Home » , , , , , , » Perubahan Dari Blogspot.Com Kepada Blogspot.My

Perubahan Dari Blogspot.Com Kepada Blogspot.My

Sumber dari Google
Woot woot... Sesiapa perasan perubahan yang berlaku kepada blog anda? Kepada yang memakai Blogspot.Com, pastinya anda akan tersedar perubahan ini... Jika sebelumnya blog anda beralamat... www.xxx.blogspot.com, kini ianya telah bertukar kepada www.xxx.blogspot.my... Wahhh...Ingatkan cuma logo Google sahaja berubah, rupa-rupanya URL Blogger juga telah lebih di-"streamline" kan... 

Jika anda perasan...kini bagi mereka-mereka yang menggunakan URL Blogspot.Com...Anda akan dapat melihat perubahan sebegini di laman "browser" anda...



Yang sempat Farah "screen capture" ketika berjalan-jalan melawat ke blog-blog anda sebentar tadi... :-)... Oh buat panduan semua... Dari artikel di SINI, sukalah kiranya Farah ingin berkongsi sedikit informasi mengenai perubahan ini... 

MY BLOG REDIRECTS TO A COUNTRY-SPECIFIC URL (ccTLD)

The website address of a blog you read may redirect to a country-specific domain (for example: from [blogname].blogspot.com to [blogname].blogspot.com.au. 

This update is in line with Google's approach to free expression and controversial content.

If we receive a request to remove content that violates local law, that content may no longer be available to readers on local domains where those laws apply. 

Note: Country-specific domains is not a different blog address but a domain redirect based on the country where you're currently located.

EFFECTS ON YOUR BLOG

Custom Domains
If you have a custom domain, you will not be affected by this change.

Blogspot Domains
There won't be any visible differences in your blog. Readers may notice a country-specific domain depending on their location. Blog authors and/or owners will continue to manage and edit their content from Blogger.Com

SEO For My Blog
This change may cause crawlers to find Blogspot content on many different domains. Blogger is making every effort to minimize negative consequences of hosting Blogspot content on multiple domains. Search engines should consider the blogspot.com version of your blog to be the official one. 

Begitulah ceritanya... Bagi yang memakai domain sendiri tiada kesan apa-apa yer... tetapi bagi yang memakai Blogspot.Com...sila perhati-perhatikan jika terdapat apa-apa perubahan atau masalah terutama bagi mereka yang suka sangat bermain dengan SEO... Semoga perubahan ini membawa manfaat kepada semua dan pihak Blogger dapat mengatasi sebarang masalah dari berlaku. 

Haaa..bagi yang ber-Blogspot.Com...Cuba tengok, cuba tengok ada apa-apa perubahan tak pada URL anda? 

Dapatkan Artikel terbaru dari Situs ini melalui e-mail Anda.

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Perubahan Dari Blogspot.Com Kepada Blogspot.My, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Thursday, September 3, 2015.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

23 comments:

  1. Nice info... Dok bw tadi tak perasan la pula...

    ReplyDelete
  2. eh..a'a la. baru perasan. Ish, terima kasih ya sebab kongsikan benda ni.

    ReplyDelete
  3. perasan perasan. kawan-kawan blogger pun dah perasan tadi hehe. tq for the info. may I share it? hehhe

    ReplyDelete
  4. Ya Farah. Dah bertukar pada.my pulak. Nasib baik baca entri Farah ni. Kalau tidak, memang tak sedar pun. Tq for the info, dear.

    ReplyDelete
  5. ahhah, baru perasan kat blog sendiri bila tengok entri farah ni..btw..tq ;-))

    ReplyDelete
  6. kalo yg skrg .com.. tp yang lama masih guna redirect ke baru ok ker?? risaunyaa

    ReplyDelete
  7. haah dah berubah la....alahai..macam x best jer..nak beli domain sendiri la....

    ReplyDelete
  8. eh....serious baru perasan..sebab tadi cuak sebab widget sidebar tak nak keluar..lama la juga..itu yang tak persan..*malu kita jadi contoh pulak..tutup muka sembunyi bawah meja*

    ReplyDelete
  9. mujurlah abam dah pakai domain dotcom jd x terjejas dgn pertukaran ini.

    ReplyDelete
  10. tujuan untuk mengawal kandungan blog?hati-hati mak jemah

    ReplyDelete
  11. salam singgah sini farah....patutlah ramai yang post pasal dot.com ke dot.my...rupanya dah bertukar....terima kasih farah atas perkongsian ini...

    ReplyDelete
  12. setakat ni blog ok je.. means dari segi ads.. xsure kalau esok2 problem.. hehe

    ReplyDelete
  13. Tak perasan pula... tq kong info...

    ReplyDelete
  14. sedih.
    blogspot.my kena blocked oleh fortiguard!
    setakat semlm dan sebelumnyer blogspot.com ok aje :(
    payah dah nak blogging or bw kat opis skang hu hu hu mau nangis.

    ReplyDelete
  15. Masalah akan berlaku jika blog tersebut (domain blogspot) ini didaftarkan di medium pengiklanan sprt Innity ... Komli, Nuffnang

    Kena buat pendaftaran semula.

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia

iWON.MY