Home » , , , , , , » Cabaran 30 Hari: Hari 4 - Buku Kegemaran Anda...

Cabaran 30 Hari: Hari 4 - Buku Kegemaran Anda...

Ok, masih mampu berkayuh lagi menyahut cabaran sehingga ke saat ini dan tika ini...wakakakakaka.... Tapi cabaran esok tu yang tak menahan tu...adehhh... tak apa, kita sudahkan dulu dengan cabaran hari ni uolss... 

Source Extracted from Google
Buku kegemaran iolss ni banyak uolss... ha ha ha... tapi iolss terpaksa pilih satu jer untuk sahut cabaran ni...ahaksss...tak ada siapa suruh pun pilih satu jer... tapiii... kita cerita tentang satu buku yang iolss sukalah... masa2 lain nanti kita cerita pasal buku lain pulak...Hurmm...lama jugak tak me-review buku2 ni... kalau dolu2 rajin jugak... muahahaha...nampak sangat kurang sikit membaca sejak sibuk dengan budak tecik tu... dan sibuk dengan benda2 lain... antaranya sibuk baca blog...ha ha ha... cliche' sangat ayat tau... 

Apa yang menarik sangat tentang buku Sun Tzu: The Art of War ni??? Iolss is suka sebab suka relate dengan kehidupan dan bagaimana nak mencapai sesuatu dalam kehidupan uolss.. Mana yang baik kita cuba adapt lah kan??? Selagi tak bertentangan dengan hukum syarak gitewww...

Buku "The Art of War" adalah hasil tulisan Sun Tzu, seorang jeneral tentera - pakar strategi - ahli falsafah yang hidup sekitar tahun 544 - 496 S.M. Buku ini ditulis di China lebih 2000 tahun yang dulu. Lepas tu dihuraikan oleh 11 orang pengulas dari abad pertama sampailah abad ke-12. Satu jarak masa yang lama dan menunjukkan ia sebuah buku rujukan oleh pihak ketenteraan China zaman berzaman uolss. Pengulas2 tersebut terdiri dari pegawai tertinggi tentera, menteri kerajaan, pegawai nasihat tentera dan beberapa personaliti lain lagi. 

Even though ianya tentang ketenteraan dan perang, tapi ada intipatinya, prinsip2 yang digunakan relevan kepada kehidupan sehari2 weolls. Secara falsafahnya, semuanya dalam buku ni berkisar tentang persaingan, 'pertempuran' dan strategi. *_^ wink wink... Oh ya, jangan tak tau uolss... The Art of War juga merupakan satu bacaan wajib untuk "Marine Corps Professional Reading Programme" di Amerika Syarikat dan juga bagi program perisikan seperti "United States Military Intelligent Personnel" juga pegawai2 Central Investigation Agency ("CIA"). 

Contoh yer contoh iolss bagi tentang buku Sun Tzu yang diaplikasikan di luar bidang ketenteraan ni... 

Dari hasil pembacaan iolss selama ni, The Art of War telah dilaksanakan untuk pelbagai bidang di luar ketenteraan. Sebahagian besar teks dalam buku ni adalah tentang bagaimana untuk melawan perang tanpa benar2 harus melakukan peperangan, ia memberikan tips tentang cara untuk mengendalikan lawan sehingga pertempuran fizikal tidak diperlukan. Contoh lagi ek contoh...tak perlu nak serang menyerang, tapi gunakan brain uolss brain... hik hik hik...  Sebenarnya buku ni boleh apply pada kita untuk office politics, business strategies, business management. As an inspirations dan juga advice kepada diri sendiri macam mana weolls nak berjaya dalam situasi yang competitive. Dalam bidang pendidikan pun ada apply concept ni tau.

The Art of War juga telah dilaksanakan dalam dunia sukan. NFL... pelatih Bill Belichick dikatakan telah membaca dan menggunakan tips strategi Sun Tzu untuk mendapatkan ilham dalam menyiapkan para pemain. Pasukan kriket dari Australia dan juga pelatih bola sepak Brazil iaitu Luis Felipe Scolari dan Carlos Alberto Parreira juga dikatakan telah apply strategi yang diperturunkan oleh Sun Tzu untuk skuad Piala Dunia 2002.  So, kalau kena caranya, macam2 kita boleh adapt... 

Antara wordings2 Sun Tzu yang iolss suka dan sangat suka...wakakakaka...

"All warfare is based on deception. Therefore, when capable, pretend to be incapable; when active, inactive; When near, make the enemy belive that you are far away; when far away, that you are near" (Sun Tzu)

"Fighting to win one hundred victories in one hundred battles is not supreme skill. However to break the enemy's resistance without fighting is the suprime skill" (Sun Tzu) 

"What the ancients called is skillful fighter is one who not only wins but wins with ease...he wins by making means already having established the certainty of victory; conquering an enemy who is already defeated" (Sun Tzu) 

"There are some roads which we must not follow; some enemy troops we must not fight; some cities we must not attack; some grounds we must not contest; even some orders from ruler which we must not obey" (Sun Tzu)

"When positioning an army to observe the enemy, cross over the mountains and stay close to the valleys. Position yourself on high ground with a wide view" (Sun Tzu)

Kalau nak cerita panjang lagi ni uolss, tapi cukup2lah ni... hik hik hik, nak tau lebih cubalah baca, seronok tau if uolss peminat strategies type of readings giteww... 

*Makin hari cabaran ni uolss baca, makin uolss kenallah dengan iolss indirectly dari sudut yang lain yang tak pernah diceritakan...muahahahaha.... Oh yes, I'm a pursuer... I pursue what I want and I will put my limitless effort on what I want... If I am confident enough that I could reach it, I will go forward and makes it happen... And prove that I could do it... Hu hu hu...

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Cabaran 30 Hari: Hari 4 - Buku Kegemaran Anda... , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Thursday, September 4, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

29 comments:

  1. Dahsyat farah. I is sure tak terbaca buku ni. Hikhik. Sebab buku2 camni baca 5 min je dh menguap. Adoi

    ReplyDelete
  2. Hebatlah farah...cam ni punya gaya boleh jd lecturer ni...

    ReplyDelete
  3. owhh. k. farah review sekali. hebat. macam best je. :)

    ReplyDelete
  4. Dasyat btl farah baca buku gini. Hebat. Menambah ilmu di dada. :)

    ReplyDelete
  5. wahh siap review taw.. hebat kak farah dapat baca buku cmnie.. memang terbuka minda.. :)

    ReplyDelete
  6. Cara pertahankan diri ade tk kak dlm isi bku ni

    ReplyDelete
  7. Interesting gak buku nih.. Dah masuk hari ke-4 ye Farah.. Kite baru terhegeh2 hari kedua.. Adalah sangat ketinggalan ketapi.. Aptb.. Haha!
    Rosmiza Ali Official Blog™

    ReplyDelete
  8. Tajuk buku ni menarik... tak pernah baca lagi.. hope dapat baca.. suka novel cenggini

    ReplyDelete
  9. Nmpk menarik buku ni..x prnh lgi lya jumps.lya smnjk dah abis study ni mls Sgt nak belek buku.buruk btl prgai kan hihi

    ReplyDelete
  10. Wah wah wah TERBAIK laaaa siap review buku lagi tuuu ..Bagus2... Ni baru Blogger hehehhe........

    ReplyDelete
  11. Teringat mula-mula angkat sumpah jawatan pegawai tentera dulu. Mmg wajib baca buku ni.

    ReplyDelete
  12. Mak oiii. Thobaekk laaa review sekali.

    ReplyDelete
  13. Thorbaekk la review sekali. Hukhuk

    ReplyDelete
  14. hebat akak..Za tak boleh baca buku macam ni..mengantok..novel takpa..hehe

    ReplyDelete
  15. Kalau dkna memang tak terbaca la buku gini haaa

    ReplyDelete
  16. Buku kegemaran aku... Best.. Seni perperangan.... Serius aku suka buku ni

    ReplyDelete
  17. mesti kak farah suka cerita lawan2 gak kann..

    ReplyDelete
  18. Ganas rupanya kak farah ni.. patut ash lasak budak bijak. haha

    ReplyDelete
  19. Fuyooooo.. Buku.. Nampak sedikit ganas di situ.. Kalau tengok cover la..

    ReplyDelete
  20. orang selalu baca novel, majalah tapikak farah baca buku macam ni..hebat..hehee

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia