Home » , , , , , , » Rawatan Bagi Anak Yang Batuk???

Rawatan Bagi Anak Yang Batuk???

Source Extracted from Google
Sepanjang 9 bulan usia Ash, Ash pernah batuk sekali, tapi tak adalah teruk... sikit sikit jer batuk tu...tapi dah lama dahhh, rasanya masa lebih kurang dalam usia Ash 4 or 5 months macam tu... Walaupun sikit, tetap tak sanggup tengok dia batuk... Iolss memang tak boleh tengok budak2 batuk, kesian tengok theyolls... Sakit dada kot batuk... 

Parents mana yang tak risau kalau anak2 batuk kann??? Situasi ni bukan ajer buatkan theyolls tak selesa, tapi macam yang iolss mentioned tadi, tak sanggup nak tengoknya... Terbaca panduan INI sebagai langkah rawatan yang boleh dilakukan di rumah oleh weolls sendiri...Yelah, mana tau berguna pada waktu akan datang kann???

Batuk Berkahak
Jika batuk anak2 berkahak, telangkupkan anak di pangkuan. Lepas tu tepuk2 belakang theyolls so that kahak keluar. Jangan berikan ubat2an yang menyekat batuk sebab ini boleh meningkatkan risiko jangkitan kalau kahak tu tak keluar.   
  

Batuk Malam
If anak batuk malam hari, baringkan dia dengan bantal yang tinggi sehingga kepala dan bahunya tersandar pada bantal. Kedudukan ini menghindari cecair dari hidung turun ke tekak sehingga bahagian belakang tekak hingga menyebabkan batuk.

Tekak Gatal
Bagi melegakan tekak gatal, berikan air limau panas yang diletakkan sedikit madu (kalau dah besar oklah macam Ash ni...rasa cam tak sesuai jer lagi nak bagi). Mintak anak2 minum so that kahaknya mudah cair dan mudah keluar.

Batuk Sampai Susah Nak Bernafas
Jika batuk anak2 tu bunyinya keras, bantu anak bernafas lebih lega dengan melakukan pengewapan sekitar 20 minit. Ini boleh dilakukan dengan air panas di besen atau membuka air panas di tab mandi sehingga bilik mandi penuh dengan wap air panas...Ala-ala spa gitewww uolss...

Macam tulah yang dicadangkan, tapi kalau batuk tu tak reda jugak dalam 3 -4 hari, refer kat PAED secepat mungkin. Jangan biarkan... Hu hu hu...

Bagi iolss ni satu cabang ilmu parenting jugak ni... banyak aspect, banyak sudut dan banyak perkara nak kena tau kann??? To raise and to take care of child bukan perkara yang mudah bagi parents... semua perkara nak kena alert, nak kena perhati dan nak kena tau...So galilah ilmu parenting serta ilmu2 lain selagi boleh ye tak??? Semuanya untuk kebaikan anak2 jugak... At leastlah kan, bila weolls baca perkara2 macam ni, when things happen, we already know what to do dan tak adalah melampau panic ye tak??? Iolss honestly, tak pandai sangat parenting knowledge ni, tapi iolss cuba belajar dari readings... Hu hu hu... Baru sorang kannn??? Bukannya dah berpengalaman macam some of uolss kat luar2 sana tu... Sebab tu lah sibuk dok browse sana, browse sini, baca sana, baca sini, tengok sana, tengok sini... nak tambah knowledge katanya... 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Rawatan Bagi Anak Yang Batuk??? , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Saturday, September 6, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

11 comments:

  1. dah ade anak kena amek tahu pasal ni kan

    ReplyDelete
  2. info yang baik kalau ada anak satu hari nanti :)

    ReplyDelete
  3. Setiap hari ada ilmu baru yg akan kita pelajari once become a parents kan...serba sebi kena ambik tau..

    ReplyDelete
  4. perkongsian baik terutama untuk ibu baru..

    ReplyDelete
  5. anak sy tgh alami semua kt atas tu skrg ni..batuk tgh mlm, berkahak, susah nafas sb tlalu pnjg batuknye dan tekak gatal..huhuhu..

    ReplyDelete
  6. so far akak x alami lagi masalah ni...Dania memang xde masalah dari kecik...

    ReplyDelete
  7. Sy mmng xde ank lg.. Tp bila dh ada ank nti, mmng kna thu bnda2 cmni.. Sy pn xsnggup tgk bdak batuk.. Sesak nafas kita dibuatnya..

    ReplyDelete
  8. fuhh..cukuplah awfiyah kena tahan sebab jangkitan kuman..melalui batuk nie pun boleh disebabkan kuman jugak kan..

    ReplyDelete
  9. kesian kalau tengok baby/kanak kanak yang batuk.. kena dapatkan rawatan dengan segera .

    ReplyDelete
  10. kene amik tau pasal ni..tengah mencuba nak proses membuat anak

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia