğŸ“ğŸŽ Jemput singgah blog mazni & komen. Komen terbaik akan memenangi RM50 setiap bulan ğŸğŸŽ

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia