Home » , , , , , , » Penjagaan Rambut Bagi Wanita Berhijab...

Penjagaan Rambut Bagi Wanita Berhijab...

Source Extracted from Google
Uhuks uhukss boleh tak kalau akak nak pose cenggitu uolss bila di depan kamera??? Ahaksss melalut sebab tengah ting tong kepala ni... Bha ha ha... Ok...berhenti melalut... 

Rambut adalah mahkota paling berharga bagi seseorang wanita. Kerana diri weolls begitu berharga kaedahnya... Hik hik hik... Ada rambut yang cantik adalah satu lumrah idaman setiap wanita. Itu kan adalah antara aset yang paling berharga untuk wanita jaga so that sentiasa kelihatan anggun dan jelita giteww uolss... Tapi bagi wanita berhijab, toksah pandang remeh terhadap rambut weolls ok uolss??? walaupun ianya aurat yang ditutup rapi bagi pandangan luar.

Based on research, ramai para wanita mengalami masalah kerosakkan rambut ataupun senang mengalami keguguran rambut. Lagi2 dah bersalin uolss.... Tapi Alhamdulillah lah, rambut iolss buat masa sekarang ni masih lebat dan gugur terkawal giteww kaedahnya...Ihikss... Moga2 berkekalan begitulah hendaknya... Say no to botak... muahahaha... Main2 kan iolss ni...dah kata ting tong tadi... Disebabkan iklim sekeliling, pemakanan, lifestyle dan macam2 lagi factor yang melibatkan tekanan and etc... Senang cerita... rambut tak sihat... :-(

Berhijab tu bukan satu alasan dan halangan untuk jaga rambut ok.... berhijab adalah satu kewajipan bagi wanita Muslim. Walaupun berhijab, menjaga perhiasan diri juga adalah satu kewajipan bagi seorang wanita. Jaga rambut pun satu kewajipan bagi seorang wanita. Rambut rosak sebab hijab tu tak betul!!! Mitos semata2 ok???

Rata2 yang iolss baca, masalah utama rambut yang dihadapi oleh wanita berhijab ni adalah:
  • Rambut berbau.
  • Rambut mudah gugur. 
  • Kulit kepala berminyak.
  • Hujung rambut berbuah.
  • Berkelimumur
Alhamdulillah again, den takdo masalah2 ni...Syukran...Bukan riak tapi bersyukur uolss... Aminn.... Rambut memang iolss concern dari dulu kini dan selamanya... Ekekekeke...

Sedikit tips penjagaan rambut bagi wanita berhijab... yang dipetik dari sumber di SINI

Tak Seharusnya Cuci Rambut Setiap Hari
Cuci rambut setiap 2 atau 3 hari sekali dah memadai. Kalau yang nak cuci rambut sebelah pagi, boleh cuci 2 jam sebelum pakai hijab, biarkan rambut betul2 kering uolss. Cuci rambut juga perlu pilih syampu yang sesuai. Iklan jap...pakailah Safi Shayla macam iolss... hik hik hik... If ada yang rasa tak selesa dan perlu cuci every day, pilih syampu2 yang berasaskan herba. Cuci rambut sebelah petang atau malam, sama ada lepas balik kerja atau outing siang hari.

Keringkan Rambut Secara Semulajadi
Tak kiralah panjang mana sekalipun rambut weolls, rambut memerlukan masa yang lama untuk betul2 kering sebelum berhijab ok??? Keringkan rambut secara semulajadi. Biarkan ia lepas bebas dan elakkan daripada membungkuskan rambut dengan tuala. Haaa...siapa yang kekonon fefeeling macam dalam movie suka bungkus2 rambut dengan towel tu, bawak2 stop yer...Ekekekeke...

Elakkan mengikat rambut masa basah. Kalau nak cepat keringkan rambut, boleh guna hair dryer jenis yang tak panas atau last option pakai jer kipas anging sambil jari-jemari uolss tu digunakan untuk meleraikan rambut yang basah secara perlahan2.

Pilih Kain Hijab Yang Lembut
Pilih fabrik lembut untuk hijab. Jangan pilih fabrik kapas, kerana kain tudung yang memerangkap haba tak sesuai sebab mudah memerangkap haba dan buatkan kulit kepala weolls cepat berpeluh. Kalau selesa, elakkan pakai serkup kepala. Tapi tak dapeklah...iolss memang jenis yang akan pakai inner Ninja tu uolss...ha ha ha... Pastikan hijab betul2 dipin dengan selesa supaya rambut tak terkeluar.

Rehat Dulu
Bila sampai jer kat rumah, terus bukak hijab ok??? dan biarkan kulit kepala "bernafas" terlebih dulu. Rehat dalam masa 1/2 jam untuk peluh di kulit kepala kering. Sebaik2nya buka ikatan rambut dan biarkan angin meresap ke seluruh kulit kepala. Jangan biarkan rambut terus berhijab atau jangan pula terus mandi bila sampai rumah. Just relax dan berehat sepenuhnya. Jangan buat apa2 kerja berat sebab ianya akan membuatkan weolls berpeluh. Ha ha ha, iolss balik rehat kejap main dengan Ash lah...bukannya kerja berat pun...anak jer... Kalau ada air-cond awesome! Switch on air-cond dan baring jap. Badan pun dapat rehat dan kulit kepala pun kering daripada peluh. Tapi janganlah lajak sampai tengah malam baru bangun pulak uolss...Muahahahaha....

Cari & Pilih Syampu Yang Sesuai
Syampu ni lah kann, memang kena cuba untuk cari yang sesuai dengan rambut dan kulit kepala weolls. Elakkan guna yang mengandungi banyak bahan kimia. Tapi apa2 pun, ada guideline asas untuk pilih syampu jenis apa yang sesuai dengan rambut weolls...Ting ting ting... Nanti iolss share yer tentang kesesuaian syampu pulak ...ahakss...itupun kalau tak lupa.

Atasi Masalah Rambut Secepat Mungkin Jika Ada
Biasanya pakai tudung ni kadang-kadang boleh mendatangkan bau yang tak berapa best sebab faktor kelembapan, terutamanya untuk orang yang cepat berpeluh.

Apapun masalah yang dialami, sentiasa peka dengan keadaan rambut & jangan pandang remeh dan berharap masalah itu akan hilang dengan sendirinya. Masalah ini tidak akan selesai dengan sendirinya jika kita sendiri tak mencari penyelesaiannya.

Kalau tak mempunyai bajet lebih untuk mendapatkan rawatan di salun, boleh gunakan produk rawatan rambut herba yang ada di pasaran. Tapi pastikan dulu ianya herba dan halal, dan paling penting berkesan. Jangan main cuba-cuba sebarangan takut daripada nak jadi elok jadi lebih teruk pula. Tak pun boleh cuba buat treatment sendiri... hua hua hua, dengan bantuan sumber2 yang boleh dipercayai...Jangan main tibai jer... 

*Tiba2 terasa nak me-yogurt-kan rambut yang dah lama tak di-yogurt-kan...

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Penjagaan Rambut Bagi Wanita Berhijab..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Thursday, October 2, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

13 comments:

  1. Nice sharing farah. Sue pun guna safi shayla...

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah kathy pun pki shafi shayla ...

    ReplyDelete
  3. cik akak pun guna safi juga..hihi..masalah rambut cik akak gugur n kelemumor...huhu...

    ReplyDelete
  4. ramai kata safi shayla ni bagus. saya pun xde masalah dari segi rambut kelemumur or rambut berbuah semua tu. tapi saya ada sakit lain... so saya xley pakai shampoo yang ada jual dekat kedai or shopping mall. saya kena beli dekat farmasi je. macam ni lah hidup dalam penyakit yang berbeza dari orang lain

    ReplyDelete
  5. ermm safi shayla not bad gak, k lily pun guna gak tau..

    ReplyDelete
  6. Rambut saya gugur sejak bersalin..huhu..boleh cuba tips ni ..:)

    ReplyDelete
  7. Betul tu..
    siapa kata hat pakai tudung xyah take care pasal rambut,
    Eh lagi kena extra jaga...
    Rambut tu kan Mahkota Wanita...

    ReplyDelete
  8. thanks for sharing farah...bole la try tips2 ni...

    ReplyDelete
  9. wahhh ramai pakai safi... boleh try ni.... semua cakap cam bestttt je...

    ReplyDelete
  10. Rimas x basuh rmbut.. Setiap hari mst basuh..

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia