Home » , , , , , , » Ash Suka Makan Cheese...

Ash Suka Makan Cheese...

Source Extracted from Google
Kalau dapat makan cheese memang tergambar jelas kegembiraan dan kegirangan di wajah Ash tu... Huh... Mat Saleh Celup wannabe??? Muahahahahaha... Tapi seriously, dia memang suka cheese... Makan macam tu sahaja ataupun dicampurkan dengan makanan2 dia yang dimasak...contohnya mashed potato (ha ha ha... mashed potato campur cheese??? cheesy mashed namanya tu... dah tu Ash suka, kekonon Mummy dia nak jadi kreatif tak bertempat lah kononnya) dan juga cauliflower and pasta cheese... cauliflower dan pasta tu, haruslah Mummy dia blend dulu... kalau tak gila ko, mau tercekik anak iolss...Ha ha ha... 

Cheese ni bagus untuk baby sebenarnya... PAED Ash suggest untuk bagi Ash consume cheese starting dari Ash 8 months old hari tu... Why??? Sebab ianya mengandungi kalsium yang tinggi, vitamin A, D dan B12. Kalau weolls browse Google pun... weolls akan dapati facts yang sama uolss... Tapiii... ada cheese khas untuk baby sahaja yer uolss...bukan cheese yang Chesdale ker, Kraft ke, what so not tu... Cheese yang original... Original cream cheese... Sebab yang macam cheese biasa tu yang slice2 tu... ada bahan2 pengawet, garam, emulsifier yang agak tinggi dan tak sesuai untuk baby... Rasa pun agak masin... Macam iolss, selalunya beli cheese untuk Ash dekat Cold Storage, sebab Cold Storage memang melambak pilihan cheese original... Tak pun Jaya Grocer...

Cheese yang suitable untuk baby is that cheese yang telah dipasteur yang mana ianya bebas bakteria. Mula2 introduce pada cheese yang lembut macam cream cheese...lepas tu bila dah mula boleh pegang dan kunyah, bolehlah beralih kepada parmesan, mozarella dan cheddar. Step by step giteww... 

Oh yes, before anything... kalau baby ada "milk allergy" ataupun any other allergy macam eczema ke, better check dengan PAED dulu yer... And if family uolss ada history allergy pemakanan atau asma, maybe better bagi pada umur yang dah besar sikit atau consult PAED dulu. If ada reaction negative bila pertama kali anak2 makan cheese macam ruam kulit ke, muntah2 ke, cirit birit ke, susah bernafas ke, cepat2 bawak jumpa PAED... Might be alah pada cheese tu...

So, kalau ada yang ragu2 atau tertanya sama ada baby uolss boleh makan cheese ke tak??? Alaaa..mesti tak ada punya...Mummy2 zaman sekarang dah canggih manggih, rajin browse net ye tak??? Mesti dah tau dah...hik hik hik...Pada yang belum tau tu, boleh yer... sebaik2nya start dari 8 bulan... *_^

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Ash Suka Makan Cheese..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Tuesday, September 9, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

16 comments:

  1. ni lau buat solid food tuk anak..ngan mak2 kdg2 mkn sekali
    mn taknya food tuk anak lagi sedap kut ekeke
    nti nk try solid food cheese kat ariqa

    ReplyDelete
  2. pergghh omputeh sangat anak mummy... hehehe

    ReplyDelete
  3. Teringat...time anak2 kecil dulu sarapan roti ngn cheese..

    ReplyDelete
  4. Wah2 wah... Ash mcm anak mat salleh gitu ^_^
    Kalo mkn byk sgt cheese jd muak pulak. sikit2 tu ok la.

    ReplyDelete
  5. eh... sama dengab unty lah... unty pun suka makan cheese..

    ReplyDelete
  6. wah, xsangka ash peminat cheese..

    ReplyDelete
  7. kita suka jugak cheese especially chhesecake..sedap..tapi tak boleh makan selalu nanti jadi cheesebum..he..he

    ReplyDelete
  8. amboii ash, taste tinggi..
    mummy takyah masak pon takpe la cam ni..bagi jer cheese..

    ReplyDelete
  9. Hhee... Sy suka juga cheese... Ingat si adik mmg nk knlkn dgn cheese sbb kakak dia ikut suami suka coklat... Bagi seimbang.. Hehe

    ReplyDelete
  10. yeay kita geng ash ! peminat tegar cheese hehe...

    ReplyDelete
  11. ash minat cheese?? wahh.. geng la kite.. hikhik

    ReplyDelete
  12. cheese memang sedap..tekak omputih Ash ni :)

    ReplyDelete
  13. Tak berapa nak minat cheese..huhu..Ash minat cheese?wahhh

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia