Home » , , , , , , , , , » Bayi | Motor Skills a.k.a. Kemampuan Motorik In Depth...

Bayi | Motor Skills a.k.a. Kemampuan Motorik In Depth...

Source Extracted from Google
Cerita tentang baby motor skills ni iolss pernah kongsi atau sentuh sedikit di dalam entri iolss pada bulan April 2014 iaitu di SINI dan juga SINI. And today, iolss nak kongsikan dengan uolss semua tentang perbezaan di antara kemampuan motorik kasar dan halus, hasil dari pembacaan iolss dari satu artikel. ^_^. But before that, motor skills atau kemampuan motorik adalah satu tindakan yang menuntut baby weolls menggunakan otot2nya ok???

KEMAMPUAN MOTORIK KASAR
Adalah merupakan gerakan2 besar yang dilakukan oleh baby weolls dengan menggunakan tangan, kaki atau seluruh tubuhnya. Sebagai contoh, merangkak, berlari dan melompat.

KEMAMPUAN MOTORIK HALUS
Adalah merupakan gerakan2 kecil yang dilakukan oleh baby weolls dengan menggunakan bahagian2 tubuh yang kecil.  Sebagai contoh, mengambil benda dengan menggunakan jari telunjuk, memegang benda2 kecil serta memukul benda kecil itu ke atas benda kecil lain, membenamkan jari2 kaki ke dalam pasir dan mencium serta merasakan sesuatu dengan menggunakan bibir dan lidahnya.   

PERKEMBANGAN KEMAMPUAN MOTORIK PADA BAYI
Perkembangan baby dimulakan dari otaknya. Otak baby yang masih baru lahir for sure tak mampu nak handle movement2 yang kompleks dan rumit. Jadi, perkembangan baby bermula dari otak dan seterusnya turun ke bahagian bawah tubuhnya. Itulah sebabnya perkembangan awal baby dimulakan dari kemampuan theyolls untuk handle wajah theyolls, which is termasuk mulut, bibir, serta lidah theyolls. Lepas tu, baru baby belajar nak handle part leher, sampailah ke bawah. Later, perlahan2 theyolls akan belajar untuk handle lengan, telapak tangan dan jari jemari comel itu... ^_^

MOTORIK KASAR TERLEBIH DAHULU
Biasanya baby akan mula dengan motorik kasar dulu, lepas tu baru motorik halus. Untuk tangan, as example... baby akan terlebih dahulu bertepuk tangan (motorik kasar) lepas tu baru boleh pindahkan satu toys dari satu tangan ke tangan yang lain (motorik halus). Development bits by bits akan berterusan sampai dah cecah usia 3 years old, barulah theyolls boleh lakukan banyak perkara sendiri, tanpa bantuan orang lain.

SO MACAM MANA NAK IMPROVE ATAU TINGKATKAN MOTOR SKILLS BABY???
For sure kena banyak interactions dan kena rajin layanlah uolss...Kalau dok biarkan ajer anak tu...memang taklah... errr..bukan memang takkk... tapi lambatlah sikit... as parents haruslah bantu anak kann??? Be creative untuk lakukan macam2 aktiviti yang fun and enjoyable and at the same time stimulate their development and thinking... 

ANTARA 3-4 BULAN
Biasanya baby dalam age ni, berbaring most of the time. Tapi dalam age ni ada satu monumental development dalam diri baby that is coordination tangan dan mata yang mulai develop... They started to like certain toys dan as a prove theyolls akan cuba untuk capai dan ambil toys tu. Tapi disebabkan kemampuan menggengam theyolls belum cukup baik, most of the toys diaorang pukul2 dengan tapak tangan...ha ha ha...  If weolls letakkan something kat tapak tangan theyolss, as example, toys yang perlu gengam... kejap jer pegang lepas tu terjatuh. Suggestions untuk baby at this age untuk develop motor skills... adalah Baby Gym... Macam ni...

Oh ya, iolss nak bagi for free play gym Ash ni... siapa2 nak sila either PM iolss di FB iolss ataupun contact iolss melalui Contact Me di SINI... Ash dah tak pakai lagi dah dan it is still brand new, tak jejas apa pun... *_^... Siapa2 yang nak please reach me ASAP yer??? Nanti iolss fikir2kan macam mana nak hantar... kalau dapat jumpa better...

ANTARA 4-8 BULAN
Time ni baby dah mula pandai tarik2 toys ke arah theyolls, dan dah mula belajar untuk pindahkan benda dari satu tangan ke tangan yang lain. Kebiasaan unik theyolls adalah semua benda nak masuk dalam mulut...Muahahahaha...  It is a sign of their development, tapi another part, sila clearkan rumah atau lantai dari benda2 kecik yang boleh membahayakan theyolls, sebab semua nak masuk mulut kannn???
Nak bantu theyolls...letakkan satu toys yang boleh attract theyolls kat depan theyolls, jauh tak jauh lah , lepas tu theyolls akan berusaha dengan gigihnya nak tarik toys tu... Train baby macam mana nak pick up things dan train baby dengan practice untuk pindahkan toys dari satu tangan ke tangan yang lain.

ANTARA 9-12 BULAN
Baby akan semakin mahir dalam memegang benda2 kecil dan macam mana nak handle things. Baby akan ambik toys lepas tu selalu jatuhkan...phewww macam Ash...lepas tu gelak... then, dah pandai nak suap makanan sendiri even though most of the time salah target...muahahahaha... 

Yang penting dalam nak develop motor skills anak2 ni, parents kena sentiasa bagi support dan rajin dan bukan dengan biarkan ajer tanpa monitoring yer... Kena rajin layan jugak... Yes, they will develop on their own, tapi parents memang memainkan peranan yang besar untuk support dan bantu mana2 yang patut... *_^... 

Till then, cheerios...hopefully, this is something useful for uolss and iolss from what I read and understand... Daaa....

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Bayi | Motor Skills a.k.a. Kemampuan Motorik In Depth..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Tuesday, September 9, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

12 comments:

  1. good info indeed...Alhamdulillah. TQ for sharing.

    ReplyDelete
  2. yupp..awfiyah da sampai step 4-8 bulan tu

    ReplyDelete
  3. penting develop motor skill dia...

    ReplyDelete
  4. playgym salah satu toys yg membantu motor skill baby..
    Untungla sape yg dapat playgym Ash ni kan :)

    ReplyDelete
  5. terima kasih atas perkongsian.. satu ilmu yang terbaru untuk ena

    ReplyDelete
  6. perkembangan yang bagus untuk baby membesar

    ReplyDelete
  7. tq akak sebab share..dapat tambah pengetahuan.

    ReplyDelete
  8. Ilmu ni memang tak akan pernah complete
    Thanks for sharing

    ReplyDelete
  9. skg aima masih faham tak faham pasal ni. Sebab belum ada pengalaman melihat perkembangan baby. insyaAllah nanti akan cuba faham. soon

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia