Home » , , , , , » Kanta Lekap Pintar Google | Google Smart Contact Lens...

Kanta Lekap Pintar Google | Google Smart Contact Lens...

Source Extracted from HERE
Cerita ni dah lama dah rasanya... tapi iolss baru terbaca pulak...Ahakss... aisehhh, macam mana den boleh torlopaih pandang ni??? Muahahaha.... Ada yang dah baca ker??? Atau memang dah tau ker??? Iolss baru tau ni uolss...punyalah 9 bulan ketinggalan di belakang...Tetiba terasa macam iolss ni hidup dalam zaman Flinstones pulak dah... 

Source Extracted from Google
Ok, kita lupakan kisah Flintstones tu... dan fokuskan kepada smart contact lens dari Google ni... Huk aloh, semua nak smart2 dah sekarang ni, tak der yang tak smart... Dari semakphone, sampai ke jam tangan...and sampai ke contact lens uolss...ha ha ha...lepas ni apa pulak lagi??? Kalau pandangan pertama macam mana??? Uolss ada keberanian nak pakai tak contact lens seumpama ini??? Ha ha ha... Iolss??? Contemplating jugak woiii... ha ha ha... Yelah...kot kot short circuit ke dalam mata...Risau jugak... La la la... 

Dikatakan ini adalah projek di bawah Google X... tapi smart contact lens ni bukan untuk weolls2 yang tak ada masalah kesihatan ok iaitu diabetes secara spesifiknya... yup... smart contact lens ni adalah untuk tujuan kesihatan yang mana ianya bukannya fokus pada vision tapi untuk pesakit2 diabetes dan sebagainya. Smart contact lens ni membolehkan pengguna untuk monitor tahap glukosa theyolls dan memudahkan pengguna untuk tau tahap gula mereka tanpa perlu buat ujian darah setiap hari. 

Fokus utama adalah diabetes sebab penyakit yang paling ramai penghidap di seluruh dunia. Menurut Google 1 daripada 19 orang mengalami penyakit diabetes. Smart contact lens ni nilai tahap glukosa daripada air mata. How??? dengan penggunaan sensor yang diletakkan antara 2 lapisan pada smart contact lens tersebut. Tapi ni masih dalam proses R&D uolss... Dan until January 2014, Google dah eksperimen few prototaip dan perform clinical test untuk smart contact lens ni... 

*Pheww...agak2 berapalah harga ni ek??? Mesti mahal punya... 

Kredit Input from HERE

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Kanta Lekap Pintar Google | Google Smart Contact Lens... , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Tuesday, September 9, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

12 comments:

  1. Msti la mhl sis syukur juga mata lya x rabun hhee

    ReplyDelete
  2. harus mahal kak..kalau dia jual murah, confirm sume org beli

    ReplyDelete
  3. Wah...mcm2 google nih... Mmg up to date..

    ReplyDelete
  4. dulu pakai gak lens...sekarang cam malas jer...selesa pakai spek lak...hehe

    ReplyDelete
  5. benda yang di cipta untuk suka2 pun mahal..ni kan pulak yang di cipta untuk kesihatan..lagi mahal la..

    ReplyDelete
  6. lor farah..iolls pun baru je tau pasal benda ni...sebab mmg tak pernah pakai lens...so tak berapa amik tahu sgt...bila dah terbaca ni baru tau....huhuhu

    ReplyDelete
  7. canggih sangat ni..sure harga sangat mahal kan

    ReplyDelete
  8. mungkin utk mencegah tapi bukan utk merawat kan kak. Sbb dia pantau gula dalam darah kita tanpa perlu check darah tiap hari. tapi kalau dah memang ada penyakit tu camne plk eh.

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia