Home » , , , , , , , , » Dangerous Goods Prohibited on Planes!!!

Dangerous Goods Prohibited on Planes!!!

Source Extracted from Fireflyz Web Check In Page
Ahakss perlu ke nak mentioned Firefly Web Check In Page bagai...muahahaha...tetiba kann tengah reprint boarding pass tadi teringat pulak nak buat entri tentang Dangerous Goods Prohibited on Planes... ^_^...

Weolls memang boleh fly ke mana2 tapiii tak boleh bawak sebarangan barang ek??? Erkss...itu semua orang pun tau...tak tak mustahil ada orang yang tak aware, tak ambil pusing dan tak tau ye tak??? Ekekekeke... 

Meh iolss cerita sikit, sikit jer sikit tentang Dangerous Goods on Planes ni... Iolss extract information from HERE

WHAT ARE DANGEROUS GOODS???
Dangerous Goods are items that may endanger the safety of an aircraft or persons on board the aircraft. They are also known as restricted articles and hazardous materials. Their carriage on aircraft is governed by the IATA Dangerous Goods Regulations and the Civil Aviation Safety Authority Regulations.
Dangerous Goods must not be carried in (or as) passenger or crewchecked or carry-on baggage.

Dan sedikit informasi tambahan dari SINI

Bersesuaian dengan peraturan yang dikeluarkan oleh International Air Transport Association (IATA), bahawa ada barang yang tidak boleh dibawa demi keselamatan dan keamanan penumpang kerana dianggap dapat membahayakan penerbangan, yang disebut sebagai barang berbahaya dan dalam dunia penerbangan biasa disebut sebagai "dangerous goods".

Barang2 yang dikategorikan sebagai barang berbahaya (dangerous goods) tersebut adalah:
  • Copper yang mengguna alarm (alarm devices)
  • Benda2 berisi gas (compressed gases)
  • Benda2 yang mudah korosi (corrosive gases)
  • Benda2 yang boleh beroksidasi (oxidizing materials)
  • Barang yang mengandungi bakteria, virus (etiologic agent)
  • Barang2 yang mudah meledak (explosives)
  • Barang2 yang mudah terbakar (flammable liquids & solids)
  • Barang2 yang mengandungi radioaktif (radio-active materials)
  • Barang2 yang beracun (poisons)
  • Barang2 yang mengandungi merkuri, magnet, dll (mercury, magnetized materials)
Tapi ada kelonggaran juga bagi penumpang2 di dalam penerbangan, ada beberapa barang yang termasuk dalam senarai daftar barang berbahaya (dangerous goods), tetapi boleh dibawa selama penerbangan dengan jumlah yang limited. Untuk barang2 tersebut harus mendapat keizinan atau persetujuan dari airlines operator ok??? 

*Tiba2 hari ni super duper hectic dan busy....hu hu hu.... Hopefully, this info walau tak seberapa adalah bermanfaat buat semua... *_^ ... Till then cheerios until we meet again in the next entry...

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Dangerous Goods Prohibited on Planes!!! , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Thursday, August 7, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

11 comments:

  1. eh? laptop kenape tak boleh bawa? :o

    minum kemasan jugak tak bole laa :(

    ReplyDelete
  2. nice sharing. bole berhati2 masa nak packing barang hee

    ReplyDelete
  3. Nice info. Tq for sharing. Hehe. Btw, Selamat hari raya ^^

    ReplyDelete
  4. thanks for tips..kdg2 terlupa
    pernah kene tahan sbb bw gunting dlm hand carry

    ReplyDelete
  5. nice info... satu rujukan jika nak nek kapai nnt...

    ReplyDelete
  6. dulu pernah kena tahan sbb bawak manicure set..huhu nasib lepas

    ReplyDelete
  7. Nice info sis hee baru tahu

    ReplyDelete
  8. sama ngan Azhafizah...hehehehe....manicure set penting tau....

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia