Home » , , , , , » Some of The Tips... Tidur Nyenyak & Bangun Secara Fresh...

Some of The Tips... Tidur Nyenyak & Bangun Secara Fresh...

Source Extracted from Google
Assalamualaikum and a very good morning to uolss peeps!!! ^_*... Monday kannn hari ni??? So feeling fresh??? Atau merasa kelemauan di pagi2 Isnin... Monday permulaan hari yang akan ada pelbagai versi cerita kannn??? Dan Monday-lah hari yang kebanyakkan dari weolls busy... Ho ho ho... Tambah2 lagi hujan pepagi ni...Muahahahaha...

Pagi ni nak bercerita tentang tidur nyenyak dan juga bangun secara fresh...

Masalah tidur merupakan masalah yang selalu dihadapi oleh manusia betul tak??? Walaupun tak semua tapi kebanyakkan... ha ha ha...apalagi zaman serba moden dan canggih ni... (apasal iolss rasa macam iolss buat karangan sekolah menengah ni??? ihiksss...sebab ayat skema kot???)... Tak mustahil ada orang yang tak ada masa untuk rehat dan tidur nyenyak. Dapat tidur nyenyak dan lepas tu bangun pagi dengan tubuh badan yang segar memang best ooo.... 

Macam iolss yang jadi Mummy ni kann...nak kata nyenyak tu memang payahlah...muahahahha...Kalau nyenyak habislah Ash... Nak menyusu macam mana...Tambah2 lagi dah pandai menerap dan kemudian mengengsot ke serata rumah...Gelap2 pun jadi buat kerja uolss...Bahaya kalau iolss tidur nyenyak...Makanya tidur2 ayam jer lah...Muahahahaha.... Bila dah payah nak tidur nyenyak ni... yang beratnya bila pagi...Dah lah iolss ni memang kena bangun pukul 4 pagi setiap hari...Kalaulah tak ada supplment... Elken Spirulina dan juga EPHYRA tu uolss dah lama golllll dah...Ahakss....

Tapi ada beberapa cara jugak nak dapat tidur yang nyenyak dan bangun secara fresh di pagi hari ni uolss... Antaranya... yang biasa iolss amalkan adalah...

JANGAN MAKAN LEWAT
Maksudnya makan yang paling lambat (dinner) adalah 3 jam sebelum tidur. Kalau weolls biasanya tidur malam pukul 10 malam bermaksud weolls harus ambik dinner paling lewat pukul 7.00 petang??? 7.00 malam??? Ikut sukalah uolss nak definiskan macam mana...Ha ha ha... Sebab kalau makan sejam atau 2 jam sebelum tidur...bangun pagi nanti mesti badan rasa macam tak sedap...  Bukannya jangan tidur dengan perut yang lapar dan jangan tidur dengan perut yang terlalu kenyang jugak??? Kui kui kui... Yang sedang2 ajer...

AVOID MINUM YANG MANIS2
Avoid dari minum minuman yang manis masa nak tidur.... Kalau nak minum susu minumlah... tapi seelok2nya minuman tersebut diminum beberapa jam sebelum tidur... Kenapa??? Sebab kalau dah full, kejap lagi karang kejap2 nak terbangun pergi toilet... Hew hew hew... Bila dah kerap terbangun nanti tidur jadi tak nyenyak... 

LUPAKAN SEMUA BEBANAN FIKIRAN
Sebelum tidur, rejuvenate and refresh...lupakan semua perkara yang membebankan fikiran... lapangkan fikiran dan maafkan semua orang giteww...Ini semua pun pernah baca kann??? Sebab kalau dok fikirrrr jer...tak settle pun apa yang difikir tu... So better tidur dan lupakan semua benda...Esok2 esok punya cerita ok uolss... Muahahahaha... Cara nak lupakan, tenangkan diri, tengok TV...main2 dengan Ash, berendam dalam air panas... (best betul kalau rumah ada bath tub... macam nak kena buat jer nanti kalau ada rezeki...muahahahhaa)

BANYAKKAN MINUM AIR PUTIH / AIR KOSONG
Banyak2kan minum air putih / air kosong sebelum weolls tidur, sebab dapat membantu pencernaan di dalam tubuh weolls, mempercepatkan proses pencernaan di dalam tubuh badan weools... Air putih / air kosong berbeza dengan minuman yang manis, minuman manis mengandungi tinggi glukosa sehingga weolls sering buang air kecil, sedangkan air putih / air kosong membantu pencernaan weolls.

Haipp, bukan iolss saja2 nak enterframe diri sendiri jadi pakar perunding kesihatan or wellness lifestyle tau... *_^... Tapi ni semua hasil kumpul2 dari baca sana baca sini...Sekadar berkongsi dengan uolss... *_^... Till then cheerios.... Daa for now...

Dapatkan Artikel terbaru dari Situs ini melalui e-mail Anda.

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Some of The Tips... Tidur Nyenyak & Bangun Secara Fresh... , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Monday, August 25, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

14 comments:

  1. isnin nie kureng sikit freshnya sebab malam tadi tidur lewat farah...harap esok energy lebih baik dari hari nie

    ReplyDelete
  2. banyak tipsnya ni..satu-satu akak baca..haha, boleh ikut

    ReplyDelete
  3. TQ Farah share info ni....
    Farah ....okje tiap tiap hari nyenyak jer kalau tido tu tapi problemnya nak bangun pagi malasnya lahai...walaupun malas bangunlah jugak dah katanya emak yek huhu...

    ReplyDelete
  4. Tip yang menarik ni Farah, nanti leh diamalkan. Tq.

    ReplyDelete
  5. Kalau ada anak kecik Farah mmg tak adanya tidur nyenyak .... hehe
    Good sharing :)

    ReplyDelete
  6. Mieza malam takleh minum banyak air.. Kang nak mengencing je keje.. Mengganggu tidurku.. Kehkehkeh! ;p
    Rosmiza Ali Official Blog™

    ReplyDelete
  7. huhu..kekdng mngantuk, tapi letak kpla atas bntal xrsa nk tdo pun..wuwu..

    ReplyDelete
  8. air kosong tu mmg petua yang betul:)
    kalau selalu amal mmg tiada masalah.

    ReplyDelete
  9. Adoii... Susah tul nk buat tip2 tu.. Hehe

    ReplyDelete
  10. kalau asyik fifkirkan something, memang tidur tu rasa macam tak berkualiti jer :(

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia

iWON.MY