Home » , , , , , , » Ingrown Toenail a.k.a. Kuku Kaki Mencengkam...

Ingrown Toenail a.k.a. Kuku Kaki Mencengkam...


Source Extracted from Google

Ini masalah biasa kannn uolss??? Ada sesiapa yang kuku kaki uolss yang tak pernah mencengkam??? Dalam hidup mesti at least sekali rasa kannn??? He he he... Tergerak nak bercerita sebab minggu lepas baru jer selesaikan masalah ingrown toenail a.k.a. kuku kaki mencengkam ni uolss... Dan saja2 nak kongsi dengan uolss dari hasil pembacaan di SINI

Source Extracted from HERE
Pengenalan

  • Kuku cengkam atau 'ingrown toenail' boleh dialami oleh sesiapa sahaja.
  • Biasanya terjadi pada ibu jari kaki dan boleh berulang2.
  • Bahagian hujung tepi (bucu) kuku tercucuk ke dalam kulit (mencengkam) menyebabkan ia menjadi bengkak, merah dan sakit.
  • If tak dirawat jangkitan boleh berlaku di bahagian yang mencengkam tersebut.
  • Mungkin juga adalah disebabkan faktor keturunan (kecenderungan mempunyai bentuk kuku mencengkam)



Bagaimana Merawat & Mengelakkannya??? 

Elakkan punca seperti:
  • Memakai kasut yang ketat atau kasut tumit yang terlalu tinggi (ini akan menyebabkan tekanan di bahagian hujung jari) ---ha ha ha... iolss selalu pakai heels kot sampai jadi macam tu???
  • Memotong kuku terlalu pendek (kuku yang terlalu pendek akan mencengkam sedikit demi sedikit apabila ia panjang semula. Cara betul memotong kuku adalah: potong lurus di bahagian hujung kuku dan pada aras sama atau lebih panjang daripada bahagian kulit. Ok tengah imagine...ha ha ha...
  • Jangkitan fungus / kulat kuku (kerana ini boleh menyebabkan kuku menjadi tebal dan tidak sekata dan mencengkam bahagian tepi kuku)--- ho ho ho, tak pernah ada masalah ini...kaki i bersih ok???
Sentiasa periksa bahagian jari kaki terutama bagi pesakit diabetes atau mereka yang berisiko mendapat kecederaan hujung jari seperti pemain bola dan lain2. 

Amalkan penjagaan kebersihan kaki seperti rendamkan dalam air suam 2-3 kali sehari untuk mengeluarkan kotoran dan kulit mati (selalu buat ni...ihiksss) dan cuci kaki dan celah kuku dengan sabut dan pastikan kaki sentiasa kering... (hari2 berus kaki ok???)... 

Dapatkan rawatan jika keadaan menunjukkan gejala radang atau jangkitan (antara rawatan adalah ubat2an dan minor surgery)... Your health is your responsibility gitewww...

*Iolss bila kuku kaki mencengkam ni suka selesaikan lepas mandi...sebab time tu kuku tengah lembut kannn??? Tak susah payah dan sakit sangat nak mengorek kuku yang cengkam tu... Tapi bila dah dapat settle "minor surgery" tu sendiri... phewww tetiba rasa puas ko...cam best pulak...ahakss....

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Ingrown Toenail a.k.a. Kuku Kaki Mencengkam..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Thursday, August 14, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

25 comments:

  1. pernah jugak terjadi pada akak,,,masa tu nak jalan pun rasa tak selesa..thanks for sharing farah..

    ReplyDelete
  2. dh lama gila x kena bnda ni, tp mmg skt...huhu

    ReplyDelete
  3. Pernah jd juga dulu..laaama dah... tq 4 sharing.

    ReplyDelete
  4. Asyik kalau lepas korek kuku yang mencengkam jiwa raga ni .... lege ....

    ReplyDelete
  5. masa sekolah dulu kerap kena., sakit oo,,

    ReplyDelete
  6. Sakit tapi bila dah abis korek kuku tu rasa lega hehe

    ReplyDelete
  7. Kalau dah terkena nieh memang sakit betol,
    Kuku ibu jari memang susah nak potong

    ReplyDelete
  8. Opah akak bubuh inai.
    Abah akak kata topikan dengan limau nipis.
    Entah..cubalah petua lama ni :)

    ReplyDelete
  9. Sakit tu bila kena camtu...time potong kuku kena ptong betul2 baru la takde kuku yg tak dipotong dgn betul..

    ReplyDelete
  10. Hahahaha kita dapat rasa nikmat lega tu. :D

    ReplyDelete
  11. Rupanya tak leh kuku pendek sangat yer. Zumal ingat bila kuku sentiasa pendek tak mengcengkam lagi la. Hehe. Nice info ^_^

    ReplyDelete
  12. uuuu...sakitnyaaa...tak sanggup dah rasanya kalau kena sekali lagi

    ReplyDelete
  13. kes ni juga orang panggil cagu kan? ahaha betoi xtau?

    ReplyDelete
  14. Assalammualaikum... farah,

    Atau biasa jugak orang sebut cagu.... iaitu apabila kuku kaki mencengkam... pehh sakit.. dah tak mahu kena lagi cukup sekali... alhamdulilah dah amalkan tips3 nie dah tak kena lagi...

    mselim3

    ReplyDelete
  15. Had been asking patients how it feel.
    Memang so painful.

    ReplyDelete
  16. iolsss selalu cari kuku cengkam ni.. macam best je bila time nak buang tu... huahuahua

    ReplyDelete
  17. pernah kene..warghhhh, sakittt oo, berdenyut! bengkak.

    ReplyDelete
  18. ms sekolah berasrama dulu selalu terjadi...mulanya igt sbb terlalu banyak duduk / pijak simen...rupanya....

    ReplyDelete
  19. ahkak pernah kena ni...sudahlah sakit..berbau lagi tu...hohoh...kengkadang bersukan bola sepa/ futsal pun boleh jd punca juga..sbb biasalah klu pempuan main bola (tambahan yg x pro) bukan bola kau tendang..kaki orang yg dipijak..hahahah..apapun jumpa doktor adalah penyelesaian terbaik klu alami kuku mencengkam ni...

    ReplyDelete
  20. Mslh en.somi yg x pnh selesai smp kna operate...

    ReplyDelete
  21. pernah jadi gak..kena sentiasa pastikan hujung kuku ibu jari kaki dipotong secara oval..

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia