Home » , , , , , , , , , » Writer's Block??? Iolss Pun Pernah Dan Selaluuu...

Writer's Block??? Iolss Pun Pernah Dan Selaluuu...

Source Extracted from Google
Nampak jer Bubblynotes.Com ni ber-bubble2 setiap hari uolss...tapi iolss tak der makna nak menipulah... wakakakka...terus terang cakap... iolss pun pernah menghadapi masalah writer's block ni dan selalu jugaklah... 

Apa itu writer's block??? Menurut sumber dari Wikipedia di SINI

"Writer's block is a condition, primarily associated with writing, in which an author loses the ability to produce new work. The condition ranges in difficulty from coming up with original ideas to being unable to produce a work for years. Throughtout history, writer's block has been a documented problem. Professional who have struggled with the affliction include author F.Scott Fitzgerald and pop culture cartoonist Charles M.Schulz. The research concentrating on this topic abounded in the late 1970s and 1980s. During this time, researchers were influenced by the Process and Post-Process movements, and therefore focused specifically on the writer's processes. The condition was first described in 1947 by pschoanalyst Edmund Bergler"

Dalam konteks blogger pula...ha ha ha.. bahasa senang dan kasar sikitlah kot... kebuntuan idea atau ketandusan topik yang bersesuaian untuk dimuatkan ke dalam blog yang menjadi penghalang kepada penulis blog untuk menghasilkan blog yang berkualiti di mata pembaca. ^____^...Bila tengah2 menaip, sometimes pun kita boleh dilanda writer's block uolss...kita terhalang untuk menaip. Kita tak tau kat mana nak mula...pas tu kadang kita taip satu dua perenggan atau ayat...tapi kita rasa macam ada jer benda tak kena...ahakss..iolss lettew... Ada pulak from my own experiences, dah taip cun2 punya panjang entri... lepas tu delete!!! Ada masa tu pulak, semangat kot nak menaip... break kejap minum coffee pas tu tiba2 tak dapat nak taip balik... Bukan sejam atau 2 jam... kadang2 lebih dari itu... 

Tapiii??? Bubblynotes.Com ada jer entri??? Muahahaha... iolss ni jenis suka mencuba dan bukannya paksa diri hoccay??? Cuba dengan paksa lain maksudnya, jauh benau, sebab iolss rasa kannn... If I wait for perfection to come, I will never be able to start anything... Makanya cuba jer lah... Macam mana caranya???

1. Bila writer's block berlaku... jangan melakukan kekerasan terhadap diri sendiri... ahaksss... bukan kekerasan fizikal ok??? Maksudnya...jangan nak paksa2 diri sangatlahhh... nak jugakkk menaip lepas tu entah apa2 yang keluar...Sebelum melakukan kesilapan besar atau craps...baik duduk diam2 dulu...tenangkan fikiran, tenangkan hati... (Ha ha ha... kekadang keluar jugak crappies and ramblings iolss dalam entri2 iolss... ha ha ha).... Gebang jer lebih iolss ni... 

2. Bila writer's block berlaku... perlahan2 cuba2lah bawak2 menjelajah blog kengkawan atau blog2 yang ada tak kisahlah kat Malaysia ke, out of Malaysia ke... local or international... lepas tu In Shaa Allah, mana tau kot2 melekat pulak idea atau ilham nak update apa??? Tapi NO COPYCAT IDENTITI PENULISAN ATAU AYAT ORANG BULAT2 OK??? Try to create something on your own... Pandai2lah adjust gamaknya (berkata pada diri sendiri)

3. Tengok2lah ruangan forum ke, pantau2lah Twitter ke, Instagram ke, Facebook ke, In Shaa Allah, jumpa idea tu... kalau tak sangkut... relaxlah... jangan sedih, jangan bosan, jangan sentap... 

4. Look around us... Tengok apa saja yang di sekitar kita...apa yang berlaku, gelagat manusia, telatah manusia, ataupun apa yang berlaku dalam kehidupan seharian kita... borak2 kita dengan kawan2...tu pun boleh jadi uolss...

5. Dengar radio...cari ilham...ihikss... 

6. Main dengan Ash, spend time dengan Ash... In Shaa Allah, lepas tu mesti timbul idea... 

7. Apa lagi ek??? Muahahaha...sendiri pun dah block dah ni... tengok collections gambar2 yang terkini atau lama yang ada dalam Gallery or Dropbox iolss...lepas tu... try to create something out from the pictures... 

8. Yang penting nawaitu tu, nawaitu tu kena betul dan ikhlas... blogging and virtually write sebab diri sendiri sebab passion sebab memang dari diri kita, bukan sebab nak attract attention atau desperately needs to be noticed or desperately needs to fit in with the people out there... or with any other hidden agenda... Tak mau tak mau tak mau... buat apa pun dalam kehidupan ni kena ikhlas dan nawaitu kena betul ok uolss..barulah menjadi... hu hu hu... 

Tapi kannn...andai katalah satu hari nanti, semua benda2 yang iolss bubbly2 kat atas tak berjaya mengatasi writer's block yang iolss alami...yelah who knows bila antidote iolss yang kat atas ni dah tak berjaya dan tak jalan dah dengan iolss sebab dah selalu sangat dan dah lali sangat kann...wakakakaka...tak mustahil iolss sendiri akan berdiam diri untuk beberapa ketika  dari up apa2 entri... ha ha ha... rather than virtually comes up with something yang trash (phewww...macamlah tak ada trash dalam Bubblynotes ni...ayat tak menghingat betul!!! Ok uolss don't get me wrong..when I mean trash it's really trash ok...trash yang sangat2 trash... bukan untuk uolss...untuk iolss...so jangan salah anggap sampai nak meluat sampai nak sentap...serioussss).... let's see how lah nanti kann??? 

*Oh yeah...honestly, entri ni terhasil sebab iolss tengah mengalami writer's block saat dan ketika ini... muahahahaha.... Erkss...tapi terpanjang jugak... Ok, daaaaa for now.... Cheerios peeps!!! ^_*

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Writer's Block??? Iolss Pun Pernah Dan Selaluuu... , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Thursday, August 14, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

22 comments:

  1. wah wah wah.... ummi pon pernah hadapi.. malah kerap kot terjadi. hehehhehhe... writer's block mcm entr farah ni ok lah dpt gak hasil 1 entri. heheheh

    ReplyDelete
  2. Selalu juga la kena writer's block huhuhu

    ReplyDelete
  3. hahahah..pernah jugak jadi, sudahnya, tutup laptop, sambung bila dah ok.

    ReplyDelete
  4. Wah... great dan gud info ... iols like it ...

    ReplyDelete
  5. okey..memang selalu berlaku... saya senang jer..tak de apa nak crite.. tak yah hapdet... ngehngehngeh...

    ReplyDelete
  6. sering kali berlaku especially bila lama sgt bercuti
    mood nak hasilkan karya ke laut je jadinya
    bak kata lagu najwa..kosong2x..hihi
    perkongsian yg sgt bagus..baru tahu istilah writer block

    ReplyDelete
  7. bila jadi camtu,ain join segmen ke giveaway ke..ada la juga bahan utk blog kan.hehe

    ReplyDelete
  8. Ena selalu jadi blurr memikirkan nak up entry pasal apa setiap hari.. last last ena share gambar je kat entri.. hehehehe

    ReplyDelete
  9. sha hari2 ! maka terciptalah entri merepek setiap masa... banyak sangat crappy dalam blog.......... jadi macam.... eh apa ni?? tajuk lain... isi lain..?? hohoho

    ReplyDelete
  10. Now i know the term what to call it in english... ;)

    ReplyDelete
  11. saya jenis takkan menulis bila takde idea @ mood menulis. Bila saya menulis tu bermakna kedua2 nya ada.. Yg penting dalam berblog ni jgn paksa diri update entri bila kita sendiri takde bahan nak cerita. Bila kita ada bahan secara auto kita boleh mengarang tanpa stuck tengah jalan

    ReplyDelete
  12. Writer's Block?? ooo okay... kalau camtu selalu la diri ini terkena penyakit itu... kadang2 sampai jadi stress... hehehe bila dah stress jawabnya tutup jer laptop tu... :D

    ReplyDelete
  13. Assalammualaikum... farah,

    kekadang memang ketandusan idea gak .. kekadang tak tahu nak buat entry apa...

    mselim3

    pls: macam tu la kehidupan sebagai blogger kan...

    ReplyDelete
  14. Betul..Betul. . Betul..selalu jugak jadi mcm tue..=D

    ReplyDelete
  15. ddk dlm industri 'penulisan'..ianya bkn benda br mcm sy...kdg2 hmpr setiap hari berlaku tp..buat2 mcm x de apa2

    ReplyDelete
  16. Nice sharing farah..kekadang jd jugak kat diri sendiri huhuhhuu

    ReplyDelete
  17. Jarang terjadi..kecuali bdn tgh penat...mmg mood menurun utk berblog..

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia