Home » , , , , , , , , » Anak Ketam Tidak Boleh Terus Diajar Berjalan…

Anak Ketam Tidak Boleh Terus Diajar Berjalan…


Dah cerita ketam pula… Open-mouthed smileHa ha ha… Tapi bukanlah cerita tentang Kari Ketam ke? Atau Ketam Goreng ke? Ketam tu cumalah simbolik sahaja. Simbolik kepada anak-anak kecil. Tapi berbeza tau… Bukan perumpaan yang biasa kita dengari atau guna atau baca itu…Apa tu… Ketam Mengajar Anak Berjalan? Takkk… Ini bukan kisah Mak Ketam! Ini kisah Anak Ketam! Ekekeke… Pening kepala yang membaca ni nanti… Ketam ketam dan ketam… Asyik ulang-ulang perkataan ketam jerlah yer? Rolling on the floor laughing. Nak buat macam mana, yang menyediakan entri ini pun peminat tegar ketam… Terutama bila ketam tu dimasak kari tanpa santan… Slurppp… Marvellous! Astalavista bebeh!!! Ha ha ha… Terbayang kelazatan ketam oiiii….

Baiklah! Kita berhenti tentang ketam… Mari kita bongkar satu persatu apakah kaitan ketam dengan entri ini… Macam ni… Sebenarnya, Farah ni terlintas membaca posting Wardina Saffiyah, yang mana di dalam posting tersebut Wardina telah berkongsi tentang BAGAIMANA UNTUK MENDIDIK ANAK SUPAYA MENJADIKAN SOLAT 5 WAKTU itu satu rutin atau kebiasaan… Iyalah, sebagaimana yang kita ketahui, solat itu adalah ibadah dan syiar Islam yang paling penting bagi seorang Muslim.

عَنْ عَمْرِو بْنِ شُعَيْبٍ ، عَنْ أَبِيهِ ، عَنْ جَدِّهِ ، قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مُرُوا أَوْلَادَكُمْ بِالصَّلَاةِ وَهُمْ أَبْنَاءُ سَبْعِ سِنِينَ ، وَاضْرِبُوهُمْ عَلَيْهَا وَهُمْ أَبْنَاءُ عَشْرٍ سِنِينَ ، وَفَرِّقُوا بَيْنَهُمْ فِي الْمَضَاجِعِ

Dari’ Amru bin Syu’aib dari ayahnya dari datuknya, ia berkata, "Rasulullah SAW bersabda: Perintahkanlah anak-anak kalian untuk mengerjakan solat ketika mereka berusia TUJUH TAHUN, dan PUKULLAH MEREKA BILA PADA USIA SEPULUH TAHUN tidak mengerjakan solat, serta pisahkanlah tempat tidur mereka." (HR Ahmad dan Abu Daud).

Sila baca CARA WARDINA MENDIDIK ANAK SOLAT 5 WAKTU yang mungkin boleh digunapakai oleh kita sebagai ibu bapa di dalam mendidik anak-anak untuk menunaikan solat 5 waktu dan menjadikan ianya sebagai sebahagian dari kehidupan mereka…

Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda…

I have to share this with you…because I feel so happy and I feel that all my penat lelah paid off… I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthdaywe had a talk… (check note lama) tapi preparation since 6 la…

Tapi dari kecik memang selalu ikut-ikut kami solat… she hasn’t missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that… because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti… But it is very important to keep this in mind.

1. Kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal – kena make sure – every waktu without fail, walaupun penat ataupun lambat.

2. Selalu kalau boleh solat together… mula-mula memang kena solat together… kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, I asked her teacher to take her to the surau) – lepas solat time tu lah peluk cium, senyum – I always kiss her at the head and say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah…make her never miss her solat Ya Allah… kuat-kuat bagi dia dengar…

*kalau kena amik cuti ambillah – bukan waktu exam je amik cuti – buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 tahun dan tidak meninggalkan solat A BIG THING! "Mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"

3. Selalu cerita HOW IMPORTANT it is to solat… How Allah is watching us… How we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, solat tu untuk kita, bukan untuk Allah… TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat… acknowledge the fact that sometimes we fell lazy to solat… itu semua kerja SETAN! Fight them off…! I tell Amna that even some gronw ups tak solat! I tell Amna that…we have to be strong…we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat…

4. Awal-awal Subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, I’ll ask her to solat straight away. (Yes memang leceh… but we have to, and we have to do it with LOVE diselang-seli dengan strictness).

5. Kalau dia tinggal – DENGAN SENGAJA, I take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that I hug her and tell her I love her, and I just want her to remember and guess what??? memang dia ingat!!! (3 kali baru, I think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan).

But, I tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR it’s ok… but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, I told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah… tadi memang datang lambat… I was looking for her…and guess what???

She was actually praying her Asar prayers… sorang je kat dalam surau tu… I wanted to pengsan and cry… she did all by herself… I pun told her how happy and how proud I was of her… I tanya dia kenapa? Dia kata… "Amna ingat apa Ummi cakap"… cairnya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia… and called nenek at Australia…now I’m sharing with all of you!!! Because I want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent – that remembers Allah because the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is – to start them off right – solat at SEVENT! Yes, just as how Rasulullah asked us! I love you all!!! Good night… But the key to all this IS MAK AYAH KENA DAN WAJIB SOLAT DULU… Anak Ketam Tak Boleh Diajar Berjalan Terus… Fahamkannnn???

I’ve learned something… And I gained something from her sharing… Thanks for sharing Wardina… Dan sekarang Farah panjangkan di entri ini supaya dapat menjadi sesuatu yang bermanfaat buat anda juga di luar sana sebagai ibu bapa di dalam menekankan betapa pentingnya solat dan mengasuh serta mendidik anak untuk mementingkan solat di dalam kehidupan. In Shaa Allah…Amin…

Dapatkan Artikel terbaru dari Situs ini melalui e-mail Anda.

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Anak Ketam Tidak Boleh Terus Diajar Berjalan…, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Friday, September 23, 2016.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

0 comments:

Post a Comment

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia

iWON.MY