Ni Mommy Nak Tidur Celah Mana Nih???


Setiap malam, macam nilah kelakuan dia... Macam nilah macam ni...Sampaikan kadang-kadang Mommy dia memang tidur duduk atas lantai jerr disebabkan nak mengepung dia dan menjaga dia dari terjatuh bergolek ke lantai. Ahaksss...gitchewsss... Tapi memang betul punnn... Iman Ash kalau dah tidur tu berpusing 360 darjah. Ingatkan lasak sewaktu berjaga jer, rupanya dalam tidur pun samaaaa.... Tak ada bezanya... Dan masa dalam perut pun memang asyik bergerak jer...Aktif sungguh!!! Ngee...pengalaman pertama yang memang tak mungkin pernah dilupakan oleh mana-mana ibu di dunia ini sekali pun.

Ada masa dia macam nak mencium dinding. Tilam memang letak rapat ke dinding sebagaimana pesanan Abah Ash. Keliling memang kepung bantal lah. Dah macam buat kubu pun hado. Tapi tu pun bolos juga. Ada masa sampai ke hujung hujung katil dia bergolek tidur. Habis tu??? Ashhhh...Mommy nak tidur celah mana nih??? Itu yang selalu tak jadi nak tidur tu. Bila tak jadi nak tidur, mengemaslah kita, draf entri lah kita. Muahahaha...Haihhh....Macam-macam gaya tidurnya kannn??? Tapi memang regu kami berdua ni.... Ingatkan maknya ajer yang mencipta rekod tidur lasak. Rupa-rupanya, memang kuah tumpah ke nasi... Anak punnnn mengikut sama. Itu satu hal, lagi satunya kalau tidur tu, sama ada kaki ke, tangan ke, suka nauuu dia seluk-seluk sama ada kaki ke tangan ke ke bawah badan kita. Hurmmm... yang ni dah arif sangat dah, dah tau sangat dah. "Trademark" Ash bila tidur...

Cerita tentang Berpusing 360 Darjah & Karakter Tidur ni pernah Farah kongsikan dulu di dalam entri Bubblynotes.Com yang bertarikh 28 April 2014. Di dalam entri tersebut bukan sekadar Farah bercerita tentang Ash yang tidur berpusing 360 darjah, tetapi Farah juga ada berkongsi tentang karakter tidur berdasarkan hadis. "Well", ianya bukanlah satu masalah yang merisaukan hati tetapi sekadar bercerita jer...Farah percaya, bukan Ash seorang sahaja kanak-kanak yang tidur lasak kannn??? Ada juga anak-anak kecil di luar sana yang tidur lasak juga. Kiranya perkara ni adalah satu fenomena sejagat di dalam pengalaman keibubapaan kita semua.... Hik hik hik...

Ini kannn, kalau tidur atas katil bujang ni, sah sah tergolek ni kalau gaya macam ni... dan kalau dah gayanya berpusing 360 darjah serta "round the world"... katil bersaiz "king" pun belum tentu boleh selamat nak oiiii... sebab tu cara kita tidur, kita letakkan tilam bersaiz "queen" kita di atas lantai kan kan kan??? Demi keselamatan... manalah tau kot-kot, kalau-kalau Mommy tidur tak sedar diri disebabkan keletihan yang amat ker??? Muahahahaha....

Kesimpulan Pendeknya... Kaedah Farah Mengawal Ash Yang Tidur Lasak???

  • Tetap kepung dengan bantal yang banyak di sekeliling...phewww nasib baik memang stok bantal berlambak-lambak di rumah. Walaupun bolos tetapi tetap kepung juga... 
  • Letakkan sebelah bahagian tilam rapat dengan bahagian dinding. 
  • Letakkan tilam di atas lantai, bagi mengurangkan risiko terjatuh dari katil yang tinggi.
Itu ajerlah yang mampu dilakukan punnn... Nak letakkan dalam "baby cot" memang tak kan berjayalahhh... Tak beli punnn... Ash mana pernah tidur dalam "baby cot"? Lagipun Ash ni tidur memang nak berpeluk dengan Mommy...Guling guling, golek golek sana sini, lepas tu tiba-tiba tau-tau jer macam dah rasa tangan dia kat leher Farah dan kaki dia kat atas perut Farah... Guling-guling lagi, golek-golek lagi... datang balik... Tak apalah, "at least for us to enjoy the moment for sometime" sekarang ni kannn??? Sok sok kalau dah besar nanti dah mula tidur asing karang, rindu pula...He he he... 

Dapatkan Artikel terbaru dari Situs ini melalui e-mail Anda.

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Ni Mommy Nak Tidur Celah Mana Nih???, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Thursday, July 2, 2015.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

8 comments:

  1. sama mcm mimi ni tidur over dose punya kongker

    ReplyDelete
  2. hehehhe comel mama ash cerita ni...esok besar ash baca tau...hihihi

    ReplyDelete
  3. haha.. budak2 mmg mcm tu.. tido melingkar-lingkar...

    ReplyDelete
  4. satu katil habis Ash explore untuk tidur sahaja ye..hehe

    ReplyDelete
  5. ash sama dengan Irfan, mmg tidur lasak, sebab tu cn dah cabut katil, tidur atas tilam jer ala2 jepun sebab dah banyak kali irfan jatuh katil ! hehe

    ReplyDelete
  6. mommy tido bawah lah... he he he sabar yea mommy

    ReplyDelete
  7. farah, baju pokodot tu sama dgn baju ijat.
    tapi ijat punya baju siang :)

    ijat pun sama la. tidur pusing satu katil.
    memang aida tido kan dia atas tilam bentang atas lantai.
    takut nak letak di atas katil.
    karang jatuh, kepada terhentak, bahaya...
    kita serupa. kena tido beralah dgn anak :) hu hu hu...

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia

iWON.MY