Home » , , , , , » Salah Bantal...

Salah Bantal...

Tajuk entri iolsss yang paling pendek kot??? Ha ha ha... Rasa canggung pulak... sebabnya... selalunya tajuk panjang2...hik hik hik...

Source Extracted from Google
Terbaca sesuatu... jap iolss kongsikan...

"Just to share info bout bahaya kena salah bantal... One fine day my friend mengadu sakit tengkuk sebab salah bantal...lepas tu, pening2 kepala. Jumpa doktor depa bagi pain killer. After few days tak cure jugak. Refer gi specialist and Doctor said tengkuk dia bengkak sampai press nerve system yang membuatkan kepala jadi pening... La ni dok wat fisio... So friends jangan ambik mudah... Thanks"

Huishhh ngeri gak kalau tersalah bantal ni ek uolss??? Iolss pernah lah, tapi jarang sangat...sekali ke dua kali... 

Bila dah baca macam ni, terbit pulak rasa ingin tau nak tau lebih lanjut tentang salah bantal ni uolss...hew hew hew... dari dari sumber di SINI

Source Extracted from HERE
Bagaimana Kesakitan Itu Terjadi???
Masa tengah syok tidur, tanpa disedari weolls telah mengabaikan posture leher dengan mengabaikan tinggi rendah bantal (fizikal) dan cara tidur (terlentang, meniarap dan sebagainya) sehingga ianya memberikan tekanan (berlaku regangan atau terlalu menekan) dan akhirnya mengundang kesakitan pada otot leher.

Cara Atasi???
  1. Tukar bantal yang mengikut posture yang tepat.
  2. Tukar posture tidur. IKUT SUNNAH kerana cara Nabi SAW tepat mengikut SAINS (kecuali bagi mereka yang telah mengalami masalah kesihatan (obes dan lain2). Maka harus sedar apabila ingin mempraktik cara tidur Nabi SAW, kesakitan yang hadir bukan berpunca dari teknik Nabi SAW. Tetapi ia dari kita yang tidak mengikut spesifikasi susuk fizikal Nabi SAW.
  3. Jika baru terkena "Salah Bantal". Jangan terus urut. Jika tidak kronik ia boleh hilang secara beransur2 dengan menukar 1 dan 2 serta mengawal pergerakan yang menyakitkan. Gunakan ais.
  4. Urut pada hari ke 2 dan ke 3.
Yang iolss pernah dengarlah kann, kalau salah bantal kena jemur bantal tu di bawah sinaran matahari yang terik... Motif??? Entah iolss pun tak tau uolss... Muahahaha....

Dapatkan Artikel terbaru dari Situs ini melalui e-mail Anda.

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Salah Bantal... , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Monday, September 22, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

13 comments:

  1. kalo tgk pd gmbr, asyik slh tdo je gayanya,haha...lbh suka kepala tgi ..xsuka kepala msuk ke dlm bntl gtu haha

    ReplyDelete
  2. alise tido x pakai bantal la farah.. nasib jarang kena salah bantal..

    ReplyDelete
  3. pernah kena 2-3kali...aduh, sakitnya...macam robot kalau nak menoleh...

    ReplyDelete
  4. Petua org lama... Amik bntal tu ketuk kt tempat sakit tu.. Insha Allah lega.. Sy sellau buat cmtu la..

    ReplyDelete
  5. kalau salah bantal boleh buat hati tak tenteram. hmm

    ReplyDelete
  6. selalu kena... hasben tolong urut lepas tu hilang... hihi... motif jemur iolsss pun tak tahu... muahahahaha jugekkkk

    ReplyDelete
  7. pernah jugak kena..kalau jadi gini biasanya akak terus tidur tak pakai bantal..sehari dua lepas tu ok la..

    ReplyDelete
  8. Assalammualaikum... farah,

    kalau ikut petua orang tua dulu2... terbalik bantal...

    mselim3

    ReplyDelete
  9. hehehe..selalu juga kena.. mak kathy kata pukul lbhgn yang sakit tu dengan bantal sambil baca selawat 3 kali..inshaAllah..

    ReplyDelete
  10. deno bantal mana2 pun boleh, kadang2 tido tanpa bantal... hihi...

    ReplyDelete
  11. kalau tidur salah bantal mesti pening pening..sebelum tidur tepuk tepuk bantal dulu..hehe

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia

iWON.MY