Home » , , , , , , , , , » No Moo For You!!! ... Like Mummy, Like Son...

No Moo For You!!! ... Like Mummy, Like Son...

Source Extracted from Google
I believe those yang follow my Instagram dah tau apa ceritanya dan I believe some of uolss kat luar sana boleh agak apa kisahnya entri ini. Hu hu hu... 

Persoalan tentang Ash yang tak nak consume susu Mummy dia yang mana bila Ash minum dia akan throw out melambak2 balik keluar semasa dalam tempoh berpantang iolss dulu dan persoalan tentang cherry berry yang dialami sejak beberapa hari yang lepas telah terungkai malam semalam uolss.... Hurmm... as expected PAED telah mengesahkan Ash adalah salah seorang lagi members of the club to the lactose intolerance team... Oh yeah??? Yesss... Rupa2nya Kisah Si Lactose Intolerance  tak berakhir dengan iolss saja... contagious pada Ash jugak... Banyak sangat inherit dan menurun dari Mummy ni... Ha ha ha... Anak Mummy-lah katakan... 

Of course-lah risau bila cherry berry tak sudah... Asal buang angin jer tercirit sekali and then keep on cherry berry... Dari terus2an buat assumptions better consult PAED secepat mungkin. Tapi dalam hati ada terdetik... Ash ni nak kena tukar susu ke??? ANMUM ni dah tak boleh IN dengan Ash lagi ke??? Ingat terdetik sesaja and konon ingat perasaan sendiri ajer... Dush dush... Sekali betul2 kenyataan daaa...

Menurut PAED, symptom2 yang dialami Ash adalah process kepada lactose intolerance... Body dan perut Ash tak boleh digest susu yang berasaskan mamalia. Means sama ada susu Mummy ataupun susu lembu... If terus2an feed Ash dengan susu berasaskan mamalia, Ash akan continue cherry berry sampai montot jadi merah dan melecet which PAED kata it could lead to Rotavirus... Hurmm... dan dia akan keep on crying... 

Makanya, PAED bekalkan Ash dengan glucose drink dan juga medication to stop the cherry berry serta arahan berkuatkuasa serta merta malam semalam... TUKAR SUSU... Ash kena consume either SIMILAC or ISOMIL. ISOMIL ni Mummy Ash minum masa baby2 dulu. Which is, both of this products adalah soy based. Bergegas iolss tau mencari susu baru untuk Ash malam semalam, nasib supermarket tak tutup lagi dan sempat. Cari 2-3 supermarket ISOMIL cuma ada stock untuk 1 tahun sehingga 10 tahun. So tak ada choice, belilah SIMILAC LF Tanpa Laktosa 850g yang berharga RM 62.20 setin uolss... If ANMUM susu sedia ada Ash, 1 box of 650g adalah RM 47.95... Ini up lagi... Wakakaka... Mummy sila kerja kuat lagi yer??? Note to self kaedahnya... A month Ash usually consume 6 kotak susu ANMUM... Tak mustahil SIMILAC ni Ash consume 5 tin sebulan kann??? Ha ha ha, uolss buat calculus sendiri ek??? Berapa total sebulan budget allocation untuk susu semata...Eh iolss tak merungut tau??? Cuma mengekspresikan diri...


Tukar sudah uolss, sayangnya ada 3 kotak lagi yang tak berusik susu ANMUM Ash tu... Nasib baik ada sorang BFF iolss yang anak dia sebaya Ash dan memang consume ANMUM. So iolss jual kepada dia. At least duit jual susu tu boleh beli susu Ash balik kann??? Tak adalah membazir dan rugi jer macam tu. Kalau tak nanti terbiar sepi jer uolss dan jenuh nak mencari anak siapalah lagi yang minum susu ANMUM... 

Apa itu lactose intolerance,  bagaimana, sebab dan kenapa tentang lactose intolerance ni tak perlu iolss cerita berulang2... but if uolss would like to know further, boleh refer entri INI...

Cumanya iolss nak kongsikan beberapa infographics berkaitan lactose intolerance jer sebagai pengetahuan weollss semua sama2... 

Source Extracted from Google




Lactose intolerance nampak macam simple just tak boleh minum susu mamalia tapi sebenarnya lebih remeh dan serious dari itu if uolss read and got to know in depth. Memandangkan Ash pun dah jadi lactose intolerance macam iolss jugak... Kena lebih banyak study dan understand tentang ni supaya betul2 faham dan tak tersalah langkah atau tindakan. Learning from own experiences as a lactose intolerance person and learning from readings too... ^_^

*Ingatkan Mummy sorang jer high maintenance... ahakss rupanya, anaknya pun sama... hew hew hew...


Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel No Moo For You!!! ... Like Mummy, Like Son..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Wednesday, August 6, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

17 comments:

  1. farah,awfiyah pun guna similac LF lepas dia guna S26 sembelit...Tapi harga kat sana mahal jugak ek..kat sini harga Similac LF 850g cuma 54.90...

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah, sekurang2nya kita dah tahu apa masalah anak kita.

    Smg Ash membesar dgn sihat. Jadi ibu ni bukan setakat pengalaman bertambah, ilmu benda baru pun sedikit sebanyak akan bertambah jg kan..

    salam perkenalan dr saya sue. jemput jalan2 ke blog sy sihatitunikmat.blogspot.com

    TQ :)

    ReplyDelete
  3. lar kesian kat ash..oh lactose intolerance ni susu ibu pun xboleh ye?so sad..

    ReplyDelete
  4. hahahaha !! Ash kena genetik mummy !!

    ReplyDelete
  5. Fadya pun kena tukar dari anmum ke mamex, sebab salah makan kut. tapi shes 2.8 tahun dah...tengok macamana permanent case or temporary.. saam aidil fitri mama Ash :)

    ReplyDelete
  6. moga ash serasi ngn susu baru dia..:)

    ReplyDelete
  7. wahh dah ikut jejak mummy dia...

    GKSB plak tak suka minum susu =P

    ReplyDelete
  8. Anim pernah bagi anak2 minum Lactogen masa kecik dulu, sampai satu tahap diaorg cerry berry, kemudian anim tukar ke susu lain dan alhamdulillah sejak tu ok. Tapi, tak dinafikan susu budak sekarang ni melampau tingginya. Lagi kecik tin tu, lagi mahal harganya hehe.

    Pernah jugak anak2 cerry berry bila consume susu tepung ni, pastu anim beli susu soya based pulak, barulah cerry berry takda. Pastu consume balik susu tepung tapi brand lain hehe.

    ReplyDelete
  9. Ada belajar tentang punca lactose intolerance ni..masa studies dulu tapi lupa dah..thanks. hee nice entry

    ReplyDelete
  10. heheh..
    like mommy like son.
    sudah tukar ka.

    ReplyDelete
  11. yang penting ada gantian apa yang diperlukan untuk ash

    ReplyDelete
  12. Alahai sayangnya tak dapat minum susu mami lagi.... tak pelah dah suratan yg telah ditentukan ...Ada hikmah pastinya kan Farah

    ReplyDelete
  13. Huhu..Saya dulu pun pening nak cari susu yang sesuai utk Qaisara..Bukan setakat cherry berry...poo poo SEMERBAK pun ade...Berpeluh bagai bermarathon pun pernah jadi jgk...huhu

    ReplyDelete
  14. tak pe kak,,, yang penting anak sihat kan.. setiap anak tu dh ditentukan rezekinya masing-masing...

    ReplyDelete
  15. faham situasi farah ni sebab anak saya pon kalo cirit birit doktor suruh minum similac LF (yg penting lactose free)..tapi abiskan 1 tin kecik je..pastu dah ok dah..hihi..
    farah kena rajin cari tempat yg jual susu tu murah sikit la kot..harga susu memang semakin mahal..

    ReplyDelete
  16. Hehehe ke mana tumpahnyerr kuah kalau tak ke nasi ..hehehe dah ikut jejak Mommy la pulak

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia