Home » , , , , » Bila Anak Suka Bercakap & Suka Bertanya...

Bila Anak Suka Bercakap & Suka Bertanya...

Ash dah pandai bercakap ke??? Ahaaa... pandai, tapi pandai bahasa German atau Korea dia ajerlah... Hik hik hik... Belum lagi uolss...tapi dalam proses sekarang ni... Gambar ini adalah sebagai gambar hiasan giteww... Tapii ciri2 suka bercakap dan suka bertanya tu dah nampak dah kat dia... 

Yang sedang2 dalam proses anak baru belajar bercakap atau baru lancar bercakap tu... mesti ada di antara uolss yang mana anak2 uols suka bercakap & suka bertanya kann??? Bukan sekadar cakap atau tanya habis kat situ, tapi bersambung2...ada tak??? Ngeh ngeh ngeh, lepas tu, kadang2 ada kalanya boleh jadi hilang punca dan habis idea macam mana nak jawab or nak explain... Iolls pernah experience benda ni, tapi dengan anak2 buah yang Nek Ma Ash jaga dulu lah... Huh, jenuh ooo nak menjawab...But I could foresee it's a normal development and progress di kalangan anak2 kann??? So, note to self...be prepared for Ash coming soon... Muahahahaha... 

Kenapa? Macam mana? Mana? Sebab apa? Buat macam mana? Ha ha ha... bila ditanya berulang2... ada parents yang tak dayo kann??? Tapi tak dayo tak dayo pun, janganlah sesekali dimarah, ditengking atau dimaki hamun. No no no no...  

Menurut Pn. Jamilah Samian dari artikel di SINI ... anak2 yang suka bertanya bercakap serta bertanya soalan adalah satu kurniaan Ilahi yang sangat istimewa. Anak2 sebegini jika dilayani berpotensi menjadi remaja dan seterusnya orang dewasa yang bijak berfikir dan petah berbicara. Tapi bukan sembang kosong yang tiada makna yer uolss??? Secara ilmiah dan padat isinya. Sekaligus mencerminkan ketajaman minda. And actually, mendidik anak yang petah berbicara bukanlah di luar jangkauan kebanyakan parents. Terutama if anak tersebut jelas minat bercakap dan suka bertanya sejak kecik lagi. Anak yang petah berbicara ada 2 kelebihan: bijak memilih kata2 dan pintar berfikir.

Dan sebenarnya... #ehhh dah macam tajuk lagu pulak... ekekekeke... suka bercakap dan suka bertanya ni adalah salah satu cara untuk menarik perhatian daripada weolls as parents. Kalau boleh segala tumpuan diberikan 100% kepadanya. Ho ho ho... attention seeker betul...ha ha ha...tak ada gurau2 jer... Anak2 kan memang perlukan belaian, perhatian dan kasih sayang uolss...Standard-lah tu, sendiri2 faham sudah... Jangan buat2 tak faham pulak...

Bagi iolss lah kan, walaupun belum experience dengan anak sendiri lagi... kalau anak2 suka bercakap ni dan suka bertanya ni, jangan sekali2 weolls demotivate anak2 yang suka bercakap dan suka bertanya tu. Sebab suka bercakap dan suka bertanya ni sebenarnya satu proses yang baik untuk anak2 yang kreatif dan ada rasa ingin tau. And usually, selagi jawapan tak memuaskan hati, selagi tulah soalan akan ditanya...kadang2 bertubi2 ye tak??? 

Jawab dengan penuh... sampai dia puas hati... kalau tak, memang berdas2 macam machine gun kot???  Macam yang iolss baca di SINI... jawab segala pertanyaan dengan pandang ke arah anak, duduk dan tumpukan perhatian. Tapi jangan terkejut pulak kalau weolls pulak yang tanya pada anak "ada soalan lagi tak???"... Ha ha ha, tak mustahil iolss akan tanya Ash macam tu... Boleh jugak kalau nak selitkan jawapan yang memerlukan anak2 weolls cari jawapan sendiri...Bagi fikir sikit, bagi buat aktiviti sikit... sebab anak tu akan ada effort untuk cari jawapan. Example yang diberi... suruh anak tengok TV atau kartun lepas tu mintak dia explain kat kita. Weolls pulak yang tanya soalan. Pas tu, bagi kerja sikit... so that kurang sikit bertanya... contohnya kemas toys atau stationeries lepas guna.

*Agak2nya macam manalah rupa gayanya Ash banyak tanya nanti... ha ha ha... soalan cepu emas bertatahkan berlian tu yang satu tu (rahsia dulu, sampai masa nanti iolss cerita)... iolss memang dah predict dah punnn... Tapi my principal... Iolss akan terus terang dengan anak...Tak perlu sorok2 supaya dia boleh faham keadaan, situasi dan apa sebenarnya...Giteww kann??? Who knows boleh mematangkan dia dengan cepat...dah tu, bila dah faham tak adalah berulang2 dia dok tanya soalan yang sama jer...sebab dah faham kann??? No more, no less... *_^

Dapatkan Artikel terbaru dari Situs ini melalui e-mail Anda.

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Bila Anak Suka Bercakap & Suka Bertanya..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Saturday, September 20, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

18 comments:

  1. kadang2 budak tanya, payah juga kita mak ayah nak jawab...yang penting kena kreatif...^_^

    ReplyDelete
  2. Ank sue keep on asking, kdg2 naik buntu nak jwb spy ank2 dpt dan mudah faham...:)

    ReplyDelete
  3. anak sy pn skrg mlt dia bising jgk..mmg lucu tgk.. dlm kete tu siap dgn tgn2 bgerak mlt x benti duk ckp bhsa dia..ekeke

    ReplyDelete
  4. heheheheh frasa mula nak bercakap...

    ReplyDelete
  5. wuhuuu..
    uncle shark rindu ini budak.
    dah pandai cakap ke cuperboy.
    boleh lawan ler celoteh mummy lepas nie.
    makin meriah umah :)

    ReplyDelete
  6. masa ni paling best melayan budak2 kecik..

    ReplyDelete
  7. Alahai.. comelnya bila tengok ibu2 melayan keletah anak2 dorang yang banyak bertanya ni. Nik suka tengok.

    ReplyDelete
  8. Bila kita ckp bhs kita dia bls ngan bahasa german dia tu...seolah2 dia fhm kan?

    ReplyDelete
  9. Ash dah pandai cakap nanti ade geng boraklah mummy :)

    ReplyDelete
  10. kekadang letih juga nak menjawabnya...

    ReplyDelete
  11. penat le jawabnya nak menjawab...kalau kepala tgh serabut,kena sergah juga budak tu...ekekek

    ReplyDelete
  12. Ya Allah.. comeynya Ash.. lama snagat teman tak tengok gambo terbaru Ash rupanya

    ReplyDelete
  13. suka layan baby2 bila cakap bahasa jerman diorang tu.... rasa macam kita berjaya berkomunikasi dengan kanak2 ribena ni... hihi

    ReplyDelete
  14. mesti penat mummy dia nak melayan dia bercakap..the only one dotter,,kenalah melayan..hehehe..baru seronok...

    ReplyDelete
  15. iQYplak dah start cakap bahasa jerman dah...hehehe...

    ReplyDelete
  16. anak panggil ibu nyer papa....ape kes....huhuhu...puas dok suh panggil ibu....tetap papa...

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia

iWON.MY