Home » , , , , , » iBiasiswa Laman Web Pembiayaan Pendidikan Untuk Semua...

iBiasiswa Laman Web Pembiayaan Pendidikan Untuk Semua...

http://ibiasiswa.blogspot.com/

Source Extracted from Google
Beruntung bagi mereka2 yang berpeluang melanjutkan pelajaran di peringkat yang lebih tinggi atau weolls biasa sebutkan sebagai tertiary education... ^_^ dan lebih beruntung sekiranya tak perlu menanggung hutang pembiayaan pelajaran bagi mereka2 yang ditaja sepenuhnya oleh FAMA (Father & Mother) masing2... ataupun full scholarships yang tak perlu dibayar semula...Macam iolss dulu, my parents tak mampu nak tanggung sepenuhnya pembiayaan pelajaran iolss di Uni... Theyolls sponsor sekejap jer... Lepas tu masuk Semester 2 iolss dah dapat Tawaran Bersyarat Pinjaman Pembiayaan Pelajaran MARA...

Apa tu Tawaran Bersyarat Pinjaman Pembiayaan Pelajaran MARA... Ini kisah iolss ok??? Bukan kisah sesiapa... Dan kejadian ni pada waktu dan ketika itu... Masa mula2 apply loan MARA... Kawan2 sepengajian semua dah dapat masa pertengahan Semester 1...Iolss dan beberapa orang kengkawan lain yang sekuliah dan sepengajian belum dapat lagi...Jangkaan weolls, weolls tak dapat-lah loan MARA tu kannn??? Dan mungkin sebab iolss anak tunggal, iolss tak dapat pinjaman... Hurmm... Mama and papa pun dah standby nak sponsor sampai habis...bukan bermaksud mereka ada duit yang banyak untuk sponsor ok??? Maksudnya cari dari sumber lain seperti bank loan ke atau menyimpan lebih sikit ker... Errrr... tertiary education ni bukan cukup setakat duit simpanan weolls dalam bank...it's more to it... yuran pengajian, hostel (bagi yang duduk hostel), rumah (bagi yang sewa rumah)...COLA lagi... memang banyak pakai duit ooo... Semakin anak2 weolls membesar semakin banyaklah pakai duit... Cost of raising childrens now a days memang semakin tinggi... ^_^... Tapi itulah tanggungjawab dan amanah weolls kan uolss.... 

Tup tup tup... bila masuk 2nd semester... dapat Surat Tawaran Bersyarat Pinjaman Pembiayaan Pelajaran dari MARA...Alhamdulillah, lega sangat ok... Masa tu, iolss ditawarkan pembiayaan yuran pengajian sepenuhnya sebanyak RM 29k, books allowance of RM600.00 at the beginning of each semester dan juga monthly pocket allowance of RM340.00. Syukran... Dan untuk tawaran bersyarat ni kenalah jaga pointer dan juga CGPA setiap semester...Hu hu hu... Berjahit jugak nak survive jaga pointer ni uolss... Tapi, Alhamdulillah terjaga jugak... ekekekeke...dan disebabkan bersyarat... pointer pun ok... Iolss cuma perlu bayar balik RM5k sahaja Pinjaman Pembiayaan Pelajaran MARA tu... Dah selamat dah pun, dah settle... Bila settle??? I think it was like 2 years after grad kot??? Lama dah... Legaaa bila dah settle...boleh tidur malam uolss...Ha ha ha.... Alhamdullillah.... 

Macam iolss mention, bukan semua orang mampu nak menanggung kos pelajaran zaman sekarang...Makanya, memang banyak pilihan untuk weolls pilih... Kena rajin buat research dan kena rajin ambik tau... Memang ada banyak pilihan... biasiswa / scholarship and loans... (punyalah panjang mukadimah ni baru nak masuk intipati...phewww....)...

Salah satu daripadanya maybe uolss boleh refer pada laman blog ni untuk guidance... Iolss just suggest jer kat uolss... Mana tau kot kot bermanfaat.... iBiasiswa. Sedikit mengenai iBiasiswa ni... 

iBiasiswa memberikan informasi mengenai biasiswa dan pinjaman pelajaran yang boleh anda dapati dan ditawarkan dari semasa ke semasa untuk semua lepasan SPM, STPM, Diploma, lepasan Vokasional, serta pelajar yang sedang menduduki di tempat2 pengajian tinggi awam dan swasta, sama ada di Malaysia mahupun luar negara.

Ia menyediakan tempat setempat bagi memperoleh informasi mengenai tawaran biasiswa serta pinjaman pelajaran daripada badan kerajaan, badan kewangan, korporat, NGO dan sumber2 lain yang berkaitan. 

iBiasiswa adalah tidak berkaitan secara langsung dengan mana2 badan pemberi biasiswa serta pinjaman pelajaran. Ia merupakan satu usaha informasi agar ramai boleh mencari peluang lebih baik untuk menyambung pendidikan di Malaysia mahupun di luar negara. 

Kalau uolss nak merujuk dan mencari informasi boleh sangatlah kalau uolls ke pautan di banner yang iolss tempek kat atas sekali tu ataupun di SINI. So far yang iolss tengok blog ni updated dengan new opportunity and resources. 

*Untung bebudak sekarang kann??? Semuanya di hujung jari information... ekekekeke...weolls dulu... dari contoh yang terdahulu atau surat khabar atau magazine atau informasi semasa di Uni jer... hu hu hu...now segalanya di hujung jari... Seriously untung uolss tau...dengan banyak tawaran eduloan dan scholarship... dengan ada voucher buku lagi... untung untung... So jangan sia2kan segala facility yang telah disediakan untuk uolss...

Dapatkan Artikel terbaru dari Situs ini melalui e-mail Anda.

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel iBiasiswa Laman Web Pembiayaan Pendidikan Untuk Semua... , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Thursday, August 21, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

15 comments:

  1. nice tip farah...akak punya tengah cari scholarship untuk anak akak further study....now dah apply PTPTN but kalau ada scholarship ia lebih baik...tak gitu....huhu

    ReplyDelete
  2. wah iBiasiswa eh akak...tq share...boleh lah dik an usha2...dik an pun rasa macam dah malas dengan PT tu wuwuw...

    ReplyDelete
  3. Skrg trlalu byk kemudahan smua hnya d ujung jari..lya bljr dlu KBS yg tgung smua.

    ReplyDelete
  4. Untungla budak2 skrg kan...rebut lah peluang selagi ada.
    Ptptn huhu berpeluh2 ha nk settlekn htg pinjaman.

    ReplyDelete
  5. menarik info ni farah, memang beruntung budak2 sekarang dapat further studies. Semoga mereka menfaatkan peluang ini sebaiknya :))

    ReplyDelete
  6. wah.. bestnya.. lia pening la mencari scholar.. huhuhuhu.. stress betul

    ReplyDelete
  7. Saya dapat JPA.
    Tapi, biasalah kontrak lama - 5 years.

    ReplyDelete
  8. Seronoknya dpt biasiswa ... Sy bljr pinjm je..

    ReplyDelete
  9. Kalau tw bnde nie tym nk masuk degree 3, thun lalu kn besttt

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia

iWON.MY