Home » , , , , , , , » Tempoh Luput a.k.a. Expiry Date Perfume...

Tempoh Luput a.k.a. Expiry Date Perfume...


Bila mengemas2 tadi, terperasan yang ada 2 botol perfume di antara perfume collections yang ada di meja solek tu dah mula kering kontang dan nak tinggal di titisan2 semburan yang terakhir...muahahaha... *_^ wink wink... hinting nak replenish dengan membeli yang barulah tu...ahakss... 

Tapi baguslah kalau sempat habis sebelum expiry date uolss... Kalau dah expired karang tak boleh pakai pulak... #ehhh perfume ada tempoh luput ataupun expiry date ke??? Hurmm... ada uolss... jangan tak tau ok??? Iolss pernah update di dalam entri INI pada tahun lepas... that is 2013... Tapi disebabkan tetiba terasa nak repost entri ni, iolss pun taiplah entri baru dan share sekali lagi dengan uolss... Ha ha ha... 

The fact is that owing to the alcohol content, if you keep your perfume relatively cool and in a dark place, it should last indefinitely or at least long enough for us to finish it, if we use it fairly regularly. Sesetengah orang mencadangkan supaya perfume disimpan di dalam peti sejuk tetapi itu tidak digalakkan. Ini kerana, suhu melampau sama ada panas ataupun sejuk boleh mengganggu keseimbangan kandungan bahan kimia di dalam perfume. Dan jangan meletakkan perfume di dalam almari atau rak jika almari atau rak itu terdedah kepada cahaya matahari secara langsung.

So macam mana nak track atau tau yang perfume tu dah expired ataupun tidak??? Cara untuk mengenal pasti adalah... 
  1. Perfume itu sendiri boleh menjadi berubah warna.
  2. Bau yang boleh berubah dari masa ke masa atau ianya mulai pudar.
^_^ lepas ni bolehlah perhati2 perfume yang ada dalam simpanan uolss tu... sama ada dah expired ataupun tidak... hew hew hew, iolss pun tengah nak check ni... 

*Every stuffs or things have it's own expiry date... termasuklah manusia... hu hu hu... bila sampai expiry date weolls, tinggallah dunia, tinggallah segalanya... kann??? Tiada satu apa pun yang kekal di dunia ni sebenarnya, sebab ianya hanyalah bersifat sementara... 

Dapatkan Artikel terbaru dari Situs ini melalui e-mail Anda.

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Tempoh Luput a.k.a. Expiry Date Perfume..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Saturday, August 30, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

11 comments:

  1. Perfume yg ada selalunya habis sebelum waktunya...ehh pcl beli botol kecik aje..haha. perfume yg biasa2² aja.

    ReplyDelete
  2. tq akak share maklumat..nak kena pi check perfume ni..

    ReplyDelete
  3. Good info kak.. lepas ni kena cek.. banyak juga perfume koleksi ena ni... mana yang expired kena buang...

    ReplyDelete
  4. Seriously x tahu pun perfume ada exp date...haha...

    ReplyDelete
  5. Bru kte tau kak farah..tp rasa mcm slalu hbs awl sblm wktunya..hehe

    ReplyDelete
  6. kalau dah sampai berubah warna..memang lama sangat tak diguna tu..sebab selalunya ia ambik masa yang lama jugak..hihi, akak jarang pakai sampai expired, tak banyak perfume, satu dua jenis je..hihi

    ReplyDelete
  7. Eraz tahu ada expired tapi tentang tahap bahaya tu tak tau.. Hehe..

    ReplyDelete
  8. selalu pakai perfume tak habis..nampak warna dan bau memang berubah..nampak sangat expired sudah

    ReplyDelete
  9. Tgk dan bau lain je.. Tpi biasanya jnis spray x smpat nak xpired dh hbis..

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia

iWON.MY