Home » , , , , , , , , , » Sakit Belakang Selepas Bersalin | Bukan Kerana Bius...

Sakit Belakang Selepas Bersalin | Bukan Kerana Bius...

Source Extracted from Google
Kerap jugak iolss terdengar antara kawan2 di office dan juga FB yang mengalami masalah sakit belakang selepas bersalin ni uolss... Alhamdulillah... iolss setakat ni tak ada pulak mengalami masalah yang sebegini rupa. Ada seorang kawan iolss tu, sampai tak boleh bekerja dan terpaksa MC kerana sakit yang teramat sangat. Ermm... dengar2 sana sini ada yang mengatakan sebab side effect kepada epidural yang diambil semasa melahirkan anak dulu. Betul ke???

Tengah2 lunch hour tadi sempat jugak luangkan masa untuk membaca sana sini sinun... Hurmm... Kalau dikatakan sebab epidural iolss terfikir...apakah mungkin sebab iols memang tak ambik suntikan epidural ketika melahirkan Ash disebabkan itu iolss tak rasa??? Yup, no epidural for me... Terus terang katanya, iolss adalah seorang Mummy yang tak merasa langsung kesakitan melahirkan itu...contohnya contraction segala bagai...sebab my C-Sec is elective... tarikh yang dipilih oleh my gynae sendiri pada usia kandungan iolss cecah 37 minggu disebabkan oleh Plasenta Previa. Dah banyak kali sangat iolss cerita tentang Plasenta Previa... Makanya kalau uolss nak tau lebih details boleh baca di SINI. Tak perlu iolss nak ulang buat ke-seribu kalinya uolss... Hu hu hu... Tapi sakit lepas tummy kena potong tu adalah seketika... Masa kena potong dah tentu numb tak rasa apa... Iolss diberikan dengan bius spinal yang disuntik di bahagian belakang iolss sepertimana epidural jugak... 

Melalui info di SINI pulak...

Masalah sakit belakang bukanlah kesan sampingan pembedahan caesarean yer uolss. Malangnya, ramai di antara wanita2 yang sangkakan macam tu. Ramai yang mengaitkan bius spinal dan/atau epidural sebagai penyebab sakit belakang. 

Tapi, actually kindly be informed yang wanita yang bersalin secara normal pun ada mengeluh masalah yang sama. 

Masalah sakit belakang biasanya disebabkan:
  • Berat badan yang bertambah ketika mengandung.
  • Posture atau cara duduk/berdiri yang tak betul, as examply, suka duduk sambil membongkok masa mennyusukan anak. 
  • Kecederaan pada otot2 di belakang menyebabkan sengal atau sakit di bahagian itu sahaja. If sakit tu menular ke bahagian peha/kali, memang memerlukan rawatan pakar ortopedik sebab masalah prolapsed intervertebral disc yang lebih susah untuk dirawat. 
So, bukanlah disebabkan epidural ataupun bius spinal jadinya sakit belakang tu... disebabkan oleh faktor2 lain... Hurmm...now I know...  

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Sakit Belakang Selepas Bersalin | Bukan Kerana Bius..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Monday, September 29, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

13 comments:

  1. Lya kerap sgt sakit belakang x pasti lgi apa puncanya

    ReplyDelete
  2. anak pertama noe pun kena cesarean sbb plasenta previa..stage 3...noe kena bius jugak kat belakang tp x ada plak rasa sakit belakang...

    ReplyDelete
  3. i now juga tapi ada beza la lahir normal n secara bedah ni..dua2 dah rasa kalau boleh nak secara normal sakit sekejap ja..kalau pembedahan makan masa sampai ke tua..lg2 orang mcm ana yg susah nak ambik suplement

    ReplyDelete
  4. memang tak pun farah. Memula dulu ingat nanti mesti sakit belakang tapi bila sendiri dah kena bius bagai, takde plak ngadu sakit belakang.

    ReplyDelete
  5. Memang saya pun assume gitu... huhu

    ReplyDelete
  6. sy mujur x amik epidural masa bersalin.so xtahu cmne rasanya...dan alhamdulillah sakit2 belakang pon xde

    ReplyDelete
  7. Farah..sue pun rasa sakit belakang tu slps bersalin a k sulong...dia rasa mcm sengal2 gitu..

    ReplyDelete
  8. uhh kawan ayu pon kate cmtu..
    dia sakit balakng sbb kene bius tuuu
    ohh terima kasih atas perkongsian

    ReplyDelete
  9. FYI...sakit belakang disebabkan c-sec but semasa menyusukan kena posture badan dgn betul dan lakukan exercise ...actually bidan akan ajar cara exercise yg betul .....

    ReplyDelete
  10. selalu jugak sakit belakang sebab duduk lama kat kerusi kot..yang sakit belakang ni tak diketahui lagi.

    ReplyDelete
  11. Betul jugak cakap farah tu, sakit belakang selalu disebabkan posture duduk yang tak betul atau sebab pertambahan berat badan yang melampau

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia