Home » , , , , , , » Throwback Zaman Sekolah | Kuku & Pembaris...

Throwback Zaman Sekolah | Kuku & Pembaris...


Salam hujung minggu uolss...Tetiba entri pagi ni dimulakan dengan menempek muka sendiri yang tak berapa nak photogenic ni tapi photogedik... wakakakaka... Selalunya gambar Ash... tapi ini Mummy dia pulak enterframe... Ha ha ha... 

Kuku??? Pembaris??? Tetiba ter-throwback pulak zaman2 sekolah menengah dulu masa iolss nak ketip kuku di office semalam. Sabtu kann??? Biasalah... ada waktu terluang sikit... Dah siap semua kerja kat office iolss ketiplah kuku tanpa dikacau oleh hero kecik tu. 

Apa ceritanya masa secondary school tu??? Tak ada masa secondary school kan ada spotcheck kan??? School iolss suka buat spotcheck lepas daily assembly. Kitaorang tetiap hari ada short assembly. Yang long assembly-nya hari Isnin jer... So antara salah satu hari dalam seminggu tu... Akan ada spotcheck... Spotcheck ni check sama ada kitaorang pakai socks rasmi sekolah or not...Ha jangan tak tau, weolls ada socks sekolah sendiri...Setiap student wajib pakai... Semua kena beli dari koperasi sekolah, sama ada labuh pinafore tu ikut ukuran yang dah ditetapkan, rambut, getah rambut, tudungdan termasuklah kuku uolss....

Kaedah check kuku, guna pembaris... Kena pastikan yang panjang kuku tu tak melebihi certain2 cm... Kalau lebih, sesiapa yang over the border tu kuku depa kan diberikan ketip kuku dan sila ketip kuku there and then itself uolss... Disebabkan itu, dan dah menjadi kebiasaan iolss... bila kuku dah beyond ukuran itu... Iolss pun sampai sekarang akan automatically ketip kuku... ho ho ho... pelik betul amalan iolss ye tak??? Ha ha ha...asal tak bertentangan dengan hukum dan syariat tak apa kan??? ^_*

*Tapi betul sebenarnya, bagaimana cara kita dibesarkan, dalam persekitaran apa kita dibesarkan, latar belakang kita, itulah yang membentuk kita as a human being... 

**Itu jer cerita for now... till then cheerios...

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Throwback Zaman Sekolah | Kuku & Pembaris..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Sunday, August 24, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

25 comments:

  1. yes!!agree wif u sis at the last word. iman spotcheck plaing pentg puan pkai kain dalam tu je la

    ReplyDelete
  2. dulu kat sekolah,spotcheck yg paling takut..hehe

    ReplyDelete
  3. ehehe, teringat zmn sekolah kalo kuku panjang x kira lah brp cm pun nnt kene ketuk dgn pembaris..lps tu kene potong pendek..

    ReplyDelete
  4. kami kena tulis nama je.. tp seingat husna nama husna bersih.. hehehe..

    ReplyDelete
  5. setuju sangat farah...persekitaran dan pengalaman mengajar kita membentuk cara hidup kita.
    tapi masa di sekolah saya dulu pembaris dan kuku memang takleh dipisahkan...bila kuku panjang, pembaris makan dia...cekgu ketuk jari dengan pembaris, dah takde nak ukur bagai...automatik kena ketuk...zalim kan..hahaha

    ReplyDelete
  6. masa skola dulu..ada prefect check kuku , panjang stoking dengan pembaris gak hehe..

    ReplyDelete
  7. Yes, teringat masa zaman sekolah dulu. Kena beratur tepi untuk ketip kuku sebab kuku panjang. Selagi tak pendek kuku tu, jangan harap boleh masuk kelas. Hehe

    ReplyDelete
  8. sy la dulu tu yg jadi tukang check kuku org. tapi tak adalah guna pembaris. nampak panjang sikit je, tak boleh lah tu. hehehe

    ReplyDelete
  9. hehe...mcm tu yer..bgs2.. amalan yg sgt bgs...

    ReplyDelete
  10. hahaha tak pernah ukur guna pembaris.. yg pasti setiap hari jumaat memang ena akan ketip.. tak selesa kuku panjang2 ni

    ReplyDelete
  11. Betul,, didikan di rumah kemudian berkesinambungan di sekolah pulak..ibu bapa dan cikgu kombinasi sebenarnya..alhamdulillah PC terselamat bab kuku..cuma bab stokin,, PC pernah pergi sekolah pakai stokin terbalik,, cikgu ingat tak pakai stokin sekolah,, nasib tak kena babab,, hihihihi,,

    ReplyDelete
  12. baca entry ni terus teringat jugak kenangan masa sekolah dulu. hihihi

    ReplyDelete
  13. masa spotcek kat sekolah shida pelajar selalu tlepas dari tkantoi sepnjg tahun persekolahan mmg xpenah kantoi heheee :)

    ReplyDelete
  14. Baguslah bg pengepit kuku...kita kena ketuk ngan pembaris kayu...adoii sakit tau!!

    ReplyDelete
  15. Dahsyatla. Ada sock sek sendiri. Kuku tu xde kira cm dh sek dulu. Mesti pemdek je.

    ReplyDelete
  16. wooh. stokin pon kena pakai skolah punya
    strict jgk skolah sis
    ingt kan skolah iqa je dulu strict
    hak

    ReplyDelete
  17. dulu cikgu sekolah jahat.... tolong potong kuku kami2 ni jadi senget2...ishish

    ReplyDelete
  18. sekolah akak dulu ada spot check rambut bagai, tapi budak lelaki laa..Siap kena potong rambut depan assembly lagi..hahah

    ReplyDelete
  19. Hehehe sama la zaman sekolah dulu camtu jugak ..kuku panjang jer kena ..budak lelaki kalau rambut panjang cikgu disiplin akan terus potong ..

    ReplyDelete
  20. Hehe... X pnh berkuku pnjg.. Rasa rimas..

    ReplyDelete
  21. Amboi..siap ada ukuran ye kak farah.kalau dh dr dulu terbuat sampai ke besar mesti ada terikut wlupun xla sampai guna pmbaris ukur 1 1 jari.hihihi.xpe.bnda baik truskan je

    ReplyDelete
  22. skang takde lagi kekdah ni..apepun maintain simpan kuku pendek..kalau tak rimas kot kuku panjang..kalau boleh hari hari nak potong

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia