Home » , , , , , » Pokok Kari Dalam Pasu Iolss Menjadi!!!

Pokok Kari Dalam Pasu Iolss Menjadi!!!

Bab2 tanam segala dalam pasu ni, memang salah satu aktiviti masa lapang iolss... Apa ajer yang tak ditanam dalam pasu iolss ni... pokok kunyit, pokok pandan, daun sup, daun bawang, daun ketumbar, pokok kedondong, pokok kari dan juga pokok jambu macam yang iolss pernah update dalam entri INI ... kalau nak tengok rupa pokok jambu yang lebat berbuah tu bolehlah klik perkataan SINI tu yer??? ^_*


Ha amacam??? Semangat tak daun2 kari iolss ni??? Ekekekeke... Inilah dia pokok kari iolss yang ditanam dalam pasu tu uolss... Gembira rasa hati bila tanaman menjadi... Kalau uolss pun mesti rasa happy kann??? Sebab sesuatu yang ditanam tu menunjukkan hasil giteww... Err gemuk ke tak, jadi ke tak pokok kari iolss ni uolss??? 

Sedikit cerita macam mana nak suburkan pokok yang ditanam yang dipetik dari SINI ...

Pokok memerlukan air, baja dan cahaya yang cukup untuk kehidupan yang subur, tapi tak semua tanah pertanian subur. So, macam mana caranya???

Caranya adalah cangkuk keliling pokok supaya ia menjadi lekuk, tujuannya supaya air dapat bertakung semasa hujan. Air yang bertakung akan diserap ke dalam tanah dalam kuantiti yang banyak. If tak buat lekuk seperti yang disarankan, air tidak dapat dikumpulkan dan diserap dengan banyak ke dalam tanah. Pokok akan mengalami kekurangan air dan mengakibatkanpembesarannya lambat, kurus, tidak subur. 

Tanda2 pokok mendapat cukup air dan baja adalah:

1. Sentiasa ada daun baru yang tumbuh. 
2. Daun yang sudah matang hijau hitam berkilat seolah berminyak.
3. Daun lebar2, tebal dan hijau gelap. 
4. Pucuk baru tumbuh kerinting (tanda baja cukup)
5. Daunnya lebat dan lambat gugur.
6. Batangnya gemuk dan tegap. 
7. Sihat dan tidak mudah diserang penyakit. 

Pastikan pokok mendapat cukup air dan baja berterusan supaya ia membesar dengan pantas. Seterusnya mendatangkan hasil yang lumayan dan berlipat ganda. 

Jika pokok cukup baja, tapi kurang air punn, ia tetap tidak subur.

Pokok kari yang iolss tanam dalam pasu ni, sebenarnya tak berbaja yang beli dari nursery uolss... Tapi baja semulajadi kaedahnya... Ikut petua Nek Ma Ash... siram dengan air basuhan ikan jer.... Alhamdulillah menjadi pulak... ^_^... 

*Bila pokok tanaman menjadi... serta berhasil, tetiba jadi semangat pulak nak tanam pokok2 lain yang possible tanam dalam pasu... 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Pokok Kari Dalam Pasu Iolss Menjadi!!!, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Wednesday, October 8, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

23 comments:

  1. Nice. Lepas ni nak masak senang, ambil belakang rumah aje. Jimat kos. Hehe

    ReplyDelete
  2. Ilmu baru ni...sgt2 membantu. So lepas ni boleh la tanam pokok kari dlm pasu. Dh lama berangan nak tanam pokok kari dlm pasu tp takut x menjadi.

    ReplyDelete
  3. farah...... boleh masak guna daun ni... senang... hihi

    ReplyDelete
  4. bestnyaaa....nk cuba gak ni..jarang masak kari tp bila nak masak daun ni sgt penting utk naikkan bau....:)

    ReplyDelete
  5. Time tulah seronok bila nampak kehijaun, semangat tu datang..

    ReplyDelete
  6. Tahniah farah...lps ni pasti lebih rajin memasak hasil tanaman yg ditanam^^

    ReplyDelete
  7. Hehehe wahh blh la tanam pokok lain pula pasni y Farah

    ReplyDelete
  8. Wahhh ! Cantik cantik daun dia. :D

    ReplyDelete
  9. Iolss dah terbau-bau daun kari dari sini farah hehe. Alhamdulillah ni yang makin bersemangat nak menanam lagi kan farah. Kalaula ada tanah kang belakang umah kan best! ^^

    ReplyDelete
  10. amboi rajinnya.. akk jarang masak pkai daun kari.. so tak teringin nak tanam hehe..

    ReplyDelete
  11. Masak gulai pon sodap nih hehe
    tanam sayur dalam pasu pun ok juga dari tanam bunga kan,leh guna untuk masak2 :)

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah, bila dah menjadi camni, lagi semangat nk tanam mcm2 kan..

    ReplyDelete
  13. kak, jelesnya blh tanam2 pokok..untung la x pyh beli..sy sll membazir kalo bli daun kari ni.mesti layu sokmo....sbb guna skali je..ble nk guna kali ke2 dh kering haha

    ReplyDelete
  14. wow,tangan sejuk lh farah ni! mekar kembang pokoknya.

    #BW sambil klikklik IKLAN nuffnang!

    ReplyDelete
  15. jgn lupa msk kari ayam nnt hntr la semangkuk dua ke sini ;-)

    ReplyDelete
  16. cantik pokok kari uols..
    iols pun suka tanam2 tp for now x tanam ape pun kahkahkahkahhhh

    ReplyDelete
  17. seronok bercucuk tanam kalau menjadi kan :)

    ReplyDelete
  18. ouh, air basuh ikan ka? pokok kari akak tak menjadi. Kurang kasih sayang. hehe

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia