Home » , , , , , , , » Carta Pemakanan Bayi...

Carta Pemakanan Bayi...

Source Extracted from Google
Rasanya iolss tak banyak bercerita sangat tentang carta pemakanan bayi di Bubblynotes... Ada tak ada tentang Apa Itu 4 Days Rules for Baby dan might be ramai juga yang dah terbaca artikel tentang carta pemakanan bayi ni... 

Tapi sukalah kiranya iolss nak berkongsi juga dengan uolss bacaan dari artikel di SINI... Buat2 refresh memory ataupun sebagai knowledge baru... 

So baby weolls dah mula makan makanan pejal??? Ensure weolls sediakan menu makanan yang berkhasiat dan memenuhi keperluan nutrien baby weolls. If lah if...weolls mempunyai history family mengalami kegemukkan, weolls perlu lebih berhati2 dalam soal pengambilan makanan sejak baby weolls kecik lagi.

Baby yang gemuk sejak kecil berisiko tinggi untuk terus berkeadaan sebegitu apabila meningkat usia dewasa nanti. So dari baby2 nilah weolls kena disiplinkan baby weolls dengan corak pemakanan sihat since theyolls kecik lagi.

Carta pemakanan bayi yang di bawah assist weolls di dalam menyediakan menu makanan untuk baby weolls.

Umur 6 Bulan
Tekstur - Puri (halus)
Minuman - Susu (5 x sehari)
Makanan cadangan - Beras, pisang, ubi kentang, keledek, bayam, lobak merah dan mangga.
Makanan perlu elak - Garam, gula, produk tenusu, makanan berasaskan gandum, telur dan kekacang.

Umur 6 - 8 Bulan
Tekstur makanan - Puri yang sedikit kasar.
Minuman - Susu (4 x sehari), air masak atau jus buah2an yang dicairkan.
Makanan cadangan - Buah2an, sayur2an, gandum, telur dan mentega kacang.
Makanan perlu elak - Susu lembu segar, cili, garam, telur putih, gula, ikan dalam tin, organ dalaman haiwan.

Umur 8-9 Bulan
Tekstur makanan - Lenyek atau kisar.
Minuman - Susu (4 x sehari), air masak atau jus buah2an yang dicairkan. 
Makanan cadangan - Buah2an, sayur2an, gandum, telur dan mentega kacang.
Makanan perlu elak - Susu lembu segar, cili, garam, telur putih, gula, ikan dalam tin, organ dalaman haiwan.

Umur 9-12 Bulan
Tekstur makanan - Cincang.
Minuman - Susu (3 x sehari), air masak atau jus buah2an yang dicairkan.
Makanan cadangan - Buah2an, sayur2an, ikan, daging, produk tenusu dan telur.
Makanan perlu elak - Telur putih, cili, kerang2an, garam, gula, organ dalaman haiwan dan lemak.

Umur 12-18 Bulan
Tekstur makanan - Cincang.
Minuman - Susu (2x sehari), air masak atau jus buah2an yang dicairkan.
Makanan cadangan - Sama seperti keperluan ahli keluarga lain.
Makanan perlu elak - Telur mentah, cili dan kerang2an.

Sumber: Buku 300++ Resipi & Panduan Lengkap Pemakanan Anak

*Ash??? Memang kuat menyusu dan memang kuat minum, tak kira air masak or juices yang cair... Susu dalam sehari setiap 3 jam or 5 jam. In between lah...Ahakss tu sebab sebulan 6 kotak Susu ANMUM 650g ataupun lebih kurang 5 tin Susu ANMUM 900g tu... Especially malam bawak ke Subuh uolss... 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Carta Pemakanan Bayi..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Tuesday, August 5, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

17 comments:

  1. perkongsian yang bagus untuk ibu2 diluar sana...:D

    ReplyDelete
  2. Wahh bagus ni untuk ibu2 yang baru bergelar ibu ..hehehe

    ReplyDelete
  3. salam. nice sharing sis..berguna buat mereka yang bergelar dan bakal bergelar ibu :))

    ReplyDelete
  4. wahhh bagus entry ni kak...
    boleh nory buat panduan untuk bagi makan Iqy nanti...hehehe..
    tenkiuu share ...=)

    ReplyDelete
  5. terima kasih berkongsi...ash nak membesar bagai johan..biasala tu farah..hihi

    ReplyDelete
  6. ha, sesuai kongsi dgn ibu mengandung iaitu akak timm tu hah,, timm dulu babam, pastu mkin kering pulak bila da beso..huhu..

    ReplyDelete
  7. boleh ler praktik untuk anak buah nnti.
    wuhu..
    dop sabo pulak nk dpt anak buah :)

    ReplyDelete
  8. bookmark tips nie..nak tunggu Nur awfiyah 6 bulan...

    ReplyDelete
  9. perkongsian yang bagus.. esok ena dah ada anak, boleh rujuk kat sini nanti.. insyaAllah.. ^_^

    ReplyDelete
  10. Nice info for those yang ada baby kecik. Nanti Tiey dah kahwin n dapat baby leh amalkan perkongsian ilmu ni ye. hehehe
    Btw, Selamat hari raya akak. Lama xsinggah sini :)

    My recent post : Syawal 2014

    ReplyDelete
  11. nice sharing for mum, especially ibu2 muda :)

    ReplyDelete
  12. nice sharing.. si adik mmg kuat makan.. hrp smpai ke besarlah gayanya gtu..

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia