Home » , , , , , , » Toner | Penting Sangat Ke Nak Kena Pakai???

Toner | Penting Sangat Ke Nak Kena Pakai???

Source Extracted from Google
Bila sapu toner kat muka malam semalam, tiba2 terlintas pulak tentang issue ni uolss... Ha ha ha... Siapa yang memang amalkan memakai toner??? Dan siapa yang sememangnya malas nak layan dan skip penggunaan toner pada raut wajah??? Hurmmm... setakat ni lah, iolss belum pernah miss lagi sapukan toner ni kat muka... Why??? Penting sangat ke nak kena pakai??? 

Toner ni sebenarnya penting uolss...memanglah kebiasaannya ramai yang malas atau 'skip' pemakaian toner... but actually toner ni berfungsi untuk menegang, menutup liang roma yang terbuka serta menyejukkan (mengurangkan radang muka/kepanasan). Oh ya, toner ni pun kan, akan membuatkan apa jer jenis cream sat ni ker yang kita pakai di muka senang diserap...senang absorp... and tak dinafikan dari pengalaman sendiri... nak make up pun senang dan lebih rata and smooth giteww rasanya... 

Iolss pergi details sikit ek??? Sikit jer tak banyak... Berdasarkan sumber di SINI 

Kalau nak dikira2 dan diikut2kan penjagaan kulit yang sihat memerlukan hanya 15 minit daripada rutin harian weolls. Even though weolls beli produk kecantikan yang mahal harganya, tapi kalau tak amalkan pemakaian toner dan moisturizer pun, apa pun tak boleh...sia sia jer uolss... Pembersihan, toning dan memakai moisturizer adalah 3 perkara basic dalam pembersihan kulit wajah. Why??? 

Menghilangkan Jerawat Di Muka
Kulit kotor menyebabkan jerawat dan masalah kulit yang lain. Pembersihan yang kerap mencuci kekotoran dan meninggalkan liang bersih. Memakai penyegar kulit (toner) membantu mengecilkan pori dan membolehkan kulit untuk menyerap lembapan secara optimum. Gunakan toner selepas setiap kali weolls mencuci muka. 

Elakkan Solekan Yang Comot
Apa yang weolls buat sebelum pakai make up kat muka weolls??? Cuci muka dengan pencuci dan mula menggunakan make up??? Actually salah tu cara tu sebab dengan liang terbuka pada kulit weolls, make up akan terus masuk ke dalam setiap liang ini dan tidak membenarkan sel2 muka weolls untuk bernafas. Hasilnya, terjadilah ruam, kemerahan dan jerawat...

Detoksifikasi
Uolss tau tak, yang actually muka weolls ni ada kapasiti untuk buang toksin yang tak diingini??? Perkara ni berlaku hanya apabila weoll membersihkan muka dengan kerap dan memakai toner serta moisturizer. 

Menyegarkan Muka
Untuk elakkan muka dari nampak terlalu pucat dan kusam jugak... 

So lepas2 ni, bolehlah cuba amalkan rutin memakai toner pada muka yer uolss, siapa2 yang tak pakai tu... hik hik hik, yang suka skip tu...cubalah disiplin-kan diri... Perempuan ni, kena sayangi diri, badan, kesihatan luaran serta dalaman dan juga sayangi wajah... Lupa sayangi rambut juga... Ha ha ha... Kalau bukan untuk tatapan umum pun...sekurang2nya untuk diri sendiri... Muahahahaha.... Errr...untuk suami tu dah semestinyalah kannn pada yang dah kahwin kannn??? Haruss giteww... 

*Moral of the story...sila rajinkan diri pakai toner yer weolls2 semua...haippp jangan malas... Ha ha ha... 

Dapatkan Artikel terbaru dari Situs ini melalui e-mail Anda.

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Toner | Penting Sangat Ke Nak Kena Pakai??? , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Saturday, September 6, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

23 comments:

  1. nak cari toner kena hati2 sekarang..dan nak cantik memang kena rajin lah. jaga luaran dan dalaman. irrayyan.com

    ReplyDelete
  2. dulu tak pakai sebab rasa mcm takde function. boleh tak?
    hahaha. baru start jugak ni sapu2 toner bagai. hikhik

    ReplyDelete
  3. terima kasih bagi tips kak fara ! iolsss satu hape toner cream bagai tak pakai kecuali pencuci muka... tak ladies langsung ! weeeeeeee

    ReplyDelete
  4. kathy pakai toner sis..tapi yg brand shurah jer.. hehehe..

    ReplyDelete
  5. Betul kak.. 3 benda tue penting kalau nk kulit muka kita sihat..=D

    ReplyDelete
  6. Pakai bila sempat je...ha pasni x boleh culas2 dah...

    ReplyDelete
  7. haha .. nampaknya kena berdisplin lepas nie :)

    ReplyDelete
  8. dulu selalu pakai, then lepas tu tak beli pn toner...then sekarang baru nak pakai balik...huhu...baru tau knp pentingnya toner...dulu dok ingat toner ni bagi kering kulit muka....moisturizer bg berminyak kulit muka...so tinggalkan dua-dua....bila tgk org lain punya skincare baru tau semua tu penting...tak kesah la kulit jenis apa sekalipun....itupun setelah kulit muka rasa agak kusam ja....huhu thanks ya ^^

    ReplyDelete
  9. betul!
    toner penting tp slalu skip
    but now tgh consume safi 2 in 1 ..cleanser + toner
    mmg fresh after use that
    cubalah! hihi

    ReplyDelete
  10. ikut mood, kekdg rjin, kekdg malas..hehe..

    ReplyDelete
  11. rasa segar muka pakai toner n rasa lebih bersih walaupun dah cuci muka kan

    ReplyDelete
  12. hee..sy manusia paling mls nk buat semua ni..sy xske benda2 leceh..

    ReplyDelete
  13. Hana tak pernah pakai and hari ni baru tahu apa fungsi toner :( dah masuk umur 20 ni dah boleh start pakai toner kot..

    ada nak tanya Kak Farah sikit :
    1. Hana tak pakai bedak muka or any make up even pergi majlis mana2 pun, just apply lip balm aje
    2. tak guna pencuci muka, dalam setahun tu mungkin 3 atau empat kali aje kot pakai.. tu pun sebab rasa rajin

    even dalam cases macam tu, Hana still boleh pakai toner kan untuk jaga kulit? apa pendapat Kak Farah?

    :)

    ReplyDelete
  14. zaza memang tak suka pakai toner. Sebabnya pernah dulu pakai toner. Muka rasa pedih.. Lepas tu muka rasa gatal.. Sebab muka ni sesuai dengan Olay je.. Hihihi.. Tak tau pulak Olay ada toner ke tak.. Hihihi..

    ReplyDelete
  15. Xtau plak smpi cm tu skali pntgnya toner. Dlu mlas pkai. Skrg mmg sntyase pkai sbb bila pkai toner rasa segar b4 sapu pape krim

    ReplyDelete
  16. menjaga muka memang penting adanya toner...

    ReplyDelete
  17. Mak sy kata plak jgn amalkan nnt muka cepat kedut...

    ReplyDelete
  18. Sy jnis x suka bermakeup.. Klau kata skip, mmng terskip hbis..

    ReplyDelete
  19. lama dah tak pakai toner ni..masa zaman-zaman solo tu rajin ler jugak...

    ReplyDelete
  20. toner pun takde. camno ni?. hihihi

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia

iWON.MY