Home » , , , , , , , , , , » Sleep Training Untuk Ash... | Apa Itu Sleep Training???

Sleep Training Untuk Ash... | Apa Itu Sleep Training???


Tak jadi teaser part 2 pasal Fefeeling Jadi Princess Jap Hari Ni... ngeee... Cerita pasal anak dan parenting matters dulu uolss... Cerita princess tu... nanti2 kita cerita ok??? Banyak masa lagi uolss...

Tidur pun akhirnya anak Mummy ni pukul 10.25 pm mlm tadi... ekekeke... the best part is dah 2 minggu Ash tidur malam tanpa perlu berendoi dalam buaian dulu dan kemudiannys Mummy kena alihkan ke atas tilam seperti kebiasaannya... Good... thumbs up Ash... sebab sekarang terus tidur sendiri atas tilam. Day time pun dah kurang dah dia nak tidur dalam buaian sangat... Mostly tidur atas tilam... Orang dah menginjak umurlah katakan dan fefeeling dah matang sangat atau big boy sangat gayanya... Ha ha ha... penampakkan seperti tak lama lagi Mummy boleh jual buaian tu as pre loved... Ha ha ha... ko dah kenapa??? Buaian pun nak kategorikan sebagai pre loved items... #ehhh tapi betullah kann??? ^_^... 

Sebenarnya Ash sekarang di dalam fasa "sleep training" uolss... Apa sebenarnya sleep training ni??? Mungkin ada sesetengah dari weolls yang berfikiran... latih tidurlah apa lagi...ibarat tidur on time atau schedule yang ditetapkan pada waktu siang dan juga malam. Well.. it could be part of it... Tapi... sleep training itu adalah merupakan proses untuk membantu bayi belajar untuk tidur dan stay asleep sepanjang malam. Kira2 macam tidur nyenyak tanpa gangguan giteww uolss... Some babies mempunyai satu rutin tidur yang tetap dan mudah... however some babies on the other hand pulak ada masalah untuk tidur atau kembali tidur setelah terjaga and they need help and guidance along the way.

Masa Ash baru lahir sampai 3 bulan macam tu... dia memang jadikan Mummy dia ni burung pungguk uolss... bukan burung pungguk merindukan bulan tauu... muahahaha... burung pungguk berjaga malam... iolss pernah kongsi di dalam entri INI ... tapi Alhamdulillah slowly dia dah lepaskan Mummy dia dari jadi burung pungguk... ngee ^_^... waktu international dia akhirnya bertukar kepada waktu tempatan. Slowly2 iolss train Ash... pukul 10 malam it' s time for bed... itu melalui buaian dan kemudian dialihkan ke atas tilam... 

Dan lama kelamaan... bila jam menunjukkan pukul 10 malam plus plus jer...automatically mata dia akan kuyu dan layu sendiri... lepas tu terbaring... golek2 satu tilam buat rounding cari position yang paling selesa... yang pastinya directly kena aircond... Amacam pandai tak Ash cari port uolss??? One thing with Ash... bukan iolss nak berlagak macam lihatlah donia rumah haku ada aircond... Tak ada maknanya uolss... Rumah orang lain pun ada aircond jugak... This is just for stories purposes... tu jer... tak lebih dan tak kurang...

Hurmm ok...sambung cerita... iolss stop masukkan Ash ke dalam buai dan iolss stop berendoikan dia bila dia sendiri tak nak dimasukkan ke dalam buaian... tiap kali cubaan nak masukkan... dia akan paut leher iolss dengan extreme-nya... hu hu hu... makanya, biar jer dia golek2 atas tilam tu sambil iolss memerhatikan dan Alhamdulillah...dia tak meragam atau menangis... golek punya golek punya golek... kemudian dia sendiri akan capai bantal "papam" dia dan lelap... bila dah hari2 iolss latih tidur ni macam ni... Sekarang ni Alhamdulillah Ash sendiri faham serta tau waktu tidur dia...

BILA WAKTUNYA UNTUK MEMULAKAN SLEEP TRAINING???

3 Bulan Pertama
Jangan cuba2 nak impose jadual tidur ataupun program latihan kepada baby yang baru lahir. Sebab baby akan memerlukan susu setiap beberapa jam arpund the clock... jadi ianya adalah normal dan sihay bagi baby untuk tidur beberapa jam pada setiap masa. Respon dengan secepat mungkin bila baby menangis.., susukan dan pujuk baby dan cuba untuk tidur bersama2 bila baby tidur untuk elakkan sleep deprivation.

Bila dah masuk 6 minggu... weolls dah boleh faham rentak biological baby dah. Kira ala2 pada waktu dan ketika ini... sleep training tu masih in progress giteww lah...

4 Hingga 6 Bulan dan Ke Atas
Masa Ash dulu bila dia dah 4 bulan, dia dah start develop some sort of more of regular sleep/wake pattern dan dah dropped most of his night feedings... masa nilah iolss rasa Ash dah ready untuk sleep training...Tapi lain baby lain keseuaiannya... depends... kena observe betul2 sebab takut2 nanti ganggu mood baby dan juga kesihatan baby... ada baby yang awal boleh kita sleep training... ada baby mungkin kemudian atau lewat sikit... Kalau tak sure... can always refer to PAED...

Dalam nak sleep training anak2 kecil ni ada beberapa methodology yang boleh digunapakai uolss... melalui sumber yang iolss baca di SINI... antara methodology tersebut adalah...

The "cry-it out" approach
These sleep traininh methods say it's ok to leave your child to cry, if necessary, although they don't advocate letting a baby cry endlessly. Typically  these methods suggest putting your baby to bed when he's still awake and allowing short periods of crying punctuated by comforting  (but not picking up) your child.

The most well known "cry it out" technique is the one developed by pediatrician Richard Ferber, director of the Center for Pediatric Sleep Disorders at Children's Hospital Boston. Ferber says that in order to fall asleep on their own and sleep through the night, babies have to learn to soothe themselves. Ferber believes that teaching a baby to soothe himself may involve leaving him alone to cry for prescribed periods of time.


The "no tears" approach
Sleep training methods in this category encourage a more gradual approach, with the parent offering comfort right away when their child cries. Pediatrician William Sears, author of The Baby Sleep Book, is probably the most well known proponent. Parent educator Elizabeth Pantley outlines a step-by-step no-tears approach in her book The No-Cry Sleep Solution.


Other approaches
Some experts fall somewhere between these two methods in their recommendations. Perhaps the most well known of these is pediatrician Harvey Karp, author of The Happiest Baby on the Block. His method suggests a very specific routine involving "the five S's": swaddling, the side or stomach position (for calming your baby, not for sleeping), shushing, swinging, and sucking.

Dan sekiranya uolss nak tau lebih lanjut or study lebih lanjut macam2 cerita tentang sleep training ni... bolehlah klik pada word SINI yang kat atas tu ye... I would suggest newbie parents macam iolss ni untuk baca dan tambah knowledge ... err Ash dah 10 months boleh kira as newbie parent lagi kann??? Ekekeke... 

Happy sebenarnya dan syukur sebenarnya bila dapat sleep training Ash... kini terasa malam2 lebih mudah... hew hew hew... Ash akan tidur sendiri about 10 plus2... lepas menyusu... lepas tu 1.30 am (baru jap tadi ni)... dia akan menyusu satu round... pukul 3.30 am satu round lagi... pukul 6.45 am macam tu satu round lagi... he will automatically jaga sekejap dan tidur balik setelah menyusu... Kira macam agak2 senanglah kann Mummy dia set alarm untuk bangun bancuh susu... hew hew hew... 

*Bila dah macam ni, sampai tahap macam ni... terasa macam dah membesar dah my precious ones ni... memanglah membesar kann??? Takkan mengecik pulak ye tak??? ^_* 

Dapatkan Artikel terbaru dari Situs ini melalui e-mail Anda.

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Sleep Training Untuk Ash... | Apa Itu Sleep Training??? , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Sunday, October 12, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

9 comments:

  1. Thanks atas perkongsian. Anak sekarang dah setahun lebih. tidor ikut suka dia ja, sebab awal2 tak amalkan sleep train ni.

    ReplyDelete
  2. anak sy mmg xguna buai dri awal2 dlu lg. dan skrg alhamdulillah..waktu tdo dia paling awal mgrb..dan paling lmbt kul 10 ( tp jrg sgt la, sll kol 8 tu dh tdo) hehe..bgn pn nk nyusu je..

    ReplyDelete
  3. sebab takde baby lagi, just nak komen...
    muka Ash ada senyum waktu tidur... hehehe kiss sket !

    ReplyDelete
  4. Mada dlm pantang train ank2 tido. Alhamdulillah everything went well.

    ReplyDelete
  5. Elok Sgt latih awal2 kan sis lma2 dah jdi kebiasaan

    ReplyDelete
  6. bebi saya tdo awal bgn awal, camane kita nk train dia suruh bgn lmbt sikit ye?..ni lepas subuh xnk tdo da..Alhamdulillah bagus sgt tp ibu ayah nantokkkk..hahah

    ReplyDelete
  7. memang kena ajar dari awal yer? baru tahu. hehe

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia

iWON.MY