Home » , , , , » Lewat Mengazankan Bayi???

Lewat Mengazankan Bayi???

Source Extracted from Google
Alhamdulillah, semasa Ash lahir2 dulu, selepas dikeluarkan dari tummy Mummy, lepas diletakkan di dalam satu alat macam vacuum untuk bersihkan darah2 tu...tapi tak bersih sepenuhnya... Ash telah terus diazankan oleh Abah Ash... Walaupun Mummy tak dengar kann??? Tapiii orang pertama yang telah melihat Ash selain dari my gynae and assistants adalah Abah Ash... I mean dari kalangan family weolls lah... 

Tapi ada juga condition yang iolss baca di mana, bayi lewat diazankan... Sebab musabab...mungkin ada sebab yang tersendiri kann??? Iolss pun tak berapa nak pasti... Tapi sesuatu persoalan yang menarik yang mungkin juga ada pernah terjadi di kalangan2 yang membaca... dari sumber di SINI iolss kongsikan semula untuk pembacaan weollss bersama2... 

Soalan: 
Apakah hukumnya sekiranya tidak mengazan atau meng-iqamatkan bayi sejurus selepas dia dilahirkan. Sebaliknya amalan tersebut dilakukan pada hari kedua dan seterusnya. 

Jawapan:
Pertama sekali hendaklah diketahui bahawa tidak ada hadis sahih dalam bab ini. Hadis masyur yang menyebutkan bahawa: Aku melihat Rasulullah mengumandangkan adzan (sepertimana azan untuk solat) pada telinga Hasan bin Ali saat beliau dilahirkan oleh Fatimah adalah lemah [Dha'if Sunan al-Tirmizi, no: 1436/1514, Musnad Ahmad, no: 22749/23869]

Pun begitu, tidak mengapa jika hendak mengamalkan hadis ini. Tetapi perhatikan bahawa azan dan iqamat tersebut adalah pada saat bayi dilahirkan, bukan sehari dua kemudian. Jika tidak sempat untuk azan dan iqamat pada saat dilahirkan, maka tidak mengapalah kerana amalan ini bukanlah sunnah yang sabit di sisi Rasulullah.  

Dan dari sumber yang sama... komentar dari pembaca... 

Mengikut hadis sahih daripada Abu Daud dan Tarmizi, sunat untuk diazankan di telinga bayi sebab ia dibuat oleh Nabi Muhammad SAW ketika cucu baginda, Hassan lahir. Imam Ibnu Qayyium memberitahu azan dilakukan supaya kalimat seruan tentang kebesaran Allah menjadi seruan pertama yang didengar oleh bayi.

Sementara Sheikh Muhammad Ali Qutub pula menyamakan seruan azan/iqamat seperti bacaan talqin. Kelahiran bayi bermaksud bayi berpindah dari alam rahim ke alam dunia, seruan azan mengingatkan bayi tentang tanggungjawabnya di dunia. Sebab itu bayi menangis ketika baru lahir ke dunia. Azan di telinga kanan dan iqamah di telinga kiri.

*Semoga bermanfaat buat weolls semua yer??? 

Dapatkan Artikel terbaru dari Situs ini melalui e-mail Anda.

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Lewat Mengazankan Bayi??? , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Wednesday, August 20, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

21 comments:

  1. pernah jg dgr kalo lambat azan itu sebab punca anak kene jaundis. setakat mana kebenarannya wallahua'lam.

    ReplyDelete
  2. Mcm tu lya pun kurang arif mengenai ni.thks sis sharing

    ReplyDelete
  3. Sememangnya bermanfaat..thanks sis..

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum kak farah. masa suami pegang anak untuk azankan Adam, sheila tengah meleleh.. sebak sebab dapat tengok anak dengan suami lepas berjihad

    ReplyDelete
  5. Thanks kak share.. ena pun bakal ada anak nanti so ena pun kena ambil tahu

    ReplyDelete
  6. time ni memang sweet moment...touching sampai rase nak menangis...

    ReplyDelete
  7. pada pandangan saya, kalau dah teringat azan sahaja dekat anak. kita kan manusia, kadang-kadang terlupa.

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah... anak2 idah semua terus diazankan oleh bapanya sejurus lahir... :)

    ReplyDelete
  9. owh ada jugak ye kes yg melewat-lewatkan azan di telinga anak selepas dilahirkan..

    ReplyDelete
  10. moga nanti x lupa dgn sunnah yang satu ni..

    ReplyDelete
  11. Oo..baru tau... tq farah dgn ilmu yg baru ni

    ReplyDelete
  12. lps bsalin trus abah Aqil azankan dia dgn tgn tketar2 tkut nk dukung baby yg kecik.

    kwn sy lmbt azankn anak sbb 2 hr sblm tu dia xcident.dok dlm spital yg sm tp azan pon guna phone.rakam suara dia azan then letak kt telinga.sadissss

    ReplyDelete
  13. Saya skrg mengalaminya..dah lewat 2 jam staf x pggil utl azan bby

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia

iWON.MY