Home » , , , , , » Layan Selera Anak...

Layan Selera Anak...


Bila berada dalam alam motherhood... ada banyak perkara yang mengujakan... salah satunya adalah bila anak dah boleh mula makan... memasak sendiri untuk anak dan dapat memberikan anak merasa air tangan sendiri adalah satu kepuasan serta nikmat yang iolss tak dapat express-kan... Lebih menggembirakan bila makanan yang dimasak itu habis licin dikerjakan oleh si anak. Alhamdulillah,  setakat ini Ash tak memilih masakan Mummy dan semua Ash makan habis. Tu yang jadi excited Mummy masak macam2 untuk Ash tu. 

Penat letih tak larat lesu tu semua dah tolak tepi demi anak. Asalkan anak dapat makan air tangan Mummy-nya sendiri... Hew hew hew... Tak sempat macam mana pun, In Shaa Allah, iolss akan cuba. Cuma kalau keadaan betul2 tak mengizinkan barulah iolss express saja membeli either whipped potato dari KFC ataupun mashed potato dari Kenny Rogers. Salah satulah. Bila cerita tentang express food ni... ada satu cerita yang iolss akan kongsikan later bila berkesempatan ok??? 

So, these 2 days layan selera Ash extra sikit... masakkan Ash his favourite... nampak jer kevik molek badan tu... cutting model... ahakss, tapi disebabkan favourite food dia, makan bertambah uolss... muahaha... tu sebab kuat kot??? Sampai besi buaian pun boleh terbalik dihogah dan ditolak... wakakaka... Tu pun ada cerita... In Shaa Allah jika berkesempatan iolss cerita jugak nanti... 

Menu yang pertama untuk Jumaat adalah rice and blended brocolli,  menu yang kedua adalah rice, blended beef and blended carrot... Nasi agak kental sedikit sebab Ash dah tak nak porridge yang cair... fefeeling dah besar sangat... Tapi haruslah lembut tahap maksima nasi tu dan mudah hadam... tali perut dan usus masih muda kann??? 

Dan satu perkara dalam melayan selera anak ni, weolls sebenarnya pada pendapat iolss harus tahu cara untuk mempelbagaikan rasa dan juga menu masakan serta tak restricted pada satu menu atau menu yang berulang2 sama sahaja setiap kali. Macam weolls jugak yang dewasa ni... kalau hari2 menunya ayam goreng pasti jelak kann??? Walaupun tak dinafikan ada orang yang tidak pernah jemu memakan menu kegemaran mereka. Tapi sampai satu tahap satu masa nanti pasti dah tak nak. Jadi kena pandai2lah rotate. 

Treat our children macam weolls jugak... punya selera dan punya rasa. Bila kita stick pada satu jenis atau cara masakan saja, ini boleh menjadi penyumbang kepada masalah putus selera dan anak tak nak makan. Bila anak tak nak makan, kita yang jadi risau dan susah hati dan pada waktu dan ketika itu barulah kita sibuk mencari supplements untuk menggembalikan selera anak. Let us say, anak kita gemar makan makanan yang berasaskan udang. Takkan selamanya nak hidangkan mereka dengan udang goreng sahaja. Kita cuba rotate kari udang, sambal udang, rendang udang, udang berempah ataupun cipta menu baru perhaps??? Memang kalau dah selalu masak ni otak boleh stuck sampai tak tau nak masak apa... itulah challenge kita sebagai Mummy dan juga wifey uolss... 

Life is full of challenge, hidup tanpa cabaran is lame... no colours... setiap sudut, setiap aspect, setiap segi kehidupan memang ada ujian, dugaan dan cabarannya yang tersendiri. Tiada siapa yang dapat lari. 

Creative food menarik minat anak untuk suka makan secara psikologinya... tetapi rasa juga memainkan peranan yang penting. Sekiranya pelbagai hiasan dilakukan dan segala kekreatifan diri dikeluarkan bagi menarik minat anak untuk makan tetapi rasanya tak ada... selera pun boleh terputus jugak... Ibarat makanan hotel yang plating kelihatan woww tapi rasa lebih sedap rasa masakan di warung atau masakan sendiri... begitulah perumpaannya... 

Tak rugi melayan selera anak ni uolss... kerana ia adalah salah satu saduran kasih sayang kita yang tak berbelah bagi pada anak... Am I right or am I wrong??? 

Till then, cheerios for now peeps!!!

Dapatkan Artikel terbaru dari Situs ini melalui e-mail Anda.

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Layan Selera Anak..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Sunday, August 31, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

14 comments:

  1. Berapa umur anak farah. Ce pun masak homemade food untuk anak. Memang kalau boleh elak instant food.

    ReplyDelete
  2. iolsss takde anak... layan je laa selera hasben....
    tapi seronok sangat dapat suap atau cipta menu untuk baby......

    ReplyDelete
  3. Okla Ash tak memilih makan.. Kita pun semngat kan nak masak hari2 kalau apa yang kita masak semua licin kena telan.. Barulah berkobar2 nak memasak lagi.. Hikhik! ^^,
    Rosmiza Ali Official Blog™

    ReplyDelete
  4. wah bertambah semangat nak masak lepas ni ye kak..Ash makan masakan mummy..hehe

    ReplyDelete
  5. hihi, betul. layankan jer selera depa. mamamyja nih dah besar lagi besar selera dorang.. uuuwwwaaa

    ~mamamyja~

    ReplyDelete
  6. masakan air tgn ibu adalah yg terbaik...

    ReplyDelete
  7. makan banyak2 ye ash.. nanti cepat beasar.. :)

    ReplyDelete
  8. dulu anak akak, siap beli beras wangi khas untuk dia je. Emak makan beras biasa takpe..huhu, anak punya pasal

    ReplyDelete
  9. masakam ibu the best.. merantau jauh2 pun mesti cri masakan ibu juge.. penghargaan buat yg bergelar ibu :)

    ReplyDelete
  10. Sama la macam Zara.. Semalam Zara makan nasi dagang.. Haha..

    ReplyDelete
  11. terasa macam nak makan bubur nasik ngan sup daging pulak lepas bace entry ni :D

    ReplyDelete
  12. seronok kalau tengok anak makan dengan semangatnya kan..lagi lagi kalau habis licin..sedap ikut selera tekak lah tu kan

    ReplyDelete
  13. Mmg kna pelbagaikan...walaupun kdg putus idea nk msak apa...

    ReplyDelete
  14. Benda paling best sediakan makanan untuk anak...pernah la akak experience dulu masa dania kecik....

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia

iWON.MY