It's Ash's 10th Monthsary!!!


Rutin tetiap bulan... Every 26th of the month Ash akan muncul dalam satu entri khas berkaitan tentang monthsary dia... Setakat ni semenjak usia Ash 2 bulan, iolss tak pernah terlepas lagi "merekodkan" (it seems) setiap monthsary Ash di Bubblynotes.Com.


Alhamdulillah... hari ni genap 10 bulan usia Ash. Tapi Ash tak merangkak!!! ha ha ha... Seriously tak merangkak uolss. Duduk??? Boleh duduk senget sebelah badan macam tengah posing uolss...tapi tengah cuba balance-kan badan. Berjalan tu dah tentu2 belum lagi... Tapi sibuk berpaut2an dan berdiri di sana sini sambil Mummy kena standby kat belakang badan dia, sebab takut terlepas dan terjatuh kann??? Berkemas tu toksah cakap lah... habis satu rumah dia kemas dan Mummy kemas...Sama2 mengemas... Ha ha ha...

Nampaklah dia tengah cuba nak balance-kan badan untuk berdiri dan lepas tu jadi kreatif nak cari cara2 untuk naik ke atas sofa dan jugakkkk...merangkak naik tangga. Oh my... Mummy belum beli lagi safety gate... Masa dalam position dia berjalan iolss pegang, dia akan mengambil langkah dan kekonon cuba capai toys dari standing position dia. INI SEMUA PETANDA YANG IOLSS AKAN DAPAT SENAMAN YANG CUKUP TAK LAMA LAGI!!! HA HA HA....

Sedikit informasi dari SINI 

Personalit baby yang berusia 10 bulan sedang berkembang dengan cepat sekarang. Dia akan mula menjadi sangat sosial, hamboiiii.... memberikan senyuman besar kepada semua orang atau sebaliknya lebih penyegan dan menyembunyikan mukanya apabila berjumpa dengan orang yang tidak dikenali. Dia akan mengulangi bunyi, memberikan tanda isyarat tertentu untuk mendapatkan perhatian weolls as parents dan maybe, hurmm bukan maybe lagi dah... melambai2 selamat jalan apabila melihat weolls menuju ke pintu. Ash lambai dulu, lepas tu muka mencebik sedih sebab nak ikut Mummy...Hu hu hu... 

Dia juga boleh berfikir dengan sendiri dan weolls akan sedar bila dia object if nak letakkan dia dalam car seat atau stroller... Stroller tu sekarang dah tak guna sangat dah uolss... Tak mau dia duduk dalam tu... Meniarap lagi ada duduk dalam stroller tu... Makanya duduk dalam baby carrier jer lah.... Ekekekeke...

Mulut tu toksah cakpalah memang becok...errrr...ada ciri2 jadi bubbly macam Mummy jugak ni... At this age, dikatakan baby dah mula faham banyak perkataan dan simple phrase. So it is very important untuk weolls as parents untuk terus bercakap dengannya. Berikan baby weolls solid foundation dalam menggunakan structure ayat yang baik dengan mengulangi sebutannya dulu, then nyatakan perkara yang sama tetapi gunakan bahasa yang betul. Contoh... Ash nak goreng pisang...wakakaka...iyer uolss... iolss tengah kunyah2kan bagi hancur sikit goreng pisang nak suap kat dia... Sambil kunyah sambil termenung pandang ke depan (situasi dalam kereta)...Ash duduk kat car seat... Tiba2, oh mak ko terkejut opocot... "Nakkkk"... Keluar suara comel itu... Ha ha ha, tiba2 Mummy jadi amaze...Lama sangat kunyah ko...sampai bersuara dia... so ulang balik dengan cara lembut, sebutan yang betul dengan menanyakan... "Ash nak goreng pisang yer???"

During this stage sepertimana yang iolss baca, perkara yang paling baik ialah untuk mengelakkan penggunaan percakapan bayi yang sememangnya menarik, tapi sila ingat bahawa adalah lebih baik untuk baby development if dia mendengar sebutan yang betul. So no pelat2 ok??? Even though sometimes weolls rasa pelik untuk berbual dengan anak2 weolls, but then this is actually the best method untuk mengalakkan kemahiran bahasanya. If dia start keluarkan ayat secara meraban, jawab jer... "Oh, ya ke? Pandainya..."... For sure dia akan response dengan happy dan terus bercakap. Lambat laun, weolls akan dapat kenal bebeberapa perkataan atau tanda isyarat yang boleh difahami, di samping bentuk komunikasi yang lain seperti menunjuk, menarik nafas panjang atau berdengus dengan cara tertentu.

Iolss is ok jer dengan development Ash so far, tak adalah rasa low self esteem ke atau risau ke bimbang ke bila Ash tak merangkak... Ha ha ha... sebab setiap baby adalah unik dan akan mencapai tahap2 perkembangan fizikal yang utama mengikut their own schedule. Skill yang telah jadi piawai adalah guideline yang menunjukkan potential yang boleh dicapai oleh Ash...if not now, maybe tak lama lagi... Tapi rasanya dia tak merangkak ni dari penampakkan gayanya... macam terus berjalan jer ni... Hu hu hu... Elok...senang sikit Mummy...#ehhh... Ha ha ha... 

Gusi bawah tu memang swollen tak boleh cakap ler... ekekekeke.... Dah naik sikittttt dah gigi bawah tu... Jiran sebelah cakap, kata orang2 terdahulu, kalau gigi bawah naik dulu bermakna Ash down to earth dan tak sombong...errrr...tak pernah dengar...seriously... tapi ye ke??? ha ha ha... dengar jerlah, kalau tak nanti kecik hati jiran uolss... 

Semoga anak Mummy... Iman Firash... sentiasa di bawah lindungan Allah SWT, diberkati serta dirahmati oleh Allah SWT, diberikan kesihatan tubuh badan, kegembiraan, kebahagiaan, kejayaan dunia dan akhirat... I'll never stop loving you my baby son!!! ^_^... Muackss dari Mummy untuk Ash... *_^ 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel It's Ash's 10th Monthsary!!!, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Friday, September 26, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

24 comments:

  1. Ash hensem boy!! Moga membesar jd anak soleh!!

    ReplyDelete
  2. bab gigi mmg org tua2 ckp cmtu.bl gigi ank tumbuh depa nk tau gigi atas ka bwh.klau gigi bwh x sombong.klau gigi atas dl sombong.btl ke x entah la...

    ReplyDelete
  3. Happy 10 months bday Ash...hoho..Senyuman besar tu, yg x tahan tu...boleh tergoda okey..hoho

    ReplyDelete
  4. 2 bulan lagi nak masuk 1 year...how times fly..Happy 10th Monthsary Ash..

    ReplyDelete
  5. yeayy..Ash dah nak ada gigi...lps ni mommy kene rajin berus gigi Ash pulop la ^^

    ReplyDelete
  6. Waaahhh... Detailnye Farah study development anak ye...

    ReplyDelete
  7. Salam jumaat yer ! sekejap je rasa masa berlalu yer.. maaf lama x singgah , KA terlajak busy ler

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum farah...sekejap jer Ash dah besar..:)

    ReplyDelete
  9. Dh 10 bulan dh ash... Semoga mnjadi ank yg soleh ya

    ReplyDelete
  10. dah nak setahun dah, comel dia, Alhamdulillah..

    ReplyDelete
  11. happy 10th monthsary ash...semoga jadi anak yang soleh yer...^_^

    ReplyDelete
  12. happy 10th month birthday Ash... wowww mummy abadikan setiap detik bersama Ash... tersenyum Ash bila dah besar dan baca coretan mummy :)

    ReplyDelete
  13. kejap je.. dah 10 bulan little ash :)

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia