Home » , , , , , , , , , , , » Tayar Kereta Bengkak @ Benjol ... Things To Know...

Tayar Kereta Bengkak @ Benjol ... Things To Know...

Tu diaaa... tetiba dia pun nak bengkak jugak, macam kena tumbuk...muahahaha...Ini kisah pada raya ke-2 uolss... Salah satu tabiat iolss ni adalah suka jer belek2 tenung2 condition kereta lepas dah park atau pagi2 bila bangun tidur... Wakakaka... entahlah memang dah habit kot??? Pepagi sebelum ke mana2, tak kiralah office ke, berjalan sana sini ke, outing ke... perkara pertama pukul 6.20 pagi selepas iolss bersiap adalah buka bonet depan, check water level walhal tak perlu hari2 kot??? Muahahaha...Battery lantak pi lah... sebab pakai dry battery... Lepas tu dok pusing keliling kereta tengok2 kot2 ada scratch sana sini sinun ke and check tyre condition... 

Tengok2 tenung2 tetiba, I spotted something... Jeng jeng jeng...Tayar bengkak...Tayar kereta bengkak @ benjol ni bukan pertama kali pun terjadi... sepanjang 15 tahun pegang lesen ni, dah few times dah encounter benda ni... so tak adolah nak panik menggelabs tak tentu pasal... Adalah dalam 3 kali masuk ni jadi... So, in mind dah tau dah... ni tak lain tak bukan tukar tayar ajerlah solution-nya ok??? Ha ha ha... Bersiap sedia nak menerbangkan wang ringgit...

Tayar ni pun dah hampir setahun dah iolss lenjann... so it's time untuk tukar tayar pun... Dan ni tak lain tak bukan mesti kes ber-"Daytona" atas jalan tak sedar lubang... lepas tu dah terlanggar... logam yang kat dalam tayar tu bengkok...ataupun senang cerita tayar yang dah terputus radial kat dalam tayar tu atau jaringan besi dalam tayar tu.

Iolss kongsi sikitlah ek hasil pembacaan di SINI

Bagaimana Perkara Tayar Bengkak @ Benjol Ini Terjadi???
Tayar bengkak atau benjol boleh terjadi kerana habis tarikh luput walaupun bunga masih banyak dan akibat terjatuh  ke dalam lubang sehingga menyebabkan terputusnya tali2 radial di dalam tayar itu.

Apakah Simptom2 Tayar Bengkak @ Benjol???
Kalau uolss drive atau ride, uolss rasa macam naik atau lalu jalan yang tak rata (sebab of course-lah tayar tu dah bengkak kann???). Uols might be rasa gegaran pada steering. Uolls mungkin merasakan kesalahan balancing tayar kereta, beza masalah balancing dengan tayar bengkak ialah, kalau tayar bengkak masa nak drive (dari berhenti ke bergerak) tayar susah bergegar, uolss dapat rasakan melalui steering yang uollss pegang. Kalau masalah balancing pulak, steering uolss akan bergegar pada had laju tertentu contoh 80km/j.

Solution???
Tukar tayar baru ler uolss sebelum tayar uolss burst.

Moral of the story, kalau tak nak tayar bengkak hati2 ler sikit bila jalan kat tempat berlubang... Iolss ni kess nak jadi sebab jer nak tukar tayar...wakakakaka...mentang2lah tayar tu tu dah almost a year... dan condition pun iolss dah observe memang perlu tukar... sekali hamik ko... raya kedua dia suh tukau...wakakakaka...Nasib baiklah ado kodai tayar yang bukak, kalau tak, tersandar jerlah Ash ngan Mummy beraya diam2 ek??? Ha ha ha...

Oh ya uolss... nak kata pandai sangat tak lah jugakk.... tapi selain dari tu, angin pun memainkan peranan yang penting dalam penjagaan tayar... Tayar tak boleh diisi dengan terlalu banyak angin sebab tayar ni akan berpusing kat atas jalan raya yang cuaca kat Malaysia ni al-maklumlah tak berapa nak winter kann??? Ha ha ha, memang tak pernah winter punnn.... Cuaca panas terik khatulistiwa giteww uolss... Tak payah nak isi over sangatlah sampai keras angin tayar tu... Whatt??? Tak reti isi angin tayar... No worries, sekarang ni kat petrol pump dah ada automatic pump...Tekan jer butang dah siap...done!!! ^_^...

*Makanya, pepagi tu jugak, tunggu kedai tayar bukak lepas tu, duduk bertenggek kat kedai tayar dengan Ash sementara tunggu tayar ditukar... Dah tukar tayar, settle-lah masalah... Ash pun excited jer tengok process tukar tyre tu...Ha ha ha...Kehairanan dan berfikir lettew... Apa orang ni buat dengan kereta Ash ni... eh kereta Mummy... *_^

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Tayar Kereta Bengkak @ Benjol ... Things To Know..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Tuesday, August 5, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

12 comments:

  1. Assalammualaikum.... farah,

    terima kasih tips2 nie... best baca. Tayar nie perlu penjagaan gak.. tak boleh main hentam aje kan.. langgar lubang, biarkan tayar pancit, dan tayar botak kan... Insaallah mselim3 kena beringat gak nie...

    mselim3

    ReplyDelete
  2. pernah gak taya bengkak... masa 1st time pengalaman tu x dpt detect lg... slamber jer bwk keter bergegar dr kedah ke KL... bile smpai KL g chek br tau yg tayar dah mcm kena bancuh tepung naik sendiri... nsb baik x jadi ape2 ms otw blk tu...

    ReplyDelete
  3. aircond kereta kita pun rusak juga...dugaan bln syawal ni

    ReplyDelete
  4. a ah la farah..kita pon baru tahu kes tayar bengkak ni mase nak balik raya tempoh hari..pegi check balancing..check tayar sekali..tengok2 tayar dah bengkak..kalau selalu masuk lubang mmg tayar cepat bengkak..walaupon bunga masih elok lagi..

    ReplyDelete
  5. bab tayar nie kena jaga betul2 kan...risau kalau jadi apa2 kat tengah jalan...thanks for the tips farah...

    ReplyDelete
  6. salam. hehhee bab kereta ni sy tak tau apa :D

    ReplyDelete
  7. kalo langgar lubang yg besar & dalam tu memang akibatnye camni la wp tayar baru..kalo kai sportrim,,.mau bengkok..huhu

    ReplyDelete
  8. Lya pandai bawak jer hahahaha ..Tahu pon sikit2 jer Farah ..huhuhuhu ....

    ReplyDelete
  9. Susah jugak kalau takder asas kan ..kena banyak blajar ngan en hubby lerr huhuhu

    ReplyDelete
  10. bab2 tayar ni mmg kena amik tau...nyawa kereta tuuu

    ReplyDelete
  11. pernah jadi jugak ni..terus tukar tayar.

    ReplyDelete
  12. yup.. tu tnda tayar xpired,.. mmg knacepat2 tukar... pnh pengalaman pecah ketika memandu sbb lmbt sikit je nak tukar... huhu

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia