Home » , , , , , , , , , » Tips | Susahnya Nak Ambik Gambar Baby!!!

Tips | Susahnya Nak Ambik Gambar Baby!!!

Susah ke nak ambik gambar baby ni??? Ha ha ha... Meh Mummy Ash cerita pengalaman sendiri... Masa baru lahir, memang senang nak ambik gambar dia... semua baby punnn.... sebab kerjanya tidur menyusu tidur menyusu... belum pandai nak melasak lagi uolss... Kui kui kui... Tapi moment2 yang special, contohnya...


Gambar Ash semasa berusia 13 hari, aksi2 spontaneous dan moment2 begini memang nak kena cepat dan tangkas...Kalau tak, memang terlepas uolss.... Nampak nau yang semakphone sentiasa di tangan iolss ni masa dalam confinement kannn??? Iolss dan gadget memang tiada berpisah sama juga dengan warna pink...muahahahaha.... Dan dalam banyak2 gambar Ash masa confinement, iolss paling suka gambar ni, tak taulah kenapa kann??? Fe-feeling anak sendiri comel uolss...Ha ha ha... Sendirilah...orang lain iolss tak taulah kann???

So, iolss admit yang camera lens adalah mainan Ash, dari lahir dah diajar, mana taknya...hu hu hu...tu yang menurun bakat depan camera dari Mummy dia tu...wakakakaka... pantang nampak lens... dia dah standby dah pandang... Sampailah ke sekarang ni bila dah 7 months age of years... Cumanyaaaaa...diakui sejak dah mula melasak ni... Kalau nak capture gambar dia except for candid-lah kannn??? Kena panggil nama penuh dia dulu... Iman Firashhhh.... Ha, lepas tu laju jer dia pandang lens uolss...Kalau tak panggil nama penuh dia... Memang dia tak pandanglah... Dah mula banyak akal kann??? But I believe he understands the lenses... Hik hik hik...

And ada juga di kalangan weolls yang susah sangat nak capture gambar anak memasing kann??? Ho ho ho, tapi iolss is believe (ayat apalah yang iolss guna ni...ahaksss)... semua parents tau macam mana cara nak capture gambar anak2 memasing kannn??? Cumanya, iolss nak share kat sini tips nak ambik gambar baby dengan uolss, manalah tau kot2 bermanfaat... Iolss share artikel santai yang dibaca dari source yer...

Dari sumber di SINI
  1. Sila ambik tau umur baby - weolls perlu tau umur baby yang kita hendak 'shot'. Ini penting supaya kita tau tahap mudah lentur (bentuk) - iolss rasa tips yang ni lebih kepada para photographer ni.... he he he...
  2. Masa tidur/bangun - ini penting bagi memastikan weolls boleh merakam gambar baby dengan mudah dan lancar. If weolls capture semasa waktu baby tidur, ini akan memudahkan kerja weollss. If baby dah terjaga, ini memang menambahkan adventure weolls.
  3. Perlu banyak2 banyak dan banyak bersabar. If weolls bukan jenis yang sabar, elakkan capture gambar baby. Karang kot kot angin pulak satu badan bila capture jer tak jadi, bila capture jer tak jadi... Hu hu hu... 
Itu jer yang dikongsikan oleh source uolss...he he he...

My personal tips (boleh kira tips ke ni???)... Rasanya part of it, iolss dah mention di atas, iolss biasakan Ash dengan lens... and he knows lens... Tapi from own experiences...

Kalau bersendirian, iolss memanglah dok sibuk mengulit anak kann??? Belek sana belek sini, cuit sana cuit sini... So, kalau dia tersenyum ke, gelak ke, cepat2 zassss, iolss capture gambar Ash...namanya semakphone sentiasa di tangan...Ekekekeke... Tak pun, iolss akan mengagah Ash sampai dia senyum... Ada kala, kena gamble jer... muka iolss ni kena nampakkan ke mata Ash supaya dia nampak iolss dan interact or react... lepas tu lens at one place yang iolss letakkan yang memang ideal place untuk shot gambar Ash , so kalau kena perfect timing dia senyum dan selalunya iolss akan pastikan dia senyum lama sikit...memang bestlah gambau menjadi...Ha ha ha... Tak ada kerja cari kerja...gitulah obsesnya seorang Mummy kepada anak sendiri uolss.... Uhukss...hamik ko, keluar perkataan obses seorang Mummy...eh tapi betul lah, I admit, I am obsessed over my own son... Ha ha ha.... Oklah tu kann???  Obses dengan anak sendiri... Asal tak menyusahkan orang dah lah...Dushh....

Kalau dengan adanya orang lain di sekeliling... biasalah, apa lagi, mintak tolonglah jadi tukang agah... ha ha ha.... Barulah gambar menjadi... Tak der kerja semua orang nak melayan weolls nak jadi tukang agah anak weolls ye tak all the time, sekali sekala kenalah...

Memanglah, nak ambik gambar baby ni perlu banyak kesabaran uolss... If tak sabar, memang apa pun tak boleh....

*Tapi for me, agak mudah jugak bekerja dalam unofficial photoshoot session dengan Ash ni... Cuma Mummy dia punya preference adalah spontaneous act... Lagi menarik giteww... and more natural... Ermm...iolss tak pernah ajar Ash nak bergaya macam mana atau act macam mana depan lens... All the time this while dia sendiri yang perform gaya or act tu.... Seriously dia sendiri yang pose ikut suka dan keselesaan dia... Agaknya penangan Mummy dia rajin nau selfie masa preggy kot??? Ooopsss.... Mana lagi tumpahnya kuah kalau tak ke nasi ye tak???

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Tips | Susahnya Nak Ambik Gambar Baby!!! , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Wednesday, July 9, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

29 comments:

  1. gambar 13 hari tu mmg terbaek..
    best moment tue.
    x susah pn nk ambik gambar baby nie.
    sbb time nie ler diorg murah dgn snyuman.
    agah sket dh snyum.

    ReplyDelete
  2. Iqy pon sekarang ni dah mesra camera...Pantang nampak camera, mata asyik pandang kamera je...maybe sebab dari lahir dah diajar pandangn kamera kot..hahaha...

    ReplyDelete
  3. Tak sbr rasanya nak ada baby hhee

    ReplyDelete
  4. Hahhahaha yang umur 13 hari tu comel gilosssss kak fara.... muka Ash macam tengah menikmati sesuatu... kusyuk gilosssssss.....!

    ReplyDelete
  5. handphone memang kena sentiasa ade kat tangan.kalu tak terlepas moment yang menarik tu

    ReplyDelete
  6. Comelnya baby..anyway, good info..:))

    ReplyDelete
  7. Hehehe comelnyer Ash ..Gambar akhir tu cam Ash nak angkat takbir nak solat jer Farah ..kan kan kan ??

    ReplyDelete
  8. Mmg agak susah pun.. Dh besar pun ssh gak.. Sbb nk buat gaya snediri.

    ReplyDelete
  9. Ni yang rasa tak sabar-sabar nak ada baby
    ;p

    ReplyDelete
  10. Kena gigih sgt ni utk dpt hasil yg best...baby ooo bay...skali dpt snap mmg puas hati :)

    ReplyDelete
  11. wah. ilmu bekalan masa depan.hehe

    ReplyDelete
  12. comey sgt mulut muncung tu!! haha..

    ReplyDelete
  13. comelnya ash ^_^
    miza pun bila nak ambik gambar adik sedara..memang suka sgt2..
    cam akak gak,panggil nama banyak kali,nama penuh baru nak pandang..hehee

    ReplyDelete
  14. alahai mulut dia..geram je tengok. hehe. ^^,

    ReplyDelete
  15. pandai posing.. turun dari mummy rupanya. hihihi

    ReplyDelete
  16. wah tips menarik ni, sbb nya sha tgk susah nak bg create moment terindah mereka dlm gmbr,..byk ragam bdk2 ni, apapun comel duck face anak akak..

    ReplyDelete
  17. Alolololo comelnyaaa.. ena ada anak buah seorang ni yang jenis tak suka bergambar... kadang2 kene kepit dia dengan kaki, supaya dia tak lari.. hehehehe.. Lepas ni boleh guna tips ni.. terima kasih kak

    ReplyDelete
  18. Baby boleh tahan lagi farah kerenahnya... kalau dah dah besar sikit... dah ada kaki... uwarrghhh jenuh panggil nak bergambar... dia pula sibuk nak bermain... :(

    ReplyDelete
  19. comei ash...pandai dia ye bergaya...hihi

    ReplyDelete
  20. memang payah kan nak ambil gambar bayi nie.nak2 yang tengah agrasif nie..

    ReplyDelete
  21. yg atas tu dah comel..turun bawah i was liked, heyy awak buat apa tu iman firash?? hahaha comel betul..

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia