Home » , , , , , , , » Berapa Lama Susu Formula Boleh Bertahan???

Berapa Lama Susu Formula Boleh Bertahan???


Gambar fresh dari tempat kejadian... muahaha... Iya iolss Emergency Leave hari ni uolss... Errr... Ada orang tanya ke??? Wakakaka... Tak ada pun tapi saja jer nak inform uolss...Buat tambah2 cerita supaya jadi meleret... Hik hik hik hik.... Nek Ma Ash pitam dan nak tumbang lagi... lepas tu muntah2 dan cherry berry... Bermula dari semalam lagi... Makanya, memang tak laratlah nak jaga Ash hari ni kann??? So the best solutions Mummy EL, jaga Ash dan bawak Nek Ma Ash ke klinik. ^_^... 

Masuk ke cerita gambar dan cerita entri ni... Hurmm, siapa yang follow Bubblynotes.Com punya entri akan tau yang Ash memang tak nak menyusu badan dan Ash juga adalah seorang baby yang lactose intolerance... itu cukup untuk menjelaskan kenapa Ash tak nak menyusu badan. Nak lebih details bolehlah refer entri No Moo For You!!!.... Like Mummy, Like Son ...

Bila dah tak minum susu ibu ni kan, maka galang gantinya adalah formula milk ataupun dalam abbreviated version FM. Dan bagi Ash disebabkan lactose intolerance,  dia akan minum lactose free FM. Ok... berapa lama sebenarnya FM ni boleh bertahan sebelum menjadi basi dan tak boleh diminum??? 

Ada ke yang balun bagi jer anak2 minum FM yang dah dibancuh dari pagi... lepas tu bila anak2 minum bersisa baki, tengah hari atau petang bila anak nak menyusu... bagi yang sisa baki tu balik??? Ermm... careful yer takut2 kalau dah basi uolss... Kesian anak2 minum susu basi... Kena alert benda2 macam ni bagi iolss... 

Ok iolss kongsi sikit walaupun mungkin ada yang dah tau kan??? Tak salah untuk kongsi kan??? Ilmu ni masa iolss baru jer bersalinkan Ash dan ilmu ni diperturunkan oleh Gynae iolss... hew hew hew... 

Susu formula yang dah dibancuh dengan air sebaiknya diberi dengan segera kepada anak2. Errr.. memanglah kann??? Takkan bancuh susu buat simpan jer... apalah iolss punya ayat ni... Dan kalau lebih dari 6 jam sebaik2nya susu itu dibuang. Ash minum susu memang bersisa baki, tapi iolss tak tunggu sampai 6 jam uolss... 3 jam iolss dah buang. Huwaaa... dahlah FM mahal... ihikss... bukan berkira dengan anak, tapi rasa sayang pulok. Ekekeke.... 

Kenapa buang??? Sebab susu formula yang dah campur dengan air yang berada lama pada suhu bilik akan jadi basi!!! Bila dah basi bermaksud it's contaminated dengan kuman dari udara luar uolss... and it could cause diarrhea pada baby. And susu formula tu also tercemar dengan bakteria dari air liur baby tu sendiri.

CIRI2 SUSU BASI
- Bau berubah (tengik)
- Warna berubah
- Terdapat gumpalan

SEBELUM MEMBERI SUSU FORMULA
  1. Cuci semua peralatan botol susu dengan air bersih yang mengalir.
  2. Gunakan berus botol untuk membersihkan bahagian dalam botol dan supaya sisa2 suku yang melekat dapat dibersihkan. Lepas tu bilas botol dengan air bersih yang mengalir.
  3. Sterilkan botol susu kalau tak ada sterilizer, rebus botol tu dalam air mendidih untuk mematikan bakteria dan kuman.
  4. Sebelum bancuh susu... Mummy2 sila cuci tangan dengan sabun dan air suam panas dulu yer, lepas tu lap dengan kering, baru bancuh susu.
  5. Air panas yang nak digunakan tu dan air masak tu mestilah dimasak betul2 sampai mendidih. Bukan setakat masak asal panas jer ok? Err ada ker orang masak air tak tunggu mendidih??? Hua hua hua... Ngarut jer kann???
Oleh yang demikian... hik hik hik skema tul ayat... jangan simpan susu formula anak2 lama2 uolss... jangan bagi anak2 minum susu yang dah tercemar... bila dah lebih jer beberapa jam... kadi buang itu susu wokeyy??? Walaupun rasa sayang... Nak berjimat ada caranya kann??? Tapi tak perlulah kita risikokan kesihatan anak2 ok??? 

Dapatkan Artikel terbaru dari Situs ini melalui e-mail Anda.

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Berapa Lama Susu Formula Boleh Bertahan???, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Friday, September 19, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

19 comments:

  1. susu boleh tahan untuk 2-3 jam je kan..selalunya bila tak habis,akak buang je.risau nanti penyakit lain pulak yang datang..

    ReplyDelete
  2. Betul tu. Biasanya kalau fiza... Lepas 2 jam memang tak bagi dah susu kat Alia. Lagi jenis Alia. bukan nak sangat minum baki susu.

    ReplyDelete
  3. Moga nek ma ash segera sihat ye sis...sis dan ash pun jaga diri baik² ye?

    ReplyDelete
  4. nekma ash tak sihat yer..
    cepat pi cek kak..risau skang nih kes denggi..hope takde pape..

    ramai jugak rupanya anak kecil yang alah laktosa..cam anak zee tiga2 pon alah..best solution susu soya tapi tak sedap la banding ngan susu lembu..

    ReplyDelete
  5. Ok fhm dah lya..susu formula utk baby skrg terlalu mhl kan sis sgt d akui

    ReplyDelete
  6. okay! hehe..anak bujang saya masih bf tapinya

    ReplyDelete
  7. Mmg x penah simpan lama susu FM.slalu Aqil minum botol kecik je.Dah abes takkan tambah bancuh lg.
    klau dh lama x minum susu lbh 3 4 jam sbb asik main dan minum air masak ja br bncuh botol besar.

    ReplyDelete
  8. demi anak jgn la smp susu basi pun nak bagi kan...berjimat bior kene pd tempatnye kan ;)

    ReplyDelete
  9. Nory tk penah biar susu sampai 6 jam..paling lama pon sejam lebih...tu pon kdg2 nory buang trus...biasa klu gi jalan2 lar..klu kt umah, buat susu trus bagi dan iqy akan habiskan sebotol one shot tkde baki2 dah...hihihi

    ReplyDelete
  10. Ingat tu kaum2 ibu sekalian ..... wlu pun agak skema tp sangat penting ... :)

    ReplyDelete
  11. memang tak elok lama2...sebaiknya, bila nak baru bancuh...kadang tengah2 malam, gagahkan diri bangun buatkan susu....

    ReplyDelete
  12. ank sy minum fm ble kt umh pengasuh je..so xthu cmne hehe

    ReplyDelete
  13. lebih kurang mcm jg susu badan. cuma susu badan yg dhh dibekukan tahan sejam ajerr pastu kene buang.

    ReplyDelete
  14. Anak pertama saya dulu tak BF..saya bagi FM jugak..selalunya bancuh dia akan minum sampai habis.tak de saki baki..mudah la kerja saya..lagi satu dia tak suka susu sejuk..jadi kalau susu tu berbaki pun dia sendiri tak nak..

    ReplyDelete
  15. Lama dah xde anak kecik..anak buah ramaibtp x pnh amik tau bab susu dh...kena ada anak kecik semula ni..kan?

    ReplyDelete
  16. Susu memang tak elok simpan lama kan..

    ReplyDelete
  17. Nak tya..klu susu tepung yg dah buka plastik n belum dibancuh tahan berapa lama ya? Sbb masa mula2 bby lahir sy x de susu sgt....sekarang ni dah banyak...so x tahu susu tu boleh simpan lg or buang je...dah kat 2 blan x guna..tq

    ReplyDelete
  18. KM selalu kalau balance, kakak dia yang habiskan huhu... kakak dia sibuk nak rasa susu adik... seklai rasa, katanya sedap...

    @na mardia susu yg dah buka tahan sebulan je... dah 2 bulan tak guna sila buang... ada expired kat plastik tu rasanya..

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia

iWON.MY